Afl. 2 Slavernij

Ontstaan van de slavernij

Ontstaan van de slavernij

1652

De Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) stichtte in het midden van de 17e eeuw een verversingspost aan Kaap de Goede Hoop, zodat de schepen die vanuit Nederland naar Indië voeren voor kruiden en peper, een goede tussenstop konden maken en vers water en groente kon inslaan.


Maurice op Kaap de Goede Hoop, waar de Nederlanders voor het eerst aan land kwamen.  

Voor het verbouwen van de groente waren Europeanen naar de Kaap gehaald, maar het bleek al snel dat die groentetuinen niet genoeg opleverden. Er waren meer mensen nodig om het zware werk te doen. En de oplossing van de VOC daarvoor was: slavernij. In de westelijke koloniën zoals Suriname en de oostelijke koloniën zoals op Indonesië, was dat ook al heel normaal.

Het wordt geschat dat in de tijd van de slavernij 63.000 mensen naar de Kaap zijn gehaald als slaaf. Nog eens tienduizenden werden geboren als slaaf, omdat hun moeder slaaf was.

1834-1838

Slavernij werd in 1834 afgeschaft door de Britten, die de Kaap hadden overgenomen van de Nederlanders. De datum: 1 december 1834. Er kwam na de afschaffing een overgangstijd, waarbij veel slaven nog een aantal jaar voor hun eigenaren moesten blijven werken tot 1838.

In Kasteel de Goede Hoop, een fort dat voor de VOC werd gebouwd, gaat Maurice op zoek naar sporen van de slavernij.

In deze aflevering komt Maurice op allerlei plekken die met de slavernij in Zuid-Afrika te maken hebben. En ook spreekt hij met een man waarvan de voorouders slaven waren. 

 

Deel deze pagina met je vrienden!