locatie: Marokko

Leer uit Marokko

Van huid naar leer

Vanuit de hele wereld is er veel vraag naar het mooie leer uit Marokko. In Fes, een grote stad in Marokko zijn veel kleine bedrijven die zich bezighouden met leerbewerking. De dierenhuiden worden er eerst gelooid. In grote vaten worden de huiden van schapen, geiten en dromedarissen ondergedompeld in een soort verf die er voor zorgt dat de huiden daarna niet meer kunnen bederven. Hierna noem je de huiden 'leer'.

 

De verf waarmee gelooid wordt is vaak giftig. Het stinkt ook verschrikkelijk! Arbeiders staan soms dagen in de zon, boven deze vaten met giftige verf. En deze stoffen worden ook in de rivier gegooid. Looien kan ook met niet-giftige stoffen, maar dat is heel duur. Daarom wordt het in Nederland bijna niet meer gedaan. In Marokko wordt er minder streng gecontroleerd op gif.

Leren leerlooien

Er werken vaak ook kinderen op de werkplaats. Omdat er veel leer verkocht wordt in Marokko, vinden ouders het een goed idee dat hun kinderen leren leerlooien. Dan kunnen ze daarmee later ook hun geld verdienen. Maar vaak werken deze kinderen erg lange dagen, in ook nog een giftige omgeving.

 

In totaal zijn er zo'n 60.000 kinderen in Marokko die werken op deze manier. Niet alleen bij leerlooiers, ook bij bijvoorbeeld pottenbakkers en metaalsmederijen. De meeste mensen vinden het normaal om zo jong te beginnen met werken omdat je dan je vak goed onder de knie krijgt. Heel veel kinderen in Marokko gaan dus niet naar school, en leren dus ook niet lezen en schrijven.

Deel deze pagina met je vrienden!