Het Klokhuis over Zuid-Afrika

22.03.2017 Zuid-Afrika: Taal

Maurice bezoekt in Paarl in Zuid-Afrika het wonderlijke Taalmonument dat is opgericht ter ere van het Afrikaans; een taal met Nederlandse roots. Hij ontmoet rapper Jack Parow en vraagt hem naar de onzekere toekomst van het Afrikaans. Sinds de afschaffing van de Apartheid heeft Zuid-Afrika namelijk 11 officiële talen. Maurice pikt er een uit en doet een cursus: Xhosa. Dos Hermanos zingt en rapt in en over het Afrikaans.

Bietjie Nederlands

Meer

Waar komt Afrikaans vandaan?

Het valt meteen op als je in Kaapstad aankomt. Overal zie je borden met bijna Nederlandse woorden en namen. Wat denk je van 'druk knoppie' of 'rook laat jou longe kook'. Dat komt omdat deze plek in Zuid-Afrika de 17e en 18e eeuw gesticht is door de Nederlandse VOC en gebruikt werd als verversingsstation.

De medewerkers van de VOC kwamen meestal uit Nederland of Duitsland en hun taal raakte vermengd met de taal van de mensen die al aanwezig waren in het land en met de slaven die de Nederlanders vanuit Azië en Oost-Afrika hier naar toe haalden. Deze mengelmoes van Nederlands, Indonesisch en inheemse talen, was uit nood geboren, om met de slaven en de inheemse bevolking te communiceren.

Jack Parow

In de aflevering Taal praat Maurice met Jack Parrow, een rapper die een grote internationale hit heeft gehad met een rapnummer in het Afrikaans. Als je goed luistert kun je horen dat Afrikaans een beetje op Nederlands lijkt! 

Leuke Afrikaanse woorden

Nederlands en Afrikaans lijken best wel op elkaar, hieronder zie je nog een paar leuke Afrikaanse woorden. 

takkie

 Sneakers  

teerpad

 asfaltweg  

kameelperd

 giraffe  

verkleurmannetjie

 kameleon  

blokkiesraaisel

 kruiswoordpuzzel  

vuurhoutjie

 lucifer  

hommeltuig

 drone  

skootrekenaar

 laptop  

hijsbakkie

 lift  

spoedlokval

 snelheidscontrole  

bromponie

 scooter  

Deel deze pagina met je vrienden: