Juli 2019

Juli 2019

Deze afleveringen worden uitgezonden in juli:

1 juli - Het Kantoor 209 
Wouter en Timo hebben last van doofheid en Ben neemt een sportschoolabonnement. Wat heeft de fitste te maken met survival of the fittest? En hoe eet je tompoezen zonder te knoeien?

2 juli - Ondervoeding
Uitzending in het kader van de dag van de Kinderrechten. Nienke reist af naar Swaziland. Eén van de landen waar het recht op gezonde voeding soms in de knel komt. Nienke laat zien waarom. Wat kunnen hulporganisaties daar aan doen? De ober is verbaasd als de klanten in zijn restaurant gewoon willen eten.

3 juli - Nieuwe haven
De Rotterdamse haven krijgt er op de Maasvlakte een nieuwe haven bij. Bart legt uit hoe zandeilanden worden opgespoten en hoe een enorme kraan is gebouwd om stenen te vervoeren. Verder laat hij zien hoe kademuren met aanlegplaatsen worden gemaakt. We zien de nieuwe haven stap voor stap ontstaan. De chirurg wil eigenlijk ook in de haven werken.

4 juli - Kunst in de omgeving
Sosha gaat op pad met kunstenaars Arno en Iris. Zij  bedenken en maken grote kleurrijke kunstwerken op gebouwen, op straat en in winkelcentra. Wat is de Oersoep in Amsterdam? In Rotterdam ontdekt Sosha hoe één van de grootste kunstwerken van de wereld gemaakt is. Klokko heeft een uitvinding tegen kunstvandalen.

5 juli - Danser
Jurriën en Jamy zijn twee jonge balletdansers die geselecteerd zijn om mee te dansen met het topgezelschap Introdans. Maurice volgt een werkdag van de talenten. Net zo lang repeteren tot je een ‘spiergeheugen’ hebt. Jurriën en Jamy kunnen hun voorstellingen van jaren geleden nog feilloos nadansen. De Dat-kan-toch-anders man is bij Lodewijk de 14e voor het ontstaan van klassiek ballet.

8 juli - Het Kantoor 210 
Ben krijgt eindelijk zijn eigen straat! Verder zie je hoe een routeplanner werkt en hoe wilgen worden geknot. 

9 juli - Water
De toegang tot schoon drinkwater is in sommige landen een enorme uitdaging. Nienke reist af naar Swaziland en laat zien wat het voor een gezin betekent als er nauwelijks voldoende drinkwater voorhanden is. Hulporganisaties proberen wat aan die situatie te doen. Varkentje Rund heeft ook een probleem met water.          

10 juli - Haventerminal
Ieder jaar komen er in de Rotterdamse haven 12 miljoen containers voorbij. De snelheid waarmee de containers geladen en gelost worden is heel belangrijk. Nienke laat in een gloednieuwe containerterminal op de tweede Maasvlakte zien hoe dat gaat. Er komt geen kraanmachinist meer aan te pas!

11 juli - Leonardo da Vinci
Het genie Leonardo da Vinci was de nieuwsgierigste man van zijn tijd. Aan zijn 6000 tekeningen kun je goed zien wat hem bezighield. Zeer gedetailleerde schetsen met de meest uiteenlopende onderwerpen. Van boomtakken tot hijskranen, van vogels tot duikpakken. Nienke probeert samen met kunsthistoricus Michael Kwakkelstein een tipje van het genie te ontvouwen. Ook rapper Typhoon is een bewonderaar van Leonardo da Vinci.

12 juli - T. rex
De T. rex leefde 67 miljoen jaar geleden, was bijna 13 meter lang en woog 5000 kilo. Een skelet van deze dinosauriër is opgegraven in Amerika en te zien in museum Naturalis. Levensgroot! Hoe graaf je zo’n skelet op? En hoe zet je de 300 gevonden botten in elkaar? Pascal zoekt het uit. Bert en Joke doen een hobbyquiz over de T.rex.

15 juli - Het Kantoor 211
Timo en Wouter kunnen niet tegen bloot, Leonoor en Ben proberen ze daar vanaf te helpen. Waarom mag je eigenlijk niet in je blootje over straat? En hoe span je een tennisracket? 

16 juli - Vierdaagse Nijmegen
De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste wandelevenement ter wereld. Jaarlijks doen er zo’n 47.000 deelnemers mee uit de hele wereld. En daar moet heel veel voor geregeld worden. Sosha kijkt backstage bij de blarenprikkers, het weerstation en de controlepost waar precies wordt bijgehouden hoe druk het overal is. Wendel en Liza vloggen over hoe je je op een vierdaagse voorbereidt.

17 juli - Rioolwaterzuivering
We gebruiken de hele dag door water, gemiddeld zo’n 119 liter water per dag! Bij het koken, afwassen, douchen, tandenpoetsen, op de wc, om je handen te wassen. Waar komt al het water dat we wegspoelen terecht? Maurice duikt het riool in. In de quizz blijken Bert en Joke uit Varsseveld alles, maar dan ook alles te weten over de geschiedenis van de riolering.

18 juli - De Blauwoogmaki
De blauwoogmaki wordt op Madagaskar met uitsterven bedreigd. Bioloog Thomas vertelt Pascal hoe dit komt. Apenverzorgster Grietje reist naar Madagaskar om de maki’s in het wild te zien. Zij doet verslag van wat zij ziet. Verder reclame voor Blauwoogmaki contactlenzen. 

19 juli - Maanmissie
Hoe bouw je een basis op de maan? Er zijn plannen om astronauten op de maan te laten wonen. Maar hoe overleef je daar? Alles is grijs, er groeit niets, nog geen sprietje gras... Het is soms superheet en dan weer ijzig koud. Janouk onderzoekt hoe we in de toekomst naar de maan reizen en hoe we kunnen wonen op een plek waar geen lucht en geen vloeibaar water is. Varkentje Rund geeft de maan een eigen dampkring.

22 juli - Het Kantoor 212
Terwijl Ben zijn neefje probeert op te leiden tot profvoetballer, verzamelt Timo statiegeldflessen om rijk te worden. Pascal heeft het over de beste voetballer van Nederland. En wist je dat er een Ajaxstraat bestaat in Rotterdam?

23 juli - Kaarsen
Nienke maakt haar eigen Klokhuiskaars, in een kaarsenfabriek. Hoe wordt een kaars gemaakt? En wordt dat door mensen of machines gedaan? Wendel en Liza vloggen over kaarsen.

24 juli - Politiewapens
Nienke traint een dagje mee met agenten in spé op de politieacademie in Apeldoorn. In de Sponskomkommerdreef leert ze wanneer je welke wapens gebruikt en hoe lastig die keuze soms is. Daarna ondergaat ze een belangrijk onderdeel van de training: bespoten worden met pepperspray! In een sketch willen Said en Jonathan bij de politie.

25 juli - 3D Animatiefilm
Ze zijn razend populair: 3D animatiefilms. Hoe worden die gemaakt? Sosha mag een kijkje achter de schermen nemen bij een van de grootste animatiestudio’s in Nederland. Aan hun laatste animatiefilm is wel vier jaar gewerkt door honderden mensen! Varkentje Rund wil ook graag in 3D.

26 juli - Textieldesign 
Waarom lopen mensen in Afrika in kleding die in ons land wordt gemaakt? Nienke legt uit hoe dat zit in de textielfabriek in Helmond. Ze bekijkt het hele proces van ontwerp tot bedrukking. Zullen deze Afrikaanse jurken ook in Nederland mode worden? Burt en Danny klussen in ieder geval graag met de stof.

29 juli - Het Kantoor 213
Omdat de zeespiegel stijgt, bouwt Wouter alvast een ark. Maar Timo mag niet mee als de boel ooit overstroomt. Wat is de hoogste berg van Nederland? En waarom eten we eigenlijk geen honden?

30 juli - Lennart en Lars maken
Iedereen kan creatief zijn. En iedereen kan mooie dingen maken. Dat is het motto van Lennart en Lars. Zij maken kostuums en poppen voor het theater of muziekclips. Nienke neemt een kijkje in hun werkplaats en raakt betoverd door schoonheid en griezeligheid van de poppen. Hoe verkleden cowboys zich trouwens als ze onherkenbaar willen zijn?

31 juli - Veganisme
Wat eet en drinkt een veganist wel en niet? Nienke gaat langs bij Lisette die al 14 jaar veganist is. Lisette past niet alleen haar voeding aan, maar haar hele huis! Wat is precies het verschil tussen een vegetariër, flexitariër, en een veganist? De Ober vindt het moeilijk om iets vegetarisch te serveren.

 

 

Deel deze pagina met je vrienden!