Mei 2017

Mei 2017

Deze afleveringen worden in mei 2017 uitgezonden

1 mei – Het Kantoor 150
Omdat de koffieautomaat kapot is, stapt Ben over op energiedrankjes. Zou hij ooit nog ophouden met stuiteren? Waarom? Daarom!: Waarom eten Chinezen met stokjes?
Vragen van kinderen: Waarom stuitert een stuiterbal? STE: de beroemdSTE vergaderzaal van Nederland.

2 mei - Chips
Nienke gaat naar de grootste chipsfabriek van Nederland. De vers geoogste aardappelen worden daar met tonnen tegelijk omgezet in krakende chips. Hoe gaat dat in z’n werk? Nienke volgt elke stap in het proces.

3 mei – Eenwieleren             
Fietsen op de eenwieler is een sport geworden. Op de NK in Biddinghuizen maakt Nienke kennis met de eenwielertop van Nederland. Er wordt gestreden in meerdere disciplines; racen, freestylen en zelfs mountainbiken op één wiel. Zou het Nienke ook lukken om een rondje te eenwieleren? 

4 mei - Regenwormen
Op een grasveld zo groot als een voetbalveld leven 4 miljoen regenwormen! Dolores praat met regenwormdeskundigen Jan Willem en Ingrid en krijgt alles te horen over deze intrigerende bodembewoners. Hoe lichter de regenworm, hoe dieper hij in de bodem leeft. Hoe paren regenwormen eigenlijk?

5 mei - Bevrijding
Op 5 mei vieren we dat Nederland 70 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetters. De bevrijding van Nederland heeft bijna een jaar geduurd. We volgen een deel van de Bevrijdingsroute en ontmoeten ooggetuigen die hun eigen bevrijdingsverhaal vertellen.

8 mei – Het Kantoor 151
Wouter nodigt een vriendinnetje uit van de Vereniging voor Verlegen Mensen. Zou ze durven? Verder antwoord op de vragen waarom het in Nederland zo vaak regent en waarom we eigenlijk niezen. In de rubriek Etenschap wordt eten gemaakt in een hogedrukmachine.

9 mei - Cacaoboer
Ivoorkust is de grootste cacao exporteur ter wereld. Dolores gaat op bezoek bij een cacaoboer en ziet hoe hij uit de cacaovruchten de bonen maakt die naar het buitenland gaan. Via ‘eerlijke handel’ kan de boer ook een eerlijke prijs voor zijn bonen krijgen. Dolores legt uit hoe dat werkt.

10 mei -  Kinderarbeid
Bijna 170 miljoen kinderen zijn slachtoffer van kinderarbeid. Dolores gaat op bezoek in Ivoorkust. Daar werken veel kinderen op de cacaoplantages. Fairtrade probeert daar wat aan te doen. Door de boeren een eerlijke prijs te betalen voor hun cacaobonen wordt het mogelijk om scholing te organiseren. Het beste wapen tegen kinderarbeid.

11 mei – Haaien
Haaien worden wereldwijd met uitsterven bedreigd. Met haaiendeskundige Britt gaat Sosha op bezoek bij babyhaaien. Sosha ontdekt dat er ook in de Noordzee haaien leven. Ze vaart mee met sportvissers om haaien te taggen. In de Quiz weten Bert en Joke alles, maar dan ook alles, over haaien.

12 mei – MS
Multiple sclerose, oftewel MS,  is een aandoening aan het centraal zenuwstelsel. Wat doet dat centraal zenuwstelsel precies en wat gaat er mis bij MS-patiënten? Onderzoekster Hanneke laat aan de hand van hersenen zien wat er mis gaat. Miranda vertelt aan Nienke hoe het is om met MS te leven.

13 mei – Haaien
Haaien worden wereldwijd met uitsterven bedreigd. Met haaiendeskundige Britt gaat Sosha op bezoek bij babyhaaien. Sosha ontdekt dat er ook in de Noordzee haaien leven. Ze vaart mee met sportvissers om haaien te taggen. In de Quiz weten Bert en Joke alles, maar dan ook alles, over haaien.

15 mei – Het kantoor 152
Wouter heeft researchmayonaise gemaakt. Zou je daar pukkels van krijgen? Verder antwoord op de vraag wat paarden in hun vrije tijd doen. In de rubriek ‘Etenschap’ maakt Nienke mayonaise.

16 mei – Steentijd: Jagers en Verzamelaars
Aflevering uit de serie Oertoer over onze prehistorie. 10.000 Jaar geleden zag Nederland er heel anders uit dan nu. Dorpen en steden bestonden niet. Maurice gaat terug in de tijd om mee te maken hoe de jagers/verzamelaars toen leefden. En hij gaat mee op jacht.....

17 mei – Theaterkostuums
Nienke gaat op bezoek bij het grootste kostuumatelier van Nederland van de Nationale Opera en Ballet in Amsterdam. Daar worden alle kostuums gemaakt voor soms enorme theaterproducties. Nienke krijgt te zien hoe een schets wordt uitgewerkt tot een prachtig kostuum. De chirurg krijgt ook theatrale trekjes.

18 mei – Hondenkennel
Wat is een rashond? Maurice gaat op bezoek bij een kennel voor Berner Sennen. Iedere hond heeft daar een stamboom en wordt op gezondheid gecontroleerd door de dierenarts. Waarom is dat zo belangrijk? Maurice is getuige van de geboorte van een nest jonge puppy’s.

19 mei – Reggae
Nienke gaat samen met Reggaeband de Rootsriders op zoek naar de wortels van de Reggae. Bob Marley maakte in de jaren zeventig deze Jamaicaanse muziek wereldberoemd. Wat was de achtergrond waarin deze typische muziek is ontstaan? 

22 mei – Het Kantoor 153
Timo doet mee aan een salsawedstrijd maar kan geen danspartner vinden. Is Leonoor een goede kandidaat? In Doenzedatzo wordt uitgelegd hoe gips wordt gebruikt in het ziekenhuis. In de serie ‘Orkest’ is de ritmesectie aan de beurt. Verder nog antwoord op de vraag hoe muesli wordt gemaakt.

23 mei – Steentijd: Eerste boeren
7.500 jaar geleden trokken er in ons land alleen nog jagers/verzamelaars rond. Maar vanuit midden Europa trekken dan de eerste boeren Limburg binnen. Het zijn de Bandkeramiekers. Nienke gaat op bezoek bij deze boeren en ziet dat er een hele nieuwe manier van leven ontstaat.

24 mei – Auto-ontwerp
Maurice krijgt een uniek kijkje op de ontwerpafdeling van een autofabriek in Parijs. Een Nederlandse auto ontwerper leidt hem rond en laat zien hoe een ontwerp van schets naar rijdend 3D model wordt opgebouwd. Het eerste model wordt helemaal van klei gemaakt!

25 mei – Bamboe
Bamboe is een bijzonder gewas. Het is het snelst groeiende gewas ter wereld en het staat maar eens in de 80 tot 100 jaar in bloei. Hoe kan je dan toch bamboe kweken? Dolores gaat naar bamboekweker Erwin die zelf 150 soorten in zijn tuin heeft staan

26 mei – Panna
Panna is Surinaams voor ‘poorten’, oftewel door de benen spelen. Het is een serieuze sport geworden en Nederland heeft een aantal hele goeie panna-spelers. Mohamed Boutaka is één van de  beste balkunstenaars in de panna-sport. Hij organiseert zelf panna-clinics in zijn eigen oude buurt. Maurice leert een aantal supertrucs.

29 mei – Het Kantoor 154
De kantoorgenoten houden zich bezig met een belangrijke vraag. Als je voor de spiegel staat, zie je dan jezelf of je spiegelhoofd? In de rubriek Etenschap wordt uitgelegd wat er gebeurt als je iets bakt. Verder antwoord op de vraag hoe spiegels gemaakt worden en een uitleg over waarom katten altijd op hun pootjes terechtkomen.

30 mei – Plaagdieren
Mieren, vliegen, mijten, boktorren. Allemaal dieren die, als ze in groten getale voorkomen, overlast kunnen veroorzaken. Plaagdieren. Nienke gaat in het huis van plaagdieronderzoeker Bruce op zoek naar overlastgevers. Hoe kun je er voor zorgen dat je die overlast voorkomt? Bruce geeft tips. Welke plaagdieren zitten er in de top 3?

31 mei – Kleine robots
Wat is handiger? Eén hele ingewikkelde robot of een heleboel simpele robotjes samen? Nienke gaat op bezoek bij de Technische Universiteit in Delft waar ze het antwoord op deze vraag proberen te vinden. Hun inspiratie komt uit de natuur. Daar zit de kracht in de groep. Zoals bij een mierenhoop. Zal dat met robotjes ook kunnen?

Deel deze pagina met je vrienden!