In de klas

Wat kun je gebruiken in de klas?

Lekker veel Klokhuis

Het Klokhuis maakt vaak specials. Een special bevat een aantal afleveringen over een groter onderwerp. Hier zijn ook vaak extra lespakketen, websites of spelletjes bij ontwikkeld. Hierdoor kun je thuis of in de klas nog verder aan de slag met het onderwerp.

Daarnaast vind je op deze pagina ook veel andere filmpjes die je op school kunt gebruiken!

Wil je iedere week op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes? Meld je onderaan de pagina aan voor onze nieuwsbrief! Iedere zondag een weekoverzicht van alle Klokhuis-afleveringen, nieuwtjes en wedstrijden!

 

OverblijfTV: Klokhuis bij de boterham

Tijdens het overblijven ga je lekker buitenspelen en je boterham opeten. Maar als er nog wat tijd over is, kun je lekker een Klokhuisaflevering kijken.

Iedere schooldag zetten we een aflevering uit ons rijke archief voor je klaar. Soms heeft het iets met het nieuws te maken, maar vaak is het ook gewoon een leuke aflevering. 

Op de pagina Overblijftv vind je iedere dag een frisse overblijftv! 

Special: Het Klokhuis maakt geschiedenis

'Het Klokhuis maakt Geschiedenis' neemt je mee naar de belangrijkste gebeurtenissen, personen, voorwerpen en plekken uit onze geschiedenis. Wat is het grote geheim van de beroemde schilder Rembrandt? Wie waren eigenlijk die patriotten? Of hoe ontsnapte Hugo de Groot uit de gevangenis? En weet jij wie Willem van Oranje was? Gebeurtenissen van heel lang geleden zoals de hunebedden van 500 voor Christus, maar ook dingen van recentere datum, zoals Annie M.G. Schmidt, komen in deze Klokhuis-serie aan bod.

De afleveringen zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met het Nationaal Historisch Museum. Alle afleveringen zijn ook te bestellen op dvd via de webshop van Schooltv.

 

Liedjes: Snapje?

Wat is Snapje?
Wanneer eindigt een werkwoord op -d of -dt? Hoe tel je breuken op? En hoe onthoud je rijtjes makkelijker? Met een Snapje? wordt in een videoclip van 2 minuten een basisprincipe uitgelegd of basisregel aangeleerd. Anneke Dorsman, eindredacteur Snapje?: ‘Ik vind het zelf zo lekker als er een kwartje in mijn hoofd valt. Muziek en beeld helpen daarbij: in beeld kun je goed uitleggen en de muziek maakt dat het blijft hangen.’

Grote namen
Aan de Snapjes werkten verschillende grote namen mee. Zo zijn de teksten van de hand van cabaretiers Kees Torn, Jan Beuving en Katinka Polderman. Muziek en zang zijn van Racoon, De Staat, Maaike Ouboter, Sonja van Hamel, Lucas Hamming, Akwasi en A Whole Lotta People. En Mascha Halberstad, Sverre Fredriksen en Elmer Kaan maakten de video’s.

 

Lekker proefjes doen: Full proof

Een wetenschapsprogramma speciaal voor kinderen, gemaakt door de makers van Het Klokhuis. Op televisie wordt wetenschap vaak bedreven door volwassenen met witte jassen in een laboratorium. Full Proof gaat naar buiten en laat kinderen zélf de experimenten uitleggen. 

Bij iedere aflevering horen 2 werkbladen met leuke proefjes voor in de klas! 

Op deze pagina vind je alle full proofafleveringen.
Een aantal van de proefjes is ook te vinden in de Studio! Zodat je de proefjes stap voor stap uit kunt voeren.

Korte video's: Waarom? Daarom!

Sommige vragen lijken heel ingewikkeld, maar in Waarom? Daarom! wordt het in maximaal 2 minuten uitgelegd. Kijk ze hier allemaal achter elkaar!

Aan de slag: Studio

De Studio is een apart onderdeel van de Klokhuiswebsite. Hier vind je projecten die er helemaal voor gemaakt zijn om zelf mee aan de slag te gaan en je kunt meedoen aan wedstrijden! 

Docenten kunnen een speciaal docentenaccount aanmaken, zo kun je met je hele klas meedoen aan een wedstrijd zonder dat iedere leerling een eigen account hoeft aan te maken. 

Ook zijn er voor sommige projecten downloadbare stappenplannen gemaakt. Zo is het nog makkelijker om met de hele klas aan de slag te gaan!

Special: Het Klokhuis over de prehistorie

In de afgelopen 25 jaar is één vraag het allermeest gesteld aan de redactie van Het Klokhuis: Hoe is de aarde ontstaan en de mens die daarop rondwandelt? Het Klokhuis probeert antwoord op die vraag te geven met een spectaculaire 8-delige serie over de prehistorie: De Oertoer. Nienke en Maurice maken een ongelooflijke reis door de geschiedenis van onze planeet.

Bekijk hier alle afleveringen

Special: Het Klokhuis over kindermishandeling

Bij het Klokhuis over Kindermishandeling is een aparte website gemaakt met een lespakket!

Elk jaar krijgen 119.000 kinderen te maken met een vorm van kindermishandeling. Dat is gemiddeld één kind per schoolklas. De gevolgen van kindermishandeling zijn ronduit schokkend.

Het Klokhuis biedt een serie over dit lastige en beladen onderwerp om het bespreekbaar te maken en het taboe te doorbreken. Kinderen die mishandeld worden, zwijgen er vaak over uit angst voor de reactie van hun ouders en hun omgeving. Toch is erover praten de eerste stap naar een beter leven.

In vier afleveringen komen slachtoffers, ouders, kinderen, leerkrachten, hulpverleners en omstanders aan het woord. Zij vertellen openlijk over dit moeilijke thema en laten zien wat je kunt doen als slachtoffer of omstander. Het Klokhuis wil alle dringende vragen over kindermishandeling bespreekbaar maken.

Geschiedenis: Welkom...

Van de makers van de sketches van Het Klokhuis zijn ook de Welkom-series. Er zijn inmiddels al meerdere series gemaakt!

 

Schermafbeelding 2019-06-06 om 15.24.17

Special: Het Klokhuis over pesten

 

Nienke praat met deskundigen over pesten en komt erachter hoe het zit met de verschillende rollen die kinderen hebben in het pestproces. Er zijn bijvoorbeeld omstanders, die wel zien dat er gepest wordt, maar er niets aan doen. Wat kunnen zij doen om te helpen? Ook ontmoet Nienke daders en slachtoffers en praat ze met hen over de gevolgen van pesten, en hoe het voelt om gepest te worden. Op scholen wordt er op allerlei manieren iets gedaan tegen pesten: dat komt ook aan bod. En ken je de populaire vloggers Milan Knol en Gamemeneer? Die zie je in de laatste aflevering! Zij vertellen op welke manier er gepest wordt op social media en wat je daartegen kunt doen. 

De serie werd in 2015 op televisie uitgezonden tijdens de Week tegen Pesten.

Kijk hier voor Het Klokhuis over pesten

Korte video's: STE

Iedere STE gaat over een beSTE, mooiSTE of oudSTE. Hier een afspeellijst met alle STE-video's.

Special: Het Klokhuis over hersenen

Het meest ingewikkelde orgaan van het menselijk lichaam. Nienke probeert in Het Klokhuis over Hersenen de geheimen van onze hersenen te ontrafelen en hersenaandoeningen bespreekbaar te maken. Nienke praat hierover met kinderen en deskundigen.

Bij de serie hersenen schreef Het Klokhuis een boek. Hierin vind je meer informatie over de onderwerpen uit de afleveringen en nog veel meer hersenkrakers. En natuurlijk worden al deze feitjes aangevuld met verhalen van kinderen en deskundigen, weetjes, strips en tests. Je koopt het boek in de NTR webshop.  

De natuur in: Dierenzoeker

De Dierenzoeker is een aparte website die is ontwikkeld in samenwerking met Naturalis. Er staan wel 338 dieren in!

Daarnaast heeft Naturalis heeft voor de Dierenzoeker een pakket lesbrieven ontwikkeld, vooral gericht op het basisonderwijs (groep 4 t/m 8). Er zijn nu 22 lesbrieven beschikbaar.

Special: Het Klokhuis over het Heelal

Nienke en Maurice doen verslag van een spannende reis langs de sterren. Tijdens hun reis vertellen verschillende deskundigen over ons fascinerende en raadselachtig universum in Het Klokhuis over het Heelal.

In de eerste vier afleveringen reist Nienke, samen met astronoom Joeri van Leeuwen, steeds verder bij de aarde vandaan: door ons zonnestelsel, door het Melkwegstelsel naar verre sterrenstelsels helemaal tot de grenzen van het heelal. Joeri legt uit hoe ons heelal ontstaan is en hoe daarin op spectaculaire wijze sterren geboren worden en weer sterven. In de volgende drie afleveringen onderzoekt Maurice welke spectaculaire ontdekkingen ruimtetelescopen hebben gedaan of er tekenen van leven zijn op Mars en hoe het is om als mens in de ruimte te leven. Zullen er in de toekomst mensen op de maan of op Mars wonen?

Special: Het Klokhuis over Werelderfgoed

De Toren van Pisa, de Chinese muur, de piramides van Gizeh: allemaal bekende plekken op de wereld die door UNESCO erkend zijn als werelderfgoed, monumenten met een unieke culturele of natuurlijke waarde. Nederland heeft ook tien werelderfgoederen: Schokland en omgeving, de Stelling van Amsterdam, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, de binnenstad van Willemstad op Curaçao, het Ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer, Droogmakerij De Beemster bij Purmerend, het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, de Waddenzee, de Amsterdamse Grachtengordel en sinds 2014 ook de Van Nellefabriek Rotterdam. Ze vertellen op bijzondere wijze het verhaal van Nederland en de Nederlanders op het gebied van waterbeheer, burgersamenleving en (land)ontwerp. 

Waarom zijn deze locaties – die (bijna) allemaal bij ons ‘in de buurt’ zijn – uniek in de wereld? Waarom mogen zij zich scharen in het rijtje Great Barrier Reef, Zijderoute en de Prambanan tempel? Voor iedere locatie is daar een eigen, uniek antwoord op te vinden. Nieuwsgierig naar de antwoorden? Het Klokhuis zocht het voor je uit in Het Klokhuis over Werelderfgoed

Korte video's: Doen ze dat zo

Hoe maken ze nou nep sneeuw of fototaarten? Je ziet het in Doen ze dat zo! 

Special: Het Klokhuis over water

Nederland is een waterland. Al eeuwen voeren we een strijd tegen het water, dat weet iedereen. Over de hele wereld zijn we beroemd om onze dijken. En onze waterschappen doen er alles aan om ons land te beschermen tegen te veel of te weinig water. Maar hoe werkt dat eigenlijk allemaal? Wat nou als er tóch een overstroming komt? Hoe groot is het gevaar van klimaatverandering? En kunnen we wel veilig zwemmen in natuurwater? Dat, en nog veel meer, is vanaf woensdag 28 februari te zien in de 10-delige NTR-serie Het Klokhuis over water.

In de serie wordt op verschillende manier vertelt hoe het water in Nederland in de gaten wordt gehouden. Zo zoekt Janouk uit hoe de waterschappen het waterpeil in stand houden. Nienke gaat op pad met dijkinspecteur Adrie, die haar laat zien hoe de dijken veilig worden gehouden en Pascal doet mee aan een crisisoefening bij een overstroming.

De afleveringen ‘Waterpeil’, ‘Veilige dijken’ en ‘Zwemmen in natuurwater’ zijn mede mogelijk gemaakt door de Unie van Waterschappen.

Vissentrektocht

Deel deze pagina met je vrienden!