Maandoverzicht

Februari 2017

Meer

Deze afleveringen worden in februari 2017 uitgezonden

1 februari – Operastem
Maria Fiselier is klassiek zangeres. Ze legt aan Nienke uit hoe ze haar stem traint om uiteindelijk haar droom in vervulling te laten gaan; operazangers worden. Op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag legt ze uit hoe met behulp van twee kleine stembandjes zulk prachtig geluid gemaakt kan worden.

2 februari – Scheiden: De Rechtbank
Als je ouders gaan scheiden dan kun je te maken krijgen met de rechtbank. De rechter moet dan de afspraken goedkeuren die je ouders maken. Daarvoor is het ook belangrijk dat de rechter weet wat jij wil. Nienke en Floor gaan naar het kind-gesprek met de rechter. Saïd en Jonathan bespreken de voor- en nadelen van het hebben van gescheiden ouders.

3 februari – Donald Duck
Donald Duck is al vanaf 1952 in Nederland. De Nederlandse editie wordt ook hier gemaakt. Michel is één van de vaste tekenaars van de strip. Hij legt aan Nienke uit hoe hij de driftige eend van gelaatsuitdrukkingen voorziet. Tekstredacteur Jos Beekman verklap de belangrijkste stripwet van elk Donald Duck-verhaal: het moet eindigen met een grap!

6 februari – Het Kantoor 191
Ben en Leonoor hebben een haperend geheugen en Timo oefent voor ober. In Snapje? wordt uitgelegd hoe je het beste kunt onthouden. Hoe worden snoeptomaatjes gekweekt? En leven pinguïns alleen in koude gebieden?

7 februari – Annegien maakt
Annegien maakt kunstzinnige foto’s. Pascal gaat bij haar op bezoek en maakt samen met haar een vette foto. Hij krijgt tips voor hoe je foto’s bewerken kunt en krijgt te weten waar Annegien haar inspiratie vandaan haalt. In de sketch – een huwelijksaanzoek dat in de soep loopt, met dank aan social media.

8 februari – Gevangenis
Als je de wet overtreedt dan moet je de gevangenis in. Dolores laat zich opsluiten en ervaart hoe het is om vast te zitten. Ze praat met Wesley, die vast zit, over wat hij moeilijk vindt en wat hij allemaal doet op een dag. Hopen dat Dolores nog weer vrij komt! Met een lied van een jongen die zijn oudere broer mist omdat hij in de gevangenis zit.
 
9 februari – Scheiden: Hulp
Als je ouders scheiden is het vaak moeilijk om erover te praten. Maar het is heel belangrijk om er wél over te praten. Maurice legt uit wat je kunt doen en wie je kunnen helpen in zo’n situatie. Kinderen met gescheiden ouders geven tips. Met het lied: ‘Niemand wil dit echt’.

10 februari – Gorilla
De gorilla is de grootste en sterkste van alle mensapen. Nienke loopt een dag mee met de gorillaverzorger van de Apenheul. Zilverrug Jumbo is de baas. Waarom zijn gorilla’s zo sterk? Bioloog Thomas Berge legt uit wat het verschil is tussen een mensenlichaam en een gorillalijf.

13 februari – Het Kantoor 200
Als Ben woedend is dat zijn neefjes in de schoolvoorstelling slechts de rol van Boom mogen spelen, verzint Wouter een groep 8-musical met alleen maar hoofdrollen. In DoenZeDatZo zie je hoe elastiekjes gemaakt worden, in STE de oudste hortus en in Boer Zoekt Machine de oppotmachine.

14 februari – Konijnen
Konijnen houden er niet van om alleen te zijn. Ze houden van spelen, en kunnen trucjes leren. En ze worden liever niet opgetild. Maurice leert alles over de verzorging van konijnen.
In de Hobbyquizz weten Bert en Joke alles over konijnen.

15 februari – Onderzeeboot
Meestal zie je ze alleen in spannende films; onderzeeboten. Maar wist je dat Nederland er ook vier heeft? Sosha neemt een kijkje op een onderzeeër. En leert hoe je moet ontsnappen als je diep onder water vast komt te zitten. In de sketch bereiden de mannen in de onderzeeboot zich voor op een grote verandering: vrouwen aan boord.

16 februari – Blozen
De universiteit van Amsterdam heeft een eigen blooslaboratorium. Onderzoekster Corine doet daar speciaal onderzoek naar blozen en verlegenheid. Nienke neemt proefpersoon Eric mee. Hoe kun je iemand op commando laten blozen? Eric raakt verzeilt in een ongemakkelijke situatie.

17 februari – Paragliden
Nienke gaat paragliden. Een mix van vliegen en parachutespringen. Met een lier wordt ze de lucht in geslingerd. Het hangt van de ‘thermiek’ af hoe lang ze daar kan blijven vliegen. Hoe weet ze die warme, stijgende lucht te vinden? Een aflevering voor mensen die geen last hebben van hoogtevrees!

20 februari – Het Kantoor 159
Ben wil per se dat er een aflevering gemaakt wordt over de beste friet ter wereld. Waarom eigenlijk? In Waarom? Daarom! antwoord op de vraag waarom honden aan elkaars kont snuffelen, in de rubriek Etenschap wordt uitgelegd waarom je op Jupiter de lekkerste friet kunt eten en als laatste antwoord op de vraag hoe een oven werkt.

21 februari – Zuivelfabriek
Drinkyoghurt, kwark, vla; bijna iedereen eet of drinkt elke dag zuivel. Al deze producten worden gemaakt van koeienmelk. Hoe het van de koe in het pak terecht komt zoekt Nienke voor ons uit!  In de sketch worden de kassameisjes bedolven onder alle zuivelproducten. Het kan niet op.

22 februari – Reclame
Er worden allerlei trucs gebruikt om ons zo veel mogelijk spullen te laten kopen. Eva ziet in een MRI-scanner wat goede reclame met onze hersenen doet. Deze informatie gebruikt ze om reclame te maken voor speciale Klokhuis-appelmoes. Als beste getest! In de sketch is een klas van een lagere school geheel gesponsord door diverse bedrijven..

23 februari – Zwaartekrachtsgolven
Al in 1915 voorspelde Albert Einstein dat zwaartekrachtsgolven bestaan. In 2015 werden ze ontdekt. Nienke rent langs de drie km lange tunnels van het zwaartekrachtsgolven lab in de buurt van Pisa. De oermensen vragen zich in de sketch af of de aarde nu rond is of plat.

24 februari – Rugby
Om rugby te spelen heb je nodig: een ovale bal, stevige kleding, schoenen met noppen en een portie lef. Dat merkt Pascal als hij een dagje meetraint met het Nederlands Damesteam. Zou hij zich staande houden tussen deze stoere vrouwen? In de sketch spelen Ard en Fjodor geen rugby maar buikby.

27 februari – Het Kantoor 161
Door het luisteren naar gevoelige muziek moet Leonoor aan haar eigen begrafenis denken. Hoe zou die er uit zien? In de rubriek Etenschap wordt uitgelegd hoe bananen rijpen, in Doenzedatzo zien we een APK keuring en in het onderdeel Orkest zijn de houtblazers aan de beurt.

28 februari – Flyboarden
Metershoog boven het water vliegen en dan ook nog te gekke tricks doen. Dat is Flyboarden. En DE Flyboardheld van Nederland is Bo Krook. Maurice loopt, euh..vliegt, een dagje met hem mee. Maar of het hem lukt?  De hippe surfdude in de sketch probeert elk jaar de laatste rage te volgen en wordt daar nogal a-relaxed van.

Deel deze pagina met je vrienden!