In memoriam Aart Staartjes (1938-2020)

In memoriam: Aart Staartjes

Aart Staartjes was de grote man achter Het Klokhuis. Samen met Ben Klokman bedacht hij het programma in 1988, en hij nam alle schrijvers van het eerste uur mee, Willem Wilmink, Hans Dorrestijn, Jan Riem, Ries Moonen, Karel Eijckman, Fetze Pijlman, componist Harry Bannink en de acteurs Joost Prinsen, Wieteke van Dort, Frank Groothof, Sylvia Millecam, Gijs de Lange, Eric van der Donk, Harry van Rijthoven, Laus Steenbeeke  en Edwin Rutten. Aart haalde iedereen bij elkaar om een geheel nieuw jeugdprogramma uit de grond te stampen, bestaande uit reportage, sketches en liedjes.

2568077137

De schrijvers van het collectief kwamen bij hem thuis om hun teksten voor te lezen, de acteurs kwamen bij hem thuis om te repeteren; Aart was de spin in het web en wees de weg. Hij  bepaalde als geen ander de humor en de toon van de sketches en liedjes: geinig, brutaal, warm en tegendraads. Op de set was hij een voorbeeld voor de andere acteurs. Er kwamen steeds meer mensen bij, zoals Hans Kesting, Loes Luca, Ellen Pieters, Laus Steenbeeke en Tjitske Reidinga, maar de oergeestige, brutale stijl van Aart bleef bepalend. Hij had een geweldige neus voor jong talent, en was in de beginjaren de grote kracht voor en achter de schermen van Het Klokhuis. Zo kennen we hem Als Fetze Alsvanouds, Ta [van To en Ta] en tientallen andere rollen. 

We herinneren hem als een geweldig goed acteur, een zeer begaafd regisseur en een fascinerende persoonlijkheid, die de Nederlandse jeugdtelevisie naar grote hoogte heeft weten te ontwikkelen, maar die zelf geen kindervriend wilde heten. We zullen hem en zijn onnavolgbare, dwarse, oprechte en persoonlijke humor enorm missen.

Fetze Alsvanouds

Deel deze pagina met je vrienden!