In memoriam: Ries Moonen (1936-2023)

In Memoriam - Ries Moonen

Ries Moonen was een van de belangrijkste schrijvers vanaf het allereerste uur van Het Klokhuis. Hij schreef in de eerste tien jaren van het programma bijna vijfentwintig procent van alle scènes. Mede door zijn sketches kreeg het programma z’n identiteit.

Ries was leraar Nederlands geweest en hij was een belezen, erudiete man. Dertig jaar lang zette hij met zijn talloze teksten graag de wereld op z’n kop. Een van de bekendste figuren die hij bedacht was Professor dr. Fetze Alsvanouds. Een hoogleraar van de Universiteit van Harderwijk die altijd met een rare stelling kwam, waardoor je gegarandeerd op het verkeerde been werd gezet. Grappig genoeg wisten de meeste kijkers niet dat Harderwijk inderdaad ooit een universiteit heeft gehad. Typisch Ries.

Behalve voor Het Klokhuis heeft Ries voor heel veel andere kinderprogramma’s geschreven, zoals De Stratemakeropzeeshow, J.J. de Bom voorheen De Kindervriend, Geef je Ouders maar weer de Schuld en natuurlijk Sesamstraat met daarin de schitterende/iconische  voorleesverhaaltjes van Prins Vads.

Hij maakte samen met acteur en theatermaker Frank Groothof de bekende verhalen van Pinnochio en Peer Gynt tot kinderopera’s en daarnaast schreef hij verschillende kinderboeken.

Fetze Alsvanouds

Deel deze pagina met je vrienden!