Maandoverzicht

Maandoverzicht augustus 2024

Meer

Deze afleveringen worden uitgezonden in augustus:

1 augustus 2024 | Lezen
Als je een boek leest, dan maak je van het verhaal een film in je hoofd. Bij iedereen ziet die film er anders uit. Janouk laat samen met schrijver Koos Meinderts zien hoe dat werkt. Ton en Liesbeth klagen bij het Klachtenbureau dat ze moe zijn van steeds hun fantasie gebruiken bij het lezen.

2 augustus 2024 | Autofabriek
In een autofabriek maken ze auto’s in allerlei soorten en maten. Eva gaat er langs om stap-voor-stap te zien hoe dat in zijn werk gaat. Het begint allemaal met een rol staal. Er moeten meer dan tweeduizend onderdelen gemaakt en in elkaar gezet worden. Varkentje Rund heeft vooral moeite met de kleur van zijn auto.

5 augustus 2024 | Het Kantoor 249
Timo vindt de winter gezellig. Wouter houdt niet zoveel van de winter en ziet alleen maar de nadelen, tot hij een superidee heeft. En Ben moet zich intussen meer bezighouden met social media, maar is hij wel een talentvol vlogger? Waarom houden mensen geen winterslaap? En in Nee of Ja alles over de hik.

6 augustus 2024 | Ambassadeur
In zo’n 150 landen in de wereld hebben wij een heel klein stukje Nederland gemaakt. Dat heet een consulaat of een ambassade en die wordt geleid door een ambassadeur. Eva gaat op bezoek bij onze eigen ambassadeur in België en de Nigeriaanse ambassadeur in Nederland. Ard en Fjodor willen vooral ambassadeur worden om in het buitenland te kunnen zijn.

7 augustus 2024 | Grimeur
Arjen van der Grijn is grimeur. Met pruiken, schmink en make-up tovert hij heel veel bekende Nederlandse acteurs om tot de typetjes die zij spelen. Hij bedenkt ook speciale effecten met allerlei materialen, bijvoorbeeld om sneeuwgezichten te maken die niet smelten tijdens het draaien van een film. Arjen zorgt er zelfs voor dat de baard van Sinterklaas er altijd goed uit ziet. De Dat-kan-toch-anders-man is bij de begintijd van Het Klokhuis.

8 augustus 2024 | Indoor Skydiven
Skydiven is natuurlijk supergaaf. Maar je hebt wel een vliegtuig en een parachute nodig en het is natuurlijk niet helemaal zonder gevaar. Gelukkig kan je ook indoor skydiven. Zweven op lucht in een speciale windtunnel. Hoe werkt zo’n tunnel en hoe kun je zweven op lucht? Sosha zoekt het uit. En waarom gaan Art en Fjodor nooit met het vliegtuig op vakantie?

9 augustus 2024 | Soorten herkennen
Wetenschappers zijn al eeuwenlang bezig om de natuur in kaart te brengen. Nog lang niet alles is bekend. In Naturalis hebben ze één van de grootste soortenverzamelingen ter wereld. Pascal gaat ook op ‘soortensafari’. Hoeveel verschillende soorten kan hij vinden in de tuin? Ard en Fjodor hebben een quiz georganiseerd voor hun vader.

12 augustus 2024 | Het kantoor 250
Ben heeft een afspraak met directeur mevrouw Römer, zij gaan Aziatisch eten. Of bedoelt zij toch iets anders met tongtrainen? En Wouter lust plotseling heel pittig eten. Waarom eten ze in warme landen zo pittig? Alles over proef- en smaakzones in Nee of Ja. In Doen Ze Dat Zo? de vraag: hoe bouw je een boulderroute?

13 augustus 2024 | Kijken in het lichaam
Als je in het lichaam wil kijken of alles het goed doet, is het lang niet altijd nodig om te opereren. Met radiogolven, röntgenstralen of kleine cameraatjes kunnen doktoren ook onderzoek doen. Eva is in het ziekenhuis om te kijken hoe dat in z’n werk gaat. En ook Dos Hermanos neemt een kijkje in het lichaam.

14 augustus 2024 | Indonesië in de oorlog
Honderden jaren was Nederland de baas in grote delen van wat we nu kennen als Indonesië. Janouk gaat vierhonderd jaar terug in de tijd en ziet hoe Nederland delen van het eilandenrijk met geweld veroverde. Veel Indonesiërs wilden een eigen land. In augustus 1945, kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog, riep Indonesië de onafhankelijkheid uit. Janouk ziet wat voor oorlogen er nodig waren voordat Indonesië eindelijk een eigen land werd, en hoe deze tijd hier in Nederland wordt herdacht. In de sketch zien we hoe Nederlandse kolonisten zichzelf heel erg beschaafd vinden, maar zijn ze dat ook?

15 augustus 2024 | Stuntskaten
Deze aflevering zit vol met spins en flips want Pascal gaat stuntskaten. Samen met Jaro laat hij allemaal gave trucs zien en geeft hij een lesje stuntskaten voor beginners. Maar wie is er beter? Jaro en Pascal vechten het uit in een battle. Vlogger Hetty stunt met haar rollator.

16 augustus 2024 | Akkerbouw
Boer Gert heeft een akkerbouwbedrijf. Eens per jaar rooit hij aardappelen en andere gewassen op zijn land. Dat doet hij op een bijzondere manier, namelijk met allemaal hightech snufjes. Pascal loopt een dagje met hem mee. Voor het gezin in het Ruimteschip zijn al die snufjes alweer ouderwets.

19 augustus 2024 | Het Kantoor 251
Leonoor is vegetariër, kan ze dan wel daten met een slagerszoon? Hoe worden vleesvervangers gemaakt? En in Huh? de uitleg van het woord ‘preventie’. In Geen Wonder leer je de verhoudingen van het menselijk lichaam.

20 augustus 2024 | Werelderfgoed: Wat is werelderfgoed?
Meer dan 1100 plekken over de hele wereld staan op de Werelderfgoedlijst. Bekende voorbeelden zijn de piramides in Egypte, de Eiffeltoren in Parijs en de Chinese Muur, en in Nederland de Waddenzee en de molens van Kinderdijk. Deze plekken zijn zo belangrijk voor de mensheid, dat ze altijd bewaard en beschermd moeten worden. Janouk zoekt uit hoe die Werelderfgoedlijst is ontstaan en hoe je er op komt. Ridder William wil dat zijn kasteel ook op de Werelderfgoedlijst komt te staan.

21 augustus 2024 | Microgroenten
Kleine plantjes, bomvol smaak, dat zijn microgroenten. In de kas ontdekt Janouk hoe microgroenten groeien. Chef-kok Eric Miete laat haar zien waarom chefs zo dol zijn op de miniplantjes. Maar wat doen microgroenten in een snackbar?

22 augustus 2024 | Racisme
Racisme betekent dat mensen ongelijk behandeld worden vanwege hun huidskleur of afkomst. Racisme is best een moeilijk onderwerp om te bespreken, en voor sommige mensen ook pijnlijk. Maar het is belangrijk er over te praten met elkaar. Sosha zoekt uit waar racisme vandaan komt. Ze gaat naar een basisschool waar docent Lucelle een les geeft over racisme, en Sosha en Nizar praten over hun eigen ervaringen. De Ober doet er alles aan om niet racistisch over te komen.

23 augustus 2024 | Apotheker
Janouk neemt een kijkje achter de schermen bij een apotheek. Wat doen ze daar met alle pillen en poeders? En bij de apothekersopleiding ziet ze de apotheek van de toekomst: medicijnen maken met een 3D-printer! Ton en Liesbeth klagen over de bijwerkingen van medicijnen.

26 augustus 2024 | Het Kantoor 252
Ben en Wouter praten in geheimtaal en Timo wil steward worden. Waarom doen ze het licht uit in het vliegtuig tijdens het opstijgen en landen? En hoe printen ze 3D beton? Ook antwoord op de vraag hoe geheimschrift werkt.

27 augustus 2024 | Werelderfgoed: Koloniën van Weldadigheid
In Drenthe zijn de ‘Koloniën van Weldadigheid’ onlangs uitgeroepen tot Werelderfgoed. ‘De Koloniën’ waren bijna 200 jaar geleden unieke experimenten om de sociale problemen van de grote stad op te lossen op het platteland. Is dat gelukt? Tirsa gaat op bezoek. De Dat-kan-toch-anders-man is bij het ontstaan van de eerste Kolonie van Weldadigheid.

28 augustus 2024 | Berenopvang
De bruine beer. We kennen ze van de knuffelbeertjes en de leuke filmpjes op tv. Deze beer is altijd lief, zacht en lust graag honing. Maar de echte bruine beer is een roofdier en kan ook erg gevaarlijk zijn. Soms worden bruine beren gevangengenomen en worden ze gebruikt als dansbeer of circusbeer. Als deze beren gered worden komen ze bij Het Berenbos terecht. Hier worden de verwaarloosde beren beschermd en verzorgd. Janouk kijkt een dagje mee. In de sketch speelt Greetje Poeplokje en de drie beren.

29 augustus 2024 | Appels
Hoe worden appels gekweekt en komen er ooit nog nieuwe soorten? En hoe komen de appels van de boomgaard in de supermarkt? Sosha laat zien hoe het gaat. De ober laat een gast witlof eten door er appelmoes overheen te scheppen.

30 augustus 2024 | Studio Drift
Kunstenaars Ralph en Lonneke van Studio Drift combineren kunst en wetenschap. Ze kijken goed naar hoe de natuur in elkaar zit. Uit de vleugels van vogels en de zaadjes van paardenbloemen halen zij inspiratie voor hun kunstwerken. Hun werk is over de hele wereld te bewonderen. Pascal helpt Ralph en Lonneke bij een heel precies werkje. En een man wil per se het geheim weten van een kunstwerk met zwevend beton. 

Deel deze pagina met je vrienden!