Maandoverzicht

Maandoverzicht augustus 2022

Meer

Deze afleveringen worden uitgezonden in Augustus:

1 augustus 2022 | Het Kantoor 189
Leonoor en Timo interviewen een dierenverzorger met dierlijke trekjes en Wouter geeft Ben rekenles. En verder: waarom staan stokstaartjes altijd op wacht? Hoe reken je met procenten? En hoe oud is de OudSTE tomaat van de wereld?

PS. In de aflevering zegt Maurice dat er in Nederland geen giftige slangen zijn, maar dat is niet zo. De adder, die op sommige plekken in Nederland leeft, is wel giftig.

2 augustus 2022 | Thomas maakt
Thomas was bosarbeider - een soort moderne houthakker - tot hij ontdekte dat je van hout hele mooie dingen kunt maken. Nu is hij fulltime kettingzaagkunstenaar, een nieuw beroep dat is overgewaaid vanuit de VS, waar het ‘carving’ genoemd wordt. Thomas heeft inmiddels al duizenden beelden gemaakt. Hij geeft Janouk een snelcursus kettingzagen. Varkentje Rund is veel minder handig met een kettingzaag.

3 augustus 2022 | Werelderfgoed: Schokland
Aflevering in het kader van de Klokhuisserie over Werelderfgoed. Hoe komt het dat Schokland vroeger een eiland was en nu niet meer? Maurice gaat met een archeoloog op onderzoek uit en ontdekt dat er honderden scheepswrakken in de bodem zitten! Wat doe je als je een lelijke vaas krijgt van je oma? In de sketch weten de pubers er wel raad mee.

4 augustus 2022 | Rijopleiding landmacht
Autorijden is best lastig. Je moet de verkeersregels kennen, je moet heel goed opletten op het andere verkeer, en veilig rijden. Maar wat nou als je in heel moeilijke omstandigheden moet rijden? In landen waar het onveilig is, waar er misschien wel oorlog is? Op slechte wegen, midden in de woestijn, in de modder? Eva traint een dagje mee bij de rijopleiding van de landmacht. En Wesley en Rodney willen een selfie maken bij een tank.

5 augustus 2022 | Hondengedrag
Anniek is hondengedragsdeskundige. Janouk gaat langs met teefje Betty. Anniek leert Janouk hoe je moet omgaan met je hond en hoe je hem kunt belonen. En wat moet je doen als je bang bent voor honden? Ook de hond van Ridder William kan wel wat training gebruiken.

8 augustus 2022 | Het Kantoor 190
Wouter bespaart geld door oud brood te hergebruiken en Ben moet verkeersexamen doen. Wat is het drukste verkeersknooppunt van Nederland? Waarom heeft een voetgangersstoplicht geen oranje? En wat is het verschil tussen bruin en wit brood?

9 augustus 2022 | Spelen
Spelen is het leukste dat er is! En het blijkt ook nog eens heel belangrijk te zijn. Samen met hersenprofessor Erik Scherder legt Bart uit waarom het zo belangrijk is om te spelen. Bart en Nienke spelen samen buiten en Bart waagt een spannende sprong. In de sketch doen Igor en Robin hun eigen vorm van oerverstoppertje.

10 augustus 2022 | Werelderfgoed: Woudagemaal
Wat hebben de Forthbrug in Schotland, Rjukan-Notodden in Noorwegen,  Fray Bentos in Uruguay en het Woudagemaal in Nederland met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal uniek in de wereld, en daarom Werelderfgoed. Nienke neemt vandaag een kijkje in het grootste stoomgemaal van de wereld. Een gebouw dat zelf even stoom kan afblazen. In de scène blazen Ard en Fjodor stoom af.

11 augustus 2022 | Alpaca's
Hoog in de bergen van Bolivia gaat Bart op bezoek bij een familie met een alpacaboerderij. De dieren hebben een dikke vacht om zich te beschermen tegen de koude nachten. Van die vacht wordt in de fabriek wol gesponnen, waar lekkere dikke warme truien van gemaakt worden. Klokko laat zien welke voordelen het heeft als mensen ook kunnen spugen als een alpaca.

12 augustus 2022 | Horloge
Wist je dat een slingerklok de voorloper is van het polshorloge zonder batterijen? Dit systeem, bedacht door de bekende Christaan Huygens, wordt nu nog steeds gebruikt. Horloges zijn er in allerlei soorten en prijsklassen. Vroeger was de horloge alleen voor de rijken en moest de rest op een kerkklok kijken. Sosha kijkt mee bij een horlogemaker! En de Dat Kan Toch Anders-Man geeft de Egyptenaren een zonnewijzer, zodat ze weten wat de tijd is.

15 augustus 2022 | Het Kantoor 192
Ben heeft de spelcomputer van zijn neefjes stiekem geleend en Leonoor ontdekt autoracen als nieuwe hobby. Waarom is voetbal zo populair? Hoe plakken ze stickers op een metro? En wat is wagenziekte?

16 augustus 2022 | Weginspecteur
Je kent vast wel de gele pick-up trucks op de snelweg van de weginspecteur. Ze zijn 24 uur per dag op de weg om te helpen bij ongelukken en de snelweg schoon en veilig te houden. Maar hoe weten ze waar ze moeten zijn en wie zet er toch die rode kruizen boven een gesloten rijbaan? Pascal zoekt het uit. In de sketch bedenken de Vrachtwagenchauffeuses ineens wat er allemaal fout kan gaan onderweg.

17 augustus 2022 | Werelderfgoed: Rietveld Schröderhuis
Als jij een huis zou kunnen ontwerpen zou je er natuurlijk alles willen maken zoals jij dat fijn vindt. Dat deed Gerrit Rietveld ook. Hij ontwierp een huis helemaal naar de wensen van Truus Schröder. Een huis zo uniek dat het de architectuur van die tijd veranderde en het nu één van de werelderfgoederen is geworden. Maurice neemt een kijkje. De Dat-kan-toch-anders-man gaat de geschiedenis verbeteren, bij Schröder thuis.

18 augustus 2022 | Dierprothese
Als honden pijn of moeite hebben met lopen vanwege een blessure of een ongeluk, hebben ze net als mensen vaak een brace of een prothese nodig. Jurriaan is één van de weinige orthopedische instrumentenmakers voor dieren van Nederland. Pascal kijkt toe hoe hij ervoor zorgt dat honden met een handicap weer kunnen rennen, zwemmen en springen! In een dramascène eist de steenrijke Marie Louise een facelift voor haar huisdier.

19 augustus 2022 | Hoogte
Bart is in La Paz in Bolivia. La Paz is de hoogst liggende stad ter wereld. Bart merkt het meteen: er zit minder zuurstof in de lucht. Hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt en hoe lager de luchtdruk is. Maar wat is luchtdruk precies? En welke invloed heeft het op je lichaam? Klokko maakt reclame voor de draagstoelvakantie.

In de aflevering zegt Bart dat La Paz de hoofdstad is van Bolivia, maar dat is officieel Sucre. De regering zit wél in La Paz.

22 augustus 2022 | Het Kantoor 193
Leonoor wil Het Klokhuis openstellen als museum voor toeristen. Maar dat loopt nogal uit de hand… Hoe worden vlaggen en klompen eigenlijk gemaakt? Akwasi legt in een liedje uit hoe je breuken optelt.

23 augustus 2022 | Dynamo
Met een dynamo kan je stroom opwekken. In een dynamo zitten daarvoor een spoel en een magneet, maar hoe maak je daar stroom mee? Maurice gaat kijken bij twee duurzame manieren om een dynamo aan te drijven. De Kassameisjes snappen niet hoe een dynamo of ritssluiting werkt, laat staan hun eigen kassa.

24 augustus 2022 | Werelderfgoed: Van Nellefabriek
De Van Nellefabriek in Rotterdam staat sinds 2014 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het was een van de eerste fabrieken met daglicht. Tropische producten zoals koffie, thee en tabak werden hier opgeslagen en verwerkt. Waarom was deze fabriek de ‘ideale fabriek’? Dolores zoekt het uit. En willen de Kassameisjes ook ideale werkomstandigheden?

25 augustus 2022 | Biokunst
Pascal gaat kijken in het Bio Art laboratorium van Jalila Essaidi. Hier komen kunst, natuur en wetenschap samen. Wist je dat je van koeienmest textiel kunt maken? En dat mensenhuid kogels tegen kan houden wanneer het wordt gemengd met spinnenzijde? De cowboys vinden zichzelf te stoer voor vaderdag.

26 augustus 2022 | Waterpeil
De waterschappen zorgen ervoor dat er voldoende water is in sloten, plassen en kanalen. Maar ze zorgen er ook voor dat te veel water snel wordt opgevangen of afgevoerd. Dat heeft allemaal te maken met het goed regelen en in de gaten houden van het waterpeil! Hoe doen de waterschappen dat? Janouk zoekt het uit. Ook de vlogmeisjes Wendel en Liza maken zich druk over de stijgende zeespiegel.

29 augustus 2022 | Het Kantoor 196
Wouter is zijn stem kwijt, Timo is op zoek naar romantiek en Ben weet niet wat tochtige koeien zijn. Buitenlandse jeugdseries worden vaak ingesproken in het Nederlands. Hoe gaat dat dubben in z’n werk? In Boer zoekt Machine de tochtdetector. En een liedje van Katinka Polderman over hoe je weet wat in water blijft drijven en wat naar de bodem zinkt.

30 augustus 2022 | Weerbericht
Hoe voorspellen we het weer? Pascal neemt een kijkje achter de schermen bij weerman Peter Kuipers Munneke, die iedere dag het weer voorspelt. En hij checkt de satellieten bij de bron van alle weerpraatjes: het KNMI! In de Klokko reclame zie je hoe je zelf op een weerman kan lijken.

31 augstus 2022 | Werelderfgoed: Willemstad op Curaçao
Nederlands Werelderfgoed 7853 km hiervandaan?! De historische haven en binnenstad van Willemstad, Curaçao zijn al jaren een bijzonder onderdeel van ons koninkrijk.  Met de gekleurde bouwwerken als uitgangspunt mengt Maurice zich in de bevolking en komt hij meer te weten over waarom er op Curaçao zoveel verschillende culturen bij elkaar leven. En De-dat-kan-toch-anders-man geeft een goed advies. Toch?

Deel deze pagina met je vrienden!