Maandoverzicht

Maandoverzicht maart 2023

Meer

Deze afleveringen worden uitgezonden in maart:

1 maart 2023 | Ruimte voor rivieren
Wat moeten we doen als het water in de rivieren steeds hoger komt te staan? Sosha komt erachter dat we overal in Nederland bezig zijn de dijken te verplaatsen en extra rivieren uit te graven. En dan ontstaan er prachtige natuurgebieden. En wat gebeurt er als zo’n extra rivier dwars door je tuin wordt aangelegd? Hansje Brinker staat al tijden met zijn vinger in de dijk en is blij dat een journaliste hem daarvoor komt bedanken.

2 maart 2023 | Diereninspecteur
De diereninspecteur gaat langs bij mensen die niet goed voor hun dieren zorgen. Pascal loopt een dag mee en komt erachter dat veel mensen niet weten hoe ze goed voor hun dieren moeten zorgen. De diereninspecteur geeft tips en controleert of het beter gaat met de dieren. De eigenaar van de dierenwinkel wil eigenlijk geen konijnen verkopen.

3 maart 2023 | Vuur
Vuur is overal om ons heen. Denk maar aan vulkanen en bosbranden, maar ook fabrieken gebruiken vuur om dingen te maken. Wat is vuur eigenlijk, hoe hebben we het ontdekt? Eva zorgt voor een enorme steekvlam en laat gelukkig ook zien hoe je die kan blussen… En wat zou een Cowboy zijn zonder cowboy-vuurtje?

6 maart 2023 | Het Kantoor 278
Leonoor vertrouwt de mannen van de redactie haar versleutelde dagboek toe. Ben, Timo en Wouter beloven er niet in te lezen, maar houden dat niet lang vol. Computerberichten worden meestal versleuteld. In DigiTaal onderzoeken we hoe dat versleutelen precies werkt. In Doen Ze Dat Zo zien we hoe snoeptomaatjes worden gekweekt. En waarom is de tong van een kat zo ruw?

7 maart 2023 | Kleurstof 
We leven in een wereld vol prachtige kleuren. Maar, hoe worden kleuren eigenlijk gemaakt? Serah gaat langs bij een van de grootste kleurstoffenbibliotheken ter wereld en leert hoe je zelf kleurstof kunt maken van afval. Pien helpt Lobbert zich kleurig te kleden voor een date.

8 maart 2023 | Trekvogels 
Als je in het najaar naar een vogel zwaait, is de kans groot dat je deze in de winter niet meer ziet. Veel vogels in Nederland zijn namelijk trekvogels. Ze trekken van de ene naar de andere plek. Waarom trekken vogels en hoe weten ze de weg? Tirsa gaat op pad met Camilla die haar alles uitlegt. En het gezin in het Ruimteschip weet zich geen raad zonder routeplanner.

9 maart 2023 | Slijm
Het is plakkerig, glibberig en een beetje vies… slijm! Nizar zoekt uit wat slijm is. En waarom mensen en dieren dit kleverige spul in hun lichaam hebben.  Klokko laat zien dat je van je eigen snot ook prima speelslijm kan maken.

10 maart 2023 | Muziekstudio
Wij kunnen luisteren naar muziek via onze koptelefoons of boxen. Maar die muziek is niet zomaar af te spelen. Die is ooit opgenomen. Om te zien hoe dat gaat duikt Tirsa de muziekstudio in. Voor zangduo Cor en Hilda is de studio hun tweede thuis.

13 maart 2023 | Het Kantoor 279
Timo is verliefd op rode sneakers en Leonoor gaat spekkoek maken voor Heel Holland Bakt. In DigiTaal kijken we vandaag wat Cookies zijn en waarom ze op je computer worden achtergelaten. Spekkoek hoort echt bij de Indonesische keuken. Patissier Lola legt aan Janouk uit hoe en met welke ingrediënten spekkoek laagje voor laagje wordt gebakken. En waarom heet het eigenlijk spekkoek?

14 maart 2023 | Sikkelcelziekte 
Denischa en haar twee zusjes hebben sikkelcelziekte. De bloedcellen in hun lichaam hebben een andere vorm dan bij mensen zonder sikkelcelziekte. Eva zoekt uit wat dat voor gevolgen heeft en hoe je van de ziekte kunt genezen. De Kassameisjes ontdekken dat ze best wat dankbaarder mogen zijn voor hun gezondheid.

15 maart 2023 | Surfen
Met een plank een goeie golf pakken zodat je meegenomen wordt op de golf, terwijl je ook nog eens op die plank staat: golfsurfen! Hoe balanceer je op zo'n wiebelige plank? Eva leert het. En Klokko heeft een surfende kapper voor surfers met lang haar.

16 maart 2023 | Foley
Vandaag in klokhuis een ode aan Jack Foley (1821 -1967). Hij was de ‘master’ in het maken van extra geluid bij films om die spannender, verdrietiger en mooier te maken. Pascal gaat naar een studio en leert hoe hij ‘Foley’, maakt bij films. Voor de microfoon loopt hij in een grindbak, knakt vingers doormidden (bleekselderij). En dat allemaal om de films die jij op de TV of in de bioscoop ziet veel mooier en spannender te maken. Ook de gevechten van Ridder William zijn spannender met geluidseffecten.

17 maart 2023 | Stratenmaker
Als je fietst, skate, wandelt, autorijdt.. gebruik je kilometers en kilometers.. bestrating. Maar, hoe is het daar gekomen? Pascal gaat kijken bij professionele stratenmakers, die werken met steeds nieuwere machines en technieken. Ridder William is de modderwegen rond zijn kasteel zat.

20 maart 2023 | Het Kantoor 280
Leonoor gaf een openhartig interview aan het Staverdens Stadsblad en nu denkt Ben dat iedereen hem weg wil hebben. Janouk zoekt en vindt de kleinSTE stad van Nederland. In Boer Zoekt Machine de druivenplukmachine. En wat is een metafoor eigenlijk?

21 maart 2023 | Backing vocals  
Katie, Frederieke, en Judith zijn achtergrondzangeressen, ofwel backing vocals. Ze vormen de groep Velvet Vox, en zingen bij de grootste artiesten van ons land. Van Maan tot Ronnie Flex tot Snelle. Tirsa gaat met ze op pad, en ontdekt hoe superbelangrijk hun rol is bij een optreden. Zanger Alex zet in een liedje zijn achtergrondkoor een keer in de schijnwerpers.

22 maart 2023 | Piloot
De lucht in met een vliegtuig van tienduizenden kilo’s. Aan boord honderden mensen en  lading, en dat alles onder controle van de piloot. Vandaag mag Janouk meevliegen, en leert ze alles wat nodig is om als piloot een vliegtuig te kunnen besturen. In het Ruimteschip ontdekken ze dat de Automatische Piloot nogal irritant is.

23 maart 2023 | De 4 Vrijheden: Angst
In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Pascal het mensenrecht: Vrij (zijn) van Angst: je hebt recht op een veilig leven. Hij gaat op bezoek bij Herman Polak die als 5-jarig joods jongetje in de oorlog 3 jaar lang zat ondergedoken en de 13-jarige Syrische jongen Obada die moest vluchten voor de oorlog in Syrië toen hij 6 jaar was. Zij vertellen wat ze hebben meegemaakt en hoe het is in angst te moeten leven. De Ober laat gasten in één van de sketches extra betalen voor een veilig gevoel.

24 maart 2023 | Thee
Je hebt ze in verschillende soorten: groene, zwarte of witte thee. Maar wisten jullie dat alle theesoorten van dezelfde theeplant komen? Of nog beter: van hetzelfde theeblaadje. Sommigen zeggen dat thee toevallig in China is ontdekt. Anderen beweren dat de monniken in India vroeger thee dronken zodat ze rustig konden mediteren. Eén ding is duidelijk: thee is het meest populaire en bekende en oudste (warme) drankje ter wereld. Ton en Liesbeth voelen zich schofterig behandeld in een duur restaurant.

27 maart 2023 | Het Kantoor 281
Ben laat een boek schrijven over zijn leven en Leonoor heeft last van diarree door Wouters vegaflapjes. Waarom eet je eigenlijk uit je neus? Janouk probeert uit te vinden wat er in je lichaam gebeurt als je diarree hebt. En wat is een poepbacterie eigenlijk?

28 maart 2023 | Vogels in de stad
Tirsa gaat op stadssafari met bioloog Auke-Florian op zoek naar de meest voorkomende stadsvogels. In Amsterdam wonen al meer dan 300 soorten. Vogels vinden het fijn in de stad want het is er lekker warm en er is veel eten. Maar hoe overleven al die vogels in de stad? De Boze Man is onder de indruk van vogels die van afval een nest bouwen.

29 maart 2023 | Zononderzoek
Hij komt elke dag op, de zon! Maar hoe kan ie zo mooi blijven schijnen en waar bestaat de zon eigenlijk uit? Er komen steeds meer manieren om de zon van heel dichtbij te onderzoeken. Bert en Joke weten alles van de zon.

30 maart 2023 | De 4 Vrijheden: Meningsuiting 
In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Pascal het mensenrecht: Vrijheid van meningsuiting, kunnen zeggen wat je wilt. Hij gaat op bezoek bij Gusta Olivier Vonk, die als jong meisje van 14 in het Verzet zat tegen de Duitse bezetter. Ze bracht illegaal krantjes rond met gevaar voor eigen leven. In veel landen is het nog steeds niet veilig om je mening te geven. Nederlandse militairen als majoor Dennis vechten mee voor de vrijheid van meningsuiting van andere mensen in de wereld, bijvoorbeeld in Afghanistan. In één van de sketches heeft Bezorgde Ouders Nederland tips voor als je kind last heeft van een eigen mening.

31 maart 2023 | Eierfabriek 
Beschuit, mayonaise, koekjes, zoutjes, zelfs tandpasta en shampoo: in bijna de helft van álle supermarktproducten zit ei. Ei in de vorm van poeder. Maar hoe maak je van ei poeder? Janouk bezoekt de eierfabriek, waar iedere dag zo’n 3 miljoen eieren worden verwerkt tot poeder! Ard en Fjodor verzamelen eieren voor een eierschuimparty.

 

Deel deze pagina met je vrienden!