Maandoverzicht

Maandoverzicht april 2023

Meer

Deze afleveringen worden uitgezonden in april:

3 april 2023 | Het Kantoor 221
Timo’s oma is overleden. Leonoor weet niet wat je dan moet zeggen en Ben bemoeit zich met de begrafenis. In Waarom? Daarom! legt Janouk uit waarom we bloemen geven als iemand wordt begraven. Doen Ze Dat Zo? neemt ons mee in de wereld van de champignons. En Habtamu laat zien hoe bapao wordt gemaakt.

4 april 2023 | Streetart Frankey
Straatkunst ofwel streetart heeft veel verschillende vormen. Vroeger werd het vooral gezien als vandalisme, tegenwoordig laat de gemeente kunstwerken vaak staan omdat ze zo gewaardeerd worden. Veel buitenkunstwerken zijn grappig en leuk om te zien. Pascal gaat op pad met straatkunstenaar Frank De Ruwe, ook wel bekend als Streetart Frankey. In een sketch krijgt een andere graffitikunstenaar een originele taakstraf.

5 april 2023 | Diepvriesspinazie 
In een paar maanden per jaar wordt genoeg spinazie verbouwd om een jaar van te eten. Een veld vol verse spinazie, hoe wordt dat in 3 uur gemaakt tot bevroren blokjes? Pascal neemt een kijkje in de spinaziefabriek.  Ton en Liesbeth hebben een klacht over de diepvries in de supermarkt.

6 april 2023 | Bergbeklimmen
Nizar klimt naar grote hoogte; hij beklimt de 3500 meter hoge Sonklarspitze. Op die hoogte bestaat de wereld alleen nog maar uit rots, sneeuw en ijs. Maar gelukkig gaat hij niet alleen. Berggids Tomas gaat met hem mee en zorgt ervoor dat ze veilig, gezekerd aan een touw, de top bereiken. En zullen Debbie en Lara ook eindelijk op klimvakantie gaan?

7 april 2023 | Johannes Vermeer
Een van de bekendste Nederlandse schilderijen is ‘Meisje met de parel’, ook wel de Mona Lisa van het Noorden genoemd. Het is geschilderd door Johannes Vermeer. Hij was de meester van het licht. Wat maakt Vermeer zo bijzonder? En welke kleuren gebruikte hij in zijn schilderijen? Sosha gaat op onderzoek uit. In Kunst & Kitsch zit een gast met een gestolen Vermeer.

10 april 2023 | Het Kantoor 194        
Terwijl Ben ijverig een oude brommer opknapt, beschildert Leonoor met haar nichtje paaseieren. Waar komt de traditie van paaseieren eigenlijk vandaan? En in Vragen van Kinderen legt Eva uit hoe verf wordt gemaakt. In Doen Ze Dat Zo? laten we zien hoe dingen worden verchroomd.

11 april 2023 | Als je weinig geld hebt
Nooit op vakantie. Met honger in de klas. Geen nieuwe schoenen als je oude te klein zijn. En niet kunnen trakteren op je verjaardag omdat daar geen geld voor is. In Nederland leven meer dan 200.000 kinderen in armoede. Nizar zoekt uit wat het betekent om te leven met weinig geld. De Kassameisjes komen erachter dat ze veel vooroordelen hebben bij mensen die van weinig moeten leven.

12 april 2023 | Arend
Arenden zijn enorme vogels. Ze komen over de hele wereld voor, ook hier in Nederland. Vandaag gaat Janouk op zoek naar de visarend en de indrukwekkende zeearend, twee van de grootste roofvogels van Nederland. De Boze Man is totaal niet onder de indruk van Nederlandse vogels tot hij beter kijkt.

13 april 2023 | Stuwmeer
Als je weleens in de bergen bent geweest, heb je er waarschijnlijk één gezien: een grote stuwdam, met daarachter een stuwmeer. Ze zijn er niet alleen om elektriciteit op te wekken, maar ook om het te bewaren. Nizar beklimt een stuwdam en gaat heel diep een berg in om te kijken hoe dat werkt. Ome Koos van Varkentje Rund bespeelt een waterorgel met stuwkracht.

14 april 2023 | Politiepaard
De politie zet regelmatig paarden in: bij rellen, demonstraties, voetbalwedstrijden, op koopavonden. Hoe wordt een paard een politiepaard? Hoe blijft het rustig, veilig en geconcentreerd in stresssituaties met vuurwerk, rook of agressieve hooligans? Serah gaat naar het opleidingscentrum voor politiepaarden en ziet hoe belangrijk de band en samenwerking tussen paard en ruiter is. Ook zien we een reportage over politie die werkt met stokpaarden.

17 april 2023 | Het Kantoor 311
Heleen moet haar zoon met liefdesverdriet troosten en Peggy probeert vleesetende planten aan de vleesvervangers te krijgen. Serah staat in de keuken van een pannenkoekenrestaurant waar in razend tempo honderden pannenkoeken per uur worden gebakken. Planten die vlees eten vangen zelf een insect. In Plantastisch ontdekt Janouk hoe die plant dat doet. En kan je verdrinken in drijfzand?

18 april 2023 | Antibiotica 
Een bacterie is een minuscuul organisme. De meeste bacteriën doen ons lichaam geen kwaad of ze helpen ons zelfs. Maar sommige bacteriën hebben kwade bedoelingen. Dan komt je lichaam in actie. Word je toch ziek, dan kan het zijn dat de dokter een antibioticakuur voor je uitschrijft. Maar wat zijn antibiotica eigenlijk? In een sketch zijn we bij de toevallige ontdekking van penicilline.

19 april 2023 | Baksteenfabriek
Huizen, kantoren, sporthallen, scholen: bijna alles is gebouwd met bakstenen. We bouwen er al eeuwen mee. Ook oude kastelen, kerken en forten: allemaal muren van baksteen! Maar hoe worden ze gemaakt? Serah brengt een bezoek aan de baksteenfabriek. Donnie en Chelsey worden treurig van een nieuwbouwwijk waar alles nieuw en recht is.

20 april 2023 | Bergredding
Als er hoog in de bergen een ongeluk gebeurt, kan de ambulance daar meestal niet komen. Dus dan komt de bergredding. Bergredder Boris neemt Nizar mee op een training. Nizar speelt een slachtoffer en hangt zelfs aan een touw onder een helikopter, net als een echte bergredder. Greetje wordt door een helikopter van een berg gehaald.

21 april 2023 | Bruidsfotograaf
Bruidsfotograaf Bas Uijlings weet precies wat de belangrijkste momenten zijn op de mooiste dag van je leven: je bruiloft! Foto’s zijn dé herinneringen die overblijven aan die prachtige dag. In de sketch helpt de ober gasten met matige trouwfoto’s aan een nieuwe fotoreportage.

24 april 2023 | Het Kantoor 312
Rodîn mist het leven onder water en Heleen zorgt voor een wegkwijnende plant. Een plant die uit zichzelf danst voor je ogen, kan dat echt? Janouk ziet het met haar eigen ogen in Plantastisch. Nizar smeert mee in een sandwichfabriek waar wel 100.000 broodjes en wraps per dag kant-en-klaar worden gemaakt. En ben je onder water lichter?

25 april 2023 | Minister-president 
Sosha gaat op bezoek bij de baas van Nederland: de minister-president, Mark Rutte. Maar is hij wel echt de baas? En weet hij dan over alles wat er speelt in Nederland iets af? Sosha zoekt het voor je uit. Sarah Janneh zingt de minister-president toe als hij lekker ligt te slapen.

26 april 2023 | Het Klokhuis onderneemt: Koningsdag
Op Koningsdag zijn we allemaal een beetje aan het ondernemen. Veel kinderen verkopen hun spulletjes op de vrijmarkt of verzinnen gekke acties en optredens. Hoe verkoop je op Koningsdag nou het beste je oude speelgoed en hoe zorg je ervoor dat mensen nou juist naar jouw kraampje komen? Sosha krijgt tips van marktkooplui. Ook Bezorgde Ouders Nederland komt met handige adviezen.

27 april 2023 | Gletsjers
Een gletsjer is een hele grote plak ijs, die je onder andere in de bergen vindt. Nizar loopt over zo’n gletsjer, samen met berggids Tomas, langs hele diepe gletsjerspleten. Hij daalt er zelfs meters in af. Maar hij ontdekt ook dat er binnenkort bijna geen gletsjers meer zullen zijn. Donnie en Chelsey maken zich zorgen omdat de winters geen winters meer zijn.

28 april 2023 | Stuntteam
In films zijn ze onmisbaar. Stuntmensen, de dubbelgangers van acteurs die voor gevaarlijke scènes worden ingezet. Pascal mag meedoen met een echte stunttraining. We zien hoe elke stunt stapje voor stapje heel precies wordt voorbereid. Ook Ard en Fjodor doen hun eigen stunts.

Deel deze pagina met je vrienden!