Maandoverzicht

Juni 2023

Meer

Deze afleveringen worden uitgezonden in juni:

1 juni 2023 | Mieren
Mieren zijn zo oud als dinosaurussen en leven overal op de aardbol, behalve op de polen. Er bestaan zo’n 13.000 verschillende soorten. Ze leven in een kolonie, waar elke mier z’n eigen taak heeft. Pascal kijkt met mierenspecialist Tim naar de opbouw van zo’n kolonie, en hij hoort hoe je je eigen mierennest kunt maken. Ook gaat hij op mierensafari met Mervin. Bert en Joke weten alles over mieren in de hobbyquizz.

2 juni 2023 | Lucht
Het is overal om ons heen en we kunnen niet zonder: lucht! Maar hoe is het op aarde ontstaan en wat gebeurt er als er niet genoeg zuurstof in de lucht zit? Eva gaat in een speciale kamer waar heel weinig lucht is. Ze merkt eerst weinig maar kan opeens helemaal niet meer goed nadenken… Ard en Fjodor vliegen zonder de lucht te vervuilen.

5 juni 2023 | Het Kantoor 318
Heleen en Rodîn proberen van hun spinnenangst af te komen. Luuk trakteert op tofuworstenbroodjes, maar niemand neemt. In Doen Ze Dat Zo? laten we zien hoe tofu gemaakt wordt. Hoe overleven planten in de meest extreme omstandigheden? En hoe kan het dat beestjes plakken in een spinnenweb, maar de spin zelf niet?

6 juni 2023 | Eetvideo's 
Hoe zorg je ervoor dat eten er lekker uitziet in een video? Pascal gaat op bezoek bij een filmstudio die daarin gespecialiseerd is. Hoelang duurt een opname eigenlijk, en waarom moet er een speciale camera gebruikt worden? Ton en Liesbeth probeerden ook hun kerstdiner te stylen, maar dat ging moeizaam.

7 juni 2023 | Het Klokhuis Onderneemt: Marketing 
Als bedrijf heb je klanten nodig. Hoe zorg je ervoor dat juist jouw product of dienst opvalt tussen al die andere merken? Met ‘marketing’! Sosha krijgt tips van marketingdeskundige Michel. En ze gaat ook op bezoek bij drie jonge ondernemers, die een oppascentrale zijn begonnen en heel goed weten hoe ze klanten moeten werven. Wat zou je leraar kunnen verdienen als hij ook reclame mocht maken?

8 juni 2023 | Dierenogen
Welk dier kan het beste zien? We duiken in de wereld van dierenogen en ontdekken dat sommige dieren warmte kunnen zien! Pascal gaat op zoek naar het dier met de allerbeste ogen. De vader in het Ruimteschip beweert dat hij scherper ziet dan welk dier dan ook.

9 juni 2023 | Water
Een groot deel van de aarde is ermee bedekt: water. Maar wat is water eigenlijk en hoe is het op aarde gekomen? Janouk komt erachter hoe belangrijk water voor ons is en dat we er heel zuinig op moeten zijn. De kinderen in het Ruimteschip willen naar het zwembad.

12 juni 2023 | Het Kantoor 319
Heleen moet haar fanatisme in spelletjes afleren en Rodîn krijgt zijn eigen museum. Planten verhuizen hun zaden aan de lopende band, dat gaat een stuk indrukwekkender dan je denkt. Het lijkt op tennis, maar het is echt anders: hoe speel je padel? Wat zit er in sterkwater en hoe werkt dat?

13 juni 2023 | Wilde bijen
In Nederland wonen 350 soorten wilde bijen. Pascal gaat naar ze op zoek met zijn netje. De wilde bijen zijn geen honingbijen en leven ook niet in een volk, maar in hun eentje. Er zijn er steeds minder en dat is zonde want ze zijn superbelangrijk voor de natuur. Ook de Boze Man ziet dat wildgroei in de natuur aantrekkelijk is voor bijen.

14 juni 2023 | Het Klokhuis Onderneemt: Verkopen
Hoe trek je de aandacht van nieuwe klanten? En hoe zorg je dat ze klant bij jou blijven? Eva gaat samen met bioloog Patrick een dagje naar de dierentuin en ontdekt dat mensen heel veel leren door naar het gedrag van dieren te kijken. Met gids Brent, de jongste ondernemer van Den Haag stapt Eva op de fiets. De Ober kan ook wel een lesje klantvriendelijkheid gebruiken.

15 juni 2023 | S10
Hoe is het leven van een artiest? Sosha loopt mee met supertalent Stien den Hollander, ook wel bekend als S10. S10 is muzikant: ze rapt, zingt en schrijft haar eigen teksten en muziek. Ze werkt veel samen met andere artiesten zoals Kraantje Pappie, Yung Nnelg en Ronnie Flex. In deze aflevering een kijkje achter de schermen: van de studio waar ze nieuwe tracks maakt naar een concert in Carré. Ton en Liesbeth willen een hit maar het lukt niet.

16 juni 2023 | Versieren bij dieren
Aardig doen, een praatje maken, stoer(der) doen, en er mooi uit proberen te zien. We doen het allemaal om indruk op elkaar te maken. Maar hoe doen ze dat in het dierenrijk? Dieren doen soms de gekste dingen als ze elkaar willen verleiden. Zijn deze rituelen dan zo anders bij mensen? En wat kunnen we van ze leren? Janouk vraagt het aan apenonderzoeker en gedragsbioloog Liesbeth Sterck. Klokko verkoopt kleurlenzen voor als je wil versieren als een blauwoogmaki.

19 juni 2023 | Het Kantoor 320
Er worden spullen ingezameld voor een rommelmarkt voor het goede doel, maar Luuk, Heleen en Peggy denken vooral aan zichzelf. De streepjescode, dat is een rij van streepjes die de computer kan lezen. Hoe wordt kleding gesorteerd voor een tweede leven? Niet alleen mensen kunnen schoolziek zijn, planten ook! Waarom?

20 juni 2023 | Straatnamen
Nederland telt duizenden straten, lanen, wegen, paden, hofjes − en die hebben allemaal een naam. Hoe komt de straat waar je woont aan zijn naam? Waarom hebben ze eigenlijk een naam? Hoe worden straatnamen bedacht? En door wie? Janouk fietst door de geschiedenis van straatnamen en loopt mee met de commissie die de namen bedenkt. Lukt het Janouk om haar eigen 'Janoukstraat' te krijgen? En wat vinden ze in de verre toekomst van onze straatnaambordjes?

21 juni 2023 | Het Klokhuis onderneemt: Sociaal Ondernemen
Steeds meer ondernemers willen iets betekenen voor de wereld en de wereld een beetje mooier maken. Dat noem je ook wel ‘sociaal ondernemen’. Pascal gaat langs bij twee bedrijven die van oude troep weer mooie, nieuwe spullen maken. En hij bakt zelfs zijn eigen longboard van weggegooide plastic doppen! Ard en Fjodor willen ook graag sociaal ondernemen, maar hun vader is zo asociaal.

22 juni 2023 | Polsstokhoogspringen
Eva loopt een dagje mee met Menno Vloon, Nederlands recordhouder polsstokhoogspringen. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar hij heeft 5,85 meter gesprongen. Polsstokhoogspringen is misschien wel de moeilijkste tak van atletiek. Hoe train je daarop? Menno laat zien hoe je de perfecte sprong maakt. En hoe hoog komt Eva? Ton en Liesbeth klagen dat ze ook aan topsport willen doen, maar dat niemand ze serieus neemt.

23 juni 2023 | Drieling
Stel dat er niet één maar drie baby’s tegelijk worden geboren, en dan ook nog uit één eitje. Dat is superzeldzaam. Wij volgen de voetballende eeneiige drieling Diewertje, Cato en Julia. Ze lijken uiterlijk precies op elkaar, waarom is dat? Janouk merkt dat er ook grote verschillen tussen de meisjes zijn. In een talentenshow haalt een drieling een slimme truc uit.

26 juni 2023 | Het Kantoor 222
Timo en Wouter doen een opruimwedstrijd en Ben eet de kaas uit de muizenvallen. Janouk legt in Waarom Daarom uit waarom Nederlanders kaaskoppen genoemd worden. Pascal beantwoordt de vraag van een kind over hoe schoolmeubels gemaakt worden en in Doen Ze Dat Zo zie je hoe schuimrubber wordt geproduceerd.

27 juni 2023 | Stress
Stress! Het is een van de grootste problemen in ons drukke bestaan. Als je lang gestrest bent dan word je er moe van, je voelt je bang en je kunt er zelfs ziek worden. Hoe komt dat? Vandaag onderzoekt Pascal waar je stress van krijgt en wat je eraan kan doen. Ook Bezorgde Ouders Nederland heeft handige tips.

28 juni 2023 | Direct-klaar camera 
Je kent het wel, een foto die met één druk op de knop zo uit het toestel komt rollen. Even wapperen en klaar. Hoe werkt zo’n camera en hoe wordt ie gemaakt? Janouk komt in de fabriek waar mensen in grote fotomachines altijd in het pikkedonker aan het werk zijn. Debbie geeft Lara een direct-klaar camera voor haar verjaardag.

29 juni 2023 | Persconferentie 
Je kent het wel van tv: een burgemeester, een sporter, of de minister-president die het land toespreekt in het bijzijn van journalisten. Dat heet een persconferentie. Zo’n persconferentie wordt vaak georganiseerd als er heel groot nieuws is en wordt dan ook live uitgezonden. Het Klokhuis kijkt een dagje mee achter de schermen van een spannende persconferentie in Den Haag. Sinaasappels houden een sinaasappelconferentie.

30 juni 2023 | Vlinders
Pascal bezoekt een vlindertuin vol tropische vlinders. Verzorger Louwerens-Jan laat hem zien wat er allemaal in de tuin rondfladdert en hoe de vlinders leven. Wist je dat een vlinder kan ruiken met zijn pootjes? Wendel en Liza worden van een rups een vlinder.

Deel deze pagina met je vrienden!