Maandoverzicht

Augustus 2023

Meer

Deze afleveringen worden uitgezonden in augustus:

1 augustus 2023 | Ratten
Veel mensen vinden ratten vieze, enge beestjes. Ze kunnen veel overlast veroorzaken. Bijvoorbeeld door ziektes over te dragen of gewassen aan te vreten. Sosha gaat op pad met rattenvanger Rando. Bert en Joke testen hun rattenkennis in de hobbyquiz.

2 augustus 2023 | Piranha's 
Bart gaat op zoek naar de gevaarlijkste vis ter wereld, de piranha! In het regenwoud van Bolivia zwemmen drie soorten piranha’s. Bart probeert ze te lokken met een stuk koeienvlees. Daarna gaat hij zelf het water in. Zouden piranha’s ook mensen eten? En wat weten quizkandidaten Bert en Joke van piranha’s?

3 augustus 2023 | Putten in de oorlog
Van 1940-1945 werd Nederland bezet door nazi-Duitsland. Vanaf die tijd golden er nieuwe regels, vijf jaar lang. Onschuldige mensen werden opgepakt zonder zich te kunnen verdedigen en zonder advocaat. Dat gebeurde ook in Putten. Een half jaar voordat de oorlog zou eindigen, werden 659 mannen afgevoerd naar Duitsland. Het waren vaders, broers, zonen die niks gedaan hadden, maar toch werden ze zonder proces afgevoerd en bijna allemaal vermoord. We leven nú in een democratie waarin alle mensen gelijk zijn, met regels waar iedereen zich aan moet houden, ook de regering! Eva spreekt met Beatrice de Graaf over de razzia van Putten, en met rechter Shirin Milani over toen en nu. Vrachtwagenchauffeuse Babette lijkt een beetje op een dictator.

4 augustus 2023 | Crowdcontrol
Op een festival, in een pretpark of een grote bioscoopzaal komen heel veel mensen samen. Er zijn regels nodig om ervoor te zorgen dat er geen ongelukken ontstaan. Pascal neemt een kijkje achter de schermen van een groot evenement in Maastricht. Wie zorgt er eigenlijk voor dat alles goed verloopt, zonder dat iemand het doorheeft? En hoe doe je aan crowdcontrol op een verjaardagsfeestje met weinig gasten?

7 augustus 2023 | Het Kantoor 229
Ben organiseert een Frisfeest om veel geld aan kinderen te verdienen, maar dat redt hij echt niet alleen. In Snapje? leer je hoe watermoleculen bewegen. In Waarom? Daarom! legt Janouk uit waarom we bang zijn in het donker, en in Vragen van Kinderen krijg je antwoord op de vraag wat akoestiek is.

8 augustus 2023 | Turnen
Tisha Volleman is een Nederlandse topturner. Eva kijkt hoe Tisha traint en ze legt het ingewikkelde puntensysteem van turnwedstrijden uit. Tisha laat zien hoe camera’s haar helpen om te kijken of ze haar bewegingen goed maakt. Ard en Fjodor doen aan pannenkoekturnen.

9 augustus 2023 | Traumateam 
Als je een ongeluk hebt gehad en je bent gewond, dan komt er een ambulance. Maar als een slachtoffer bewusteloos is of niet meer ademt, wordt er een traumahelikopter gestuurd. Janouk mag een dagje meelopen met het traumateam. De Chirurg zou ook graag eens een rondje met de traumahelikopter vliegen.

10 augustus 2023 | Verliefd
Vlinders in je buik, een roze bril, geen eetlust, weinig concentratie. Het hoort allemaal bij verliefdheid! Waarom word je verliefd? En wat gebeurt er dan in je lijf en je hersenen? Eva zoekt het uit. Bezorgde Ouders Nederland geeft advies over hoe je verliefde kinderen kunt voorkomen.

11 augustus 2023 | De Dom van Utrecht
De Dom van Utrecht is de hoogste kerktoren van Nederland. Het kostte ruim 250 jaar om de kerk te bouwen! Er was heel veel geld en mankracht voor nodig. Maar tijdens een zware storm in 1674 is de kerk helemaal verwoest, alleen de Domtoren bleef overeind staan. Sosha zoekt uit hoe dat kan én hoe ervoor gezorgd wordt dat de toren niet alsnog instort. En de Dat-kan-toch-anders-man laat zien hoe de bouw van de Domkerk is betaald.

14 augustus 2023 | Het Kantoor 230
Wouter is nog steeds een moederskindje. Een eigenaardige dokter komt hem daarvan af helpen. Janouk legt in Waarom? Daarom! uit waarom sommige mensen niet uit hun bed kunnen komen. In Vragen van Kinderen krijg je antwoord op de vraag hoe baby’s ademen in de buik, en hoe je weet of iets ‘natuurlijk’ is, wordt uitgelegd in Huh?!

15 augustus 2023 | Compost
Van je groente-, fruit- en tuinafval dat de gemeente ophaalt, wordt compost gemaakt. Wormen eten het afval op en poepen het weer uit. Uiteindelijk ontstaat er zo heel vruchtbare aarde. Daar groeien planten goed in. Zelf kun je ook compost maken, bijvoorbeeld in een wormenhotel. Janouk zoekt uit hoe dat precies moet. En ook de Cowboys leren composteren.

16 augustus 2023 | Zilver
In Bolivia wordt al meer dan vijfhonderd jaar zilver gehaald uit de Potosí zilvermijn. Nog steeds gaan er elke dag duizenden mannen de mijnen in, op zoek naar zilver. Diep in de berg brengen ze dynamietstaven tot ontploffing, in de hoop dat ze zilver vinden in de brokstukken van de berg. Bart gaat met ze mee. De Kassameisjes hebben moeite met zilver dat door kinderarbeid is verkregen.

17 augustus 2023 | Aikido
Aikido is een Japanse krijgskunst. Alles in de sport draait om het samenbrengen van het lichaam en de geest. Het gaat niet om geweld maar juist om vrede. Daarom worden er geen wedstrijden gehouden. Janouk leert van een echte meester in Aikido hoe je de krijgskunst moet uitvoeren. Varkentje Rund gaat ook aan Aikido doen.

18 augustus 2023 | Escher
Escher is misschien wel de bekendste graficus van Nederland. Hij staat bekend om zijn kunstwerken die eigenlijk niet kloppen. Dolores bekijkt zijn werk heel precies om er achter te komen hoe het zit. Hoe maak je van een salamander een schaakbord? Bij de Kassameisjes is meneer Lisman bewonderaar van Escher.

21 augustus 2023 | Het Kantoor 231
Ben wil graag met blote billen van de zwembadglijbaan en Wouter is jaloers op de hipster van het koffietentje. In Waarom? Daarom! legt Janouk uit waarom kinderen minder mogen dan volwassenen. Pascal is bij de grootSTE glijbaan ter wereld. En Sosha zoekt in Doen Ze Dat Zo? uit wat latte art precies is.

22 augustus 2023 | Tijger
De tijger is het grootste katachtige dier dat er bestaat. Je herkent hem aan de strepen op z’n lijf. De tijger is snel, springt ver en hoog, en zwemt heel goed. Pascal loopt in een dierentuin mee met dierverzorger Theo. Hij vertelt ook over de tijgers in het wild die worden bedreigd. In de hobbyquiz beantwoorden Bert en Joke vragen over de tijger.

23 augustus 2023 | Zout
Zout zit in bijna elk product. Bart reist af naar de grootste zoutvlakte ter wereld, midden in Bolivia. Vroeger werd zout gebruikt als betaalmiddel en om eten, bijvoorbeeld vlees, langer te kunnen bewaren. Waarom is zout tegenwoordig nog zo belangrijk voor de mens? De Ober kan niet goed doseren met zout.

24 augustus 2023 | Wikipedia
Iedereen zoekt wel eens iets op met Wikipedia. Deze grote internetencyclopedie werd bedacht door Jimmy Wales en wordt geschreven door miljoenen mensen over de hele wereld. Pascal zoekt uit hoe Wikipedia er voor zorgt dat alle informatie die er op staat klopt. Bert en Joke van de hobbyquiz weten alles over Wikipedia.

25 augustus 2023 | Voetbalgras
In een groot voetbalstadion worden zo’n 30 wedstrijden per jaar gevoetbald én er zijn regelmatig megagrote concerten. De grasmat heeft daardoor nogal wat te lijden. Daarom wordt het gras het hele jaar door supergoed verzorgd door een heel team van gras-specialisten. Pascal neemt een kijkje. En Burt en Danny klussen met kunstgras.

28 augustus 2023 | Het Kantoor 232
Ben is met zijn auto tegen een elektriciteitskastje gebotst en Timo en Wouter willen zich verkleden als cowboy en Indiaan. In Vragen van Kinderen legt Janouk uit waar elektriciteitskastjes voor zijn, in STE zoeken we de grootSTE grazer op, en in Snapje? wordt uitgelegd hoe een stroomkring werkt.

29 augustus 2023 | Dierenambulance
Eva loopt een dagje mee met de mensen van de dierenambulance. Er is een poes gevallen van vier hoog en er is een vogel gewond. Wat gebeurt er met aangereden dode dieren? En hebben de Cowboys in het wilde westen ook een dierenambulance?

30 augustus 2023 | Lithium
Een gewone batterij doet het na een tijdje niet meer. Maar een oplaadbare batterij, bijvoorbeeld die in je telefoon, kan je steeds opnieuw gebruiken. Dat kan dankzij het zeldzame stofje lithium. Bart reist af naar Bolivia, waar lithium uit zoutvlaktes gehaald wordt. Het zogenaamd hippe echtpaar zamelt batterijen in.

31 augstus 2023 | Vissentrektocht
Tijdens hun leven zwemmen vissen naar verschillende gebieden. Om zich voort te planten, om voedsel te vinden of om te overwinteren. Ze zwemmen van zout naar zoet water, of andersom. Dit noem je vismigratie. Onderweg komen ze allerlei hindernissen tegen zoals dammen, gemalen, stuwen of sluizen. Daardoor kunnen de vissen gewond raken of zelfs doodgaan. De waterschappen zorgen ervoor dat de vissen goed langs alle obstakels komen en vrij kunnen zwemmen. Pascal volgt de vissen. In de hobbyquiz weten Bert en Joke alles, maar dan ook alles over de vissentrek.

Deel deze pagina met je vrienden!