Maandoverzicht

September 2023

Meer

Deze afleveringen worden uitgezonden in september:

1 september 2023 | Veilig fietsen
Dat het niet slim is om te appen op de fiets is bekend. Maar waarom kan dat eigenlijk niet? Wat gebeurt er met je aandacht als je appt? Bart krijgt een speciaal apparaat om dit tijdens het fietsen te meten. En Varkentje Rund heeft een supersnelle fiets.

4 september 2023 | Het Kantoor 233
Leonoor laat zich overhalen om keihard actie te voeren tegen het aanrijden van wild. En de mannen volgen een cursus straattaal. In Doen Ze Dat Zo? krijg je antwoord op de vraag hoe live ondertitelen werkt, in Huh?! wordt uitgelegd wat ‘terrorisme’ is, en in Vragen van Kinderen zoekt Pascal uit wat er eigenlijk met een wild dier gebeurt als het wordt aangereden door een auto.

5 september 2023 | Koos Buster maakt
Koos Buster is keramiek-kunstenaar. Hij maakt hele gewone dagelijkse dingen van klei, zoals een brandmelder, een stopcontact, een schoonmaakkarretje, en zelfs een auto. Dingen waar je normaal gesproken vaak voorbij loopt. Door ze te maken van keramiek, zet Koos Buster ze in het zonnetje. Zo wil hij de wereld een beetje vrolijker maken. Pascal bezoekt zijn atelier. Pien en Lobbert ontmoeten een kleikunstenaar die hun kasteel nabouwt.

6 september 2023 | Herbebossing
Bart is in Bolivia, bij het grootste tropische regenwoud ter wereld. Het gebied wordt bedreigd. Bomen worden gekapt voor het hout, of platgebrand, zodat boeren hun koeien op die grond kunnen laten grazen. Om ervoor te zorgen dat het regenwoud niet kleiner wordt, worden er nieuwe bomen geplant. In een sketch komen twee tuinmannen op een wel heel aparte manier een boompje in de achtertuin planten.

7 september 2023 | Schaken
Een lekker potje schaken! Dat lijkt fysiek niet zo zwaar, maar je brein draait op volle toeren. Deze denksport kan zo maar uren duren. Schaken is over heel de wereld populair. Serah zoekt uit hoe dit spelletje precies in elkaar steekt. De schaakstukken van Barry Snotter hebben commentaar op zijn tactiek.

8 september 2023 | Beachvolleybal
Serah en Nizar duiken in de wereld van beachvolleybal. Van Olympische beachvolleyballers Katja Stam en Raïsa Schoon leren zij hoe je een block zet, je tegenstanders laat zandhappen, en er met de winst vandoor gaat. Klokko presenteert een set om met beachvolleybal vals te spelen.

11 september 2023 | Het Kantoor 234
Leonoor kan niet tegen dierenoperaties en Ben maakt zich druk over de brandveiligheid. In Vragen van Kinderen zoekt Habtamu uit hoe marshmallows worden gemaakt. Janouk zoekt in Waarom? Daarom! uit waarom operatiekleding groen of blauw is en Eva gaat langs bij de oudSTE betaalde voetbalclub van Nederland.

12 september 2023 | Druiven
In Nederland is het eigenlijk te koud en winderig om grote, sappige druiven te laten groeien. Toch lukt het met wat slimme trucs. Serah gaat naar druiventelers in het Westland en leert alles over uitdunnen, dieven en krenten. Dos Hermanos rapt over de veelzijdigheid van druiven.

13 september 2023 | Paardenrevalidatie
Honderdduizenden mensen in Nederland doen aan paardensport. En niet alleen de ruiters, ook de paarden kunnen blessures krijgen! Wat is een blessure precies, en hoe kan je die voorkomen? Om hier achter te komen gaat Sosha een dagje helpen in een paardenrevalidatiekliniek. Ook het paard van Ridder William heeft het zwaar.

14 september 2023 | Straling in het ziekenhuis
We kennen radioactieve stoffen vooral als iets dat heel gevaarlijk is. Maar wat is radioactieve straling eigenlijk? Op de afdeling nucleaire geneeskunde in het ziekenhuis ontdekt Tirsa hoe straling wordt ingezet om kanker te bestrijden. In een sketch zijn we bij een praatgroep voor teleurgestelde uitvinders.

15 september 2023 | Suikerbiet
De suikerbiet is een wortelgewas dat speciaal wordt geteeld om suiker van te maken. Het is een plant die ook wel beetwortel wordt genoemd. Maar hoe krijg je van een stuk biet zulke mooie kleine korreltjes of vloeibare suiker? Eva kijkt mee bij de grootste suikerfabriek in Nederland. En ome Koos krijgt een enthousiaste bieten-tiktokker op bezoek.

18 september 2023 | Het Kantoor 235
Timo gaat duur uit eten en Ben krijgt zijn eigen parfum. Sosha gaat op zoek naar de plek waar het zachtSTE water van Nederland vandaan komt. In Waarom? Daarom! legt Janouk uit waarom we Hollandse stamppot prakken en in Doen Ze Dat Zo? ziet ze hoe parfum gemaakt wordt van afval.

19 september 2023 | Wat is dood?
Als er iemand doodgaat, is dat heel verdrietig. In de Klokhuis-serie over dood en afscheid praat Eva met kinderen die dit hebben meegemaakt. Filosoof Stine Jensen vertelt wat dood eigenlijk is en IC-arts Jeroen Verwiel geeft aan wat er dan in je lichaam gebeurt. Eva krijgt een rondleiding in een mortuarium, de eerste plek waar het lichaam naartoe gaat na overlijden. Joy zingt dat ze hoopt dat haar ouders nooit dood gaan.

20 september 2023 | Afrodance
In populaire dansjes op social media en in videoclips zie je veel bewegingen die hun oorsprong vinden in Afrikaanse landen. Afrodance is de verzamelnaam voor verschillende dansstijlen die bedacht zijn in landen als Ghana, Zuid-Afrika en Angola. Tirsa neemt een les bij Petit Afro in Rotterdam en leert van Precious Alvares waar de dansstijlen vandaan komen. Ook de oom van Varkentje Rund waagt zich aan Afrodance.

21 september 2023 | Duinen
Hoe is het Noord-Hollands duinlandschap eigenlijk ontstaan? En hoe blijft het duinlandschap aantrekkelijk voor al die bijzondere dieren en planten? Boswachter Bob vertelt Janouk wat wandelende duinen zijn. Ook konijnen en grote grazers hebben een belangrijke rol. De Boze Man ergert zich rot aan de duinen in de sketch.

22 september 2023 | Synchroonzwemmen
Ondersteboven in het water hangen zonder te zinken. Synchroonzwemmers weten hoe het moet. Ze zwemmen op de maat van de muziek en doen dat precies tegelijk met anderen. Synchroonzwemmen is een combinatie van sport, dans en acrobatiek. Janouk duikt het water in en krijgt les van olympisch talenten Bregje en Marloes. Ton en Liesbeth zijn ook alles synchroon gaan doen, maar komen er niet meer uit.

25 september 2023 | Het Kantoor 282
Wouter helpt iemand die bang is dat de wereld vergaat en Leonoor is fan van het beerdiertje. Waarom hamsteren wij eigenlijk? En wat is een beerdiertje? Janouk zoekt uit wat er met lege batterijen gebeurt, nadat je ze hebt ingeleverd.

26 september 2023 | Afscheid nemen
Als er iemand doodgaat, is dat heel verdrietig. In de Klokhuis-serie over dood en afscheid praat Eva met kinderen die dit hebben meegemaakt. Rouwdeskundige Ellen Dreezens vertelt hoe belangrijk het is om op een goede manier afscheid te nemen van de overledene. Hoe doe je dat? En uitvaartverzorger Nadia Najib laat zien wat er allemaal komt kijken bij een uitvaart. Een cowboy wil niet huilen om zijn overleden moeder, want hij is bang voor watervalverdriet.

27 september 2023 | Metro
In veel grote steden is er een wereld onder de grond gebouwd: het metronetwerk. Pascal rijdt mee met metrobestuurder Sharifa en komt terecht in de metrowerkplaats waar hij leert hoe een metro in elkaar zit. Pien en Lobbert hebben merkwaardige ontmoetingen in de metro.

28 september 2023 | Robotchirurgie
500 jaar geleden was er nog niet alle medische kennis van nu. En wist de dokter niet waarom je ziek was, dan werd je gewoon opengesneden om even te kijken. Nu gebeuren sommige operaties zelfs met hulp van een robot. Serah neemt een kijkje en ze mag het zelfs proberen. De Boze man wil niet geopereerd worden door een robot.

29 september 2023 | Schoonmaker
Je eigen viezigheid maak je natuurlijk meteen schoon. Maar heb je wel eens nagedacht over hoe het kan dat je school iedere ochtend weer schoon is? Pascal neemt een kijkje in de wereld van de schoonmaker. En hij ziet hoeveel mensen nodig zijn om een heel voetbalstadion schoon te maken. Varkentje Rund maakt schoon op een feest van de vader van Greetje.

Deel deze pagina met je vrienden!