Maandoverzicht

Maandoverzicht november 2023

Meer

Deze afleveringen worden uitgezonden in november:

1 november 2023 | Bot
Nizar gaat met zijn skelet naar de bottendoktoren Stan en Erik-Jan. Wat is bot eigenlijk? En wat gebeurt er als je een bot breekt? Met een beetje kunst- en vliegwerk krijgen de artsen de meeste breuken weer keurig aan elkaar. In de sketch heeft Isa haar arm weer eens gebroken en haar ouders zijn het er niet over eens of ze ooit nog mag skaten.

2 november 2023 | Internet
Het internet! Muziek luisteren, video’s streamen, gamen, appen. Je kan er van alles mee, maar wat is het en hoe werkt het? Pascal gaat op bezoek bij het internet. Varkentje Rund probeert het internet te gebruiken om tomaten te kweken.

3 november 2023 | Recherche 
We kennen ze van de spannende televisieprogramma’s. Speciale politieagenten die achter boeven en andere criminelen jagen. Met verschillende opsporingstechnieken en nieuwe technologieën kunnen ze nu razendsnel een verdachte aanhouden. Wat vroeger maanden duurde om te onderzoeken kan nu al in een paar uur. Hoe doen ze dat? Tirsa kijkt mee, van plaats delict tot aanhouding. Ton en Liesbeth hebben een klacht voor het klachtenbureau.

6 november 2023 | Het Kantoor 323
Op het Klokhuis kantoor doet Luuk mee aan de chili-challenge. Een grote slok melk om je mond te blussen als deze in brand staat van pittig eten? Tirsa en Eva checken of dit klopt. Letterlijk? Huh?! Wat is dat? In Doen Ze Dat Zo? ontdekt Pascal de ukelele, het instrument dat Billie Eilish al op haar zesde speelde.

7 november | Maarten maakt
Maarten Bel is kunstenaar. Hij maakt niet alleen kunst, maar hij speelt er ook vaak de hoofdrol in. Zo loopt hij als astronaut over straat en als kabouter in het park, en kijkt hij hoe de mensen hierop reageren. Maarten maakt van alles: stoeptegels met pootafdrukken van huisdieren, feestboterhammen en een grote varende rat. Janouk ontdekt de wonderlijke wereld van Maarten. Ard en Fjodor maken kunst van Blik.

8 november 2023 | Palmolie
Crackers, margarine, pindakaas, koekjes, snoep, chips, soepen, sauzen, pizza’s, soepstengels, zeep, shampoo, deodorant. In al deze dingen zit palmolie! Waarom? Wat is palmolie? En kan het ook anders? Eva zoekt het uit. Ard en Fjodor proberen zelf pindakaas te maken.

9 november 2023 | Christiaan Huygens
Hij is een van de slimste mensen die ooit heeft geleefd: Christiaan Huygens. Hij denkt over van álles na en doet de ene na de andere uitvinding. Hij is in de 17de eeuw de uitvinder van de slingerklok, waardoor we nu precies weten hoe laat het is. Ook is hij dol op sterren en planeten. Huygens slijpt zijn eigen lenzen en maakt de allereerste buisloze telescoop. Zo ziet hij als eerste de ring rond de planeet Saturnus. En ziet hij nou ook buitenaards leven…? In Freaky Fans ontmoeten we een hysterische fan van Christiaan.

10 november 2023 | IJshockey
Ingepakt sporten met een helm, kraag, elleboogbescherming, kniebescherming, heupbescherming en zelfs piemelbescherming. Zo speel je ijshockey. En dan moet je een klein schijfje in de goal van de tegenstander krijgen met een stick. Pascal mag meespelen met een van de beste teams van Nederland. In de sketch ontmoeten we een mascotte met een crush.

13 november 2023 | Het Kantoor 324
In het Klokhuis kantoor heeft Heleen last van haar cola-verslaving. In Nee of Ja zoeken Eva en Tirsa uit of ze een vastgelijmde hand kunnen lospeuteren met cola. In Doen Ze Dat Zo? onderzoekt Nizar hoe ijzersmeden werkt. Perspectief? Huh?! Wat is dat?

14 november 2023 | Eenzaamheid
Je eenzaam voelen is niet fijn, toch hebben we er allemaal weleens last van. Wat is het verschil tussen alleen zijn en eenzaam zijn? En waarom voelen we ons eenzaam? Kun je er eigenlijk iets aan doen? Serah gaat op pad met Mick die zelf last heeft gehad van eenzaamheid. Hij geeft advies over hoe je ermee kunt omgaan als jij dat zelf ook voelt. De cowboys voelen zich ook wel eens alleen, maar is dat echt zo erg?

15 november 2023 | Karten
Bij ronkende motoren en scheurende auto’s denk je al gauw aan de Formule 1 en Max Verstappen. Maar… op de kartbaan kunnen ze er ook wat van! We volgen vandaag Bobbi, al sinds haar achtste doet ze aan karten. En Pascal mag tegen haar racen. Donnie en Chelsey ontdekken dat karten best een zware sport is.

16 november 2023 | Fermenteren
Het is een oeroude techniek. Voedsel laten rotten om het goed en lang houdbaar te houden. Maar ook om er allerlei lekkernijen van te maken. Dat heet fermenteren. Bijvoorbeeld zuurkool. Dat wordt gefermenteerd en in dat proces komt ook dan die zure smaak los. In dit ‘verrotte’ proces ontstaat ook de melkzuurbacterie. Een bacterie die ook in ander ‘lekker’ verrot eten zit, zoals yoghurt, kaas, ketchup en chocolade. Maar hoe ontstaat dat proces? In de sketch zien we een komkommer die graag augurk wil worden.

17 november 2023 | Superhelden
Superhelden zijn van alle tijden. Strakke pakken en dikke spieren. Meestal mannen... maar tegenwoordig kan iedereen een superheld zijn. Het Klokhuis duikt in de geschiedenis van de Superheld. In de sketch wil Lobbert ook wel superkrachten.

20 november 2023 | Het Kantoor 325 
Op het Klokhuis kantoor komen Heleen en Luuk net terug van Vlieland, en het was daar helemaal niet leuk… In Doen Ze Dat Zo? zoekt Nizar uit hoe een piano wordt gestemd. Kan een fiets blijven rijden zonder iemand erop? Tirsa en Eva checken het in Nee of Ja. Gelijkwaardig? Huh?! Wat is dat?

21 november 2023 | Waterskiën
Pascal bindt de ski's onder en duikt in de spectaculaire sport waterskiën. Hij leert alles over techniek, materiaal, snelheid, behendigheid en hoe je niet kopje onder gaat. Zussen en meervoudig kampioenen Eva en Sofie van Bergen nemen Pascal op sleeptouw en loodsen hem door de eerste twee onderdelen van de waterskisport. Eva laat zich op internationaal niveau gelden in de slalom. Sofie is gespecialiseerd in figuren, ofwel 'tricks'. En ze maken het Pascal niet makkelijk. Met Nederlands kampioen Freek School doet hij het laatste onderdeel: schansspringen. Lukt het Pascal om de sprong over de schans te maken? Varkentje Rund ontdekt dat waterskiën een heuse ‘extreme sport’ is.

22 november 2023 | Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart werd in 1756 geboren, in Salzburg, Oostenrijk. Op zijn vierde kan hij al piano spelen, een echt wonderkind. Hij is dan ook een wereldberoemde componist geworden. Zijn muziek wordt elke dag wel ergens op de wereld gespeeld in een concertgebouw, of je hoort het op de radio. Zelfs popmuzikanten van nu gebruiken zijn muziek. Acteur Bart Rijnink speelt de rol van Mozart in een theaterstuk. Hij vertelt Serah waarom hij helemaal fan is van hem. De bezorgde ouders maken zich zorgen over muziekles.

23 november 2023 | Wijkverpleegkundige
Janouk mag mee met wijkverpleegkundigen Norma en Joe. Zij helpen mensen die thuis wonen en ziek zijn of door ouderdom niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen. Wijkverpleegkundigen hebben veel kennis van het lichaam en ziekten. Als een detective speuren ze naar wat er met iemand aan de hand is en welke hulp er nodig is. Janouk leert op de opleiding over vitale functies en oefent mee op robotpatiënten. Donnie en Chelsey maken zich zorgen over de overbuurvrouw.

24 november 2023 | G-krachten
Straaljagerpiloten krijgen te maken met heftige G-krachten. Maar ook in een spannende achtbaan komen bij het vele bocht- en vliegwerk G-krachten vrij. Zelfs in een auto of in een lift ervaar je G-krachten. Wat zijn G-krachten? Wat doet G met je lichaam? Welke gevaren kunnen G-krachten veroorzaken? Nizar duikt erin. En hij doet de ultieme test: de mensencentrifuge. Hoeveel G kan zijn lichaam aan? Wendel en Liza vloggen over hun lievelingsnatuurkrachten.

27 november 2023 | Het Kantoor 326 
Peggy heeft een droom gehad over Rodîn, betekent dat iets? Vandaag in Nee of Ja: bellen in de magnetron, kan dat? Golfballen verdwijnen vaak in het water. In Doen Ze Dat Zo? zoekt Janouk uit hoe ze dan weer worden opgedoken. Nuanceren? Huh?! Wat is dat?

28 november 2023 | Lichaamstaal
Taal gebruiken we allemaal. Je denkt waarschijnlijk dat je het meest vertelt met je woorden. Maar wist je dat je lichaam ook een hele hoop zegt? Soms verraadt je houding of gezicht meer dan je denkt. Pascal ontdekt met onderzoeker Linda hoe belangrijk lichaamstaal is om elkaar te begrijpen. De cowboys volgen een cursus.

29 november 2023 | Eric Vloeimans
Eric Vloeimans is trompettist. De trompet is voor hem het instrument waarmee hij verhalen kan vertellen. Hij speelt alle soorten muziek: klassiek, pop, jazz, flamenco, wereldmuziek. Dat doet hij solo, met een orkest, in een band of in de studio. Eric laat Tirsa horen hoe de trompet werkt en welke stijlen je allemaal kunt spelen. In de sketch laat Opa de rest van de famiri kennis maken met jazz.

30 november 2023 | Sushi
Sushi is heel populair, niet alleen in Azië, maar ook in westerse landen. Waar komt het vandaan en hoe is het ontstaan? Sushi-kenner Eveline Wu leert Pascal sushi maken en ze vertelt hem over de verschillende soorten. En hoe moet je sushi eigenlijk eten? De Dos Hermanos rappen over hun favoriete Japanse snack.

Deel deze pagina met je vrienden!