Maandoverzicht

Maandoverzicht december 2023

Meer

Deze afleveringen worden uitgezonden in december:

1 december 2023 | Hulphond
Hulphonden kunnen ingezet worden om mensen met een handicap te helpen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de post oprapen, kastjes openen, de wasmachine leeghalen en zelfs een banaan pellen! Bij gevaar leren de honden ook alarm te slaan. Maar hoe leren de honden dat? Eva ontmoet hulphondentrainer Rachel.  Ook neemt ze een kijkje bij Wes, die het altijd druk heeft in zijn hoofd. Hulphond Laik helpt hem om de chaos in zijn hoofd te verminderen. Cowboy Bad Legs Alex gaat met zijn hondje de bank overvallen.

4 december 2023 | Het Kantoor 330
Sinterklaas komt langs op de Klokhuisredactie, terwijl iedereen druk is met gedichten en surprises. Tirsa gaat voor Boenende Beesten op bezoek bij dé schoonmaker van de savanne: de hyena. Kelly en Joel van dansgroep Xgen Crew zijn professionele house-dancers. Ze leren Tirsa de belangrijkste basispasjes. En letters schilderen op muren en ramen, hoe doe je dat? Serah zoekt het uit.

5 december 2023 | Pasta
Zeg je pasta, dan zeg je Italiaanse cultuur, want Italianen eten er bijna elke dag wel een bord van. Iedere streek in Italië heeft z’n eigen pastagerechten en er bestaan wel honderden soorten. In allerlei vormen en met de mooiste namen: tagliatelle, penne rigate, farfalle, conchiglie, pappardelle, lasagne. Pascal ontdekt met pastamaker Gerardo waar al die pasta eigenlijk vandaan komt. In de sketch zijn Bezorgde Ouders ten einde raad, want hun kind lust álles, wat nu?

6 december 2023 | Kerstverlichting
Veel plekken in Nederland worden in de weken rond Kerstmis omgetoverd tot een Winterwonderland. Winkelstraten, pleinen, stationshallen en warenhuizen hangen vol met lichtjes, kerstballen en arrensleeën. Pascal gaat op pad met een bedrijf dat kerstversiering ontwerpt, maakt en ophangt. Hij ontdekt dat daar al hartje zomer over wordt nagedacht. Pien ziet dat haar opa Lobbert een grootse kerstversiering wil om indruk te maken op de buurman.

7 december | De krant
Elke dag is-ie er weer: de krant! Maar wie schrijven al die verhalen? En hoe doen ze dat iedere dag? Vandaag neemt Tirsa een kijkje achter de schermen bij een krantenredactie. Ze ziet hoe de verhalen uit de wereld uiteindelijk worden gemaakt tot een gedrukt verhaal in de krant. In de sketch gaat Marie Louise verhaal halen bij de redactie van haar krant.

8 december 2023 | Oud worden
We worden allemaal ouder, elke dag. Als kind word je eerst steeds groter, sterker en slimmer. Als volwassene krijg je, naarmate je ouder wordt, te maken met rimpels en grijze haren, word je misschien een beetje vergeetachtig en kun je steeds ietsje minder goed kan zien, horen en bewegen. Het hoort bij allemaal bij ouder worden. Maar wat gebeurt er in je lichaam als je ouder wordt? Nizar gaat naar het lab en hij spreekt met ervaringsdeskundige Sera (89). De Cowboys krijgen een lesje biologie op school, en schrikken zich wild.

11 december 2023 | Het Kantoor 328
Op het Klokhuis Kantoor vragen Peggy en Luuk zich af wat nou echte meisjes-dingen, en wat nou echte jongens-dingen zijn. Pascal duikt met een sponsje in het zwembad en ziet op welke vernuftige manier een glijbaan met looping wordt schoongemaakt. Huh?! Seksisme, wat is dat? Serah raakt betoverd door het optreden van Tim en Floor van het Nationaal Ballet. Vroeger danste ze zelf. Kan ze de pirouette nog?

12 december 2023 | Gender
Zijn er meisjeskleuren? Of jongensberoepen? Over wat bij wie hoort hebben we allerlei ideeën. Het woord dat daarmee te maken heeft is gender. Pascal legt het verschil uit tussen geslacht, gender en genderidentiteit. In Paleis het Loo leert hij dat jongens vroeger jurkjes droegen en op straat praat hij met kinderen over jezelf zijn. De Cowboys zoeken in een speelgoedwinkel geschikt speelgoed voor hun kind. Dat blijkt nog niet zo makkelijk.

13 december 2023 | Onderwaterfilm
In een sloot filmen, kan dat wel? Arthur doet dat, en hij laat aan Serah een prachtige onderwaterwereld zien. Serah mag zelf ook filmen met een van de speciale onderwatercamera’s. Donnie en Chelsey beleven een spannend avontuur terwijl ze chillen bij een vijver.

14 december 2023
Op deze dag is er geen uitzending.

15 december 2023 | Vossen
Vandaag gaat Pascal op zoek naar een van de grootste wilde roofdieren in ons land. Hij woont hier al honderden jaren en is familie van de hond. Hij leeft in veel natuurgebieden, maar misschien ben je hem zelfs wel in de stad tegengekomen. Dit gaat over: de vos. Pascal gaat op zoek bij de Oostvaardersplassen. In de sketch is er een konijn verdwenen uit z’n hok, wie zit daar achter?

18 december 2023 | Het Kantoor 329
Op het Klokhuis Kantoor komt een politieagent langs. Wie zoekt hij en waarom? Pop! Zegt popcorn. Maar waar komt het geluid vandaan en hoe vouwt het maiskorreltje zich binnenstebuiten? We zien het super-slomo! Pascal rijdt met zijn auto tegen een paaltje, en leert hoe je een deuk ook weer uit een auto kunt krijgen. Emma Evelein danst in videoclips, reclames en films in de dansstijl Urban Contemporary. Maar wat is dat eigenlijk? Serah leert het door het te doen.

19 december 2023 | Broeikasgassen
In onze lucht zweven broeikasgassen: gassen die onze aarde warm houden, zelfs als de zon niet schijnt. Maar hoe werken die bijzondere gassen? En hebben we er te veel van in de lucht zweven? Janouk zoekt het uit. Varkentje Rund heeft last van zijn eigen broeikasgassen.

20 december 2023
Op deze dag is er geen uitzending.

21 december 2023 | Exotische dierenopvang
Steeds meer mensen nemen een aapje, luipaardkat of wasbeer als huisdier. Influencers op social media scoren er duizenden likes mee. De diertjes zien er schattig uit, maar het gaat heel vaak fout omdat ze niet geschikt zijn als huisdier. Bij AAP vangen ze deze exotische dieren op. Sosha loopt een dagje mee. Verder een bezoek aan de opvang voor afgedankte leeuwentemmers.

22 december 2023 | Mijn vader heeft ALS
ALS is een spierziekte waarbij de spieren langzaam uitvallen. Igor is de vader van Kaat, Mink en Fedor en hij heeft ALS. Janouk bezoekt het gezin. Hoe is het om hiermee te leven, en hoe doe je dat als je vader deze dodelijke ziekte heeft? Marion Sommers-Spijkerman heeft hier onderzoek naar gedaan en ontwikkelde informatie speciaal voor kinderen om praten over ALS makkelijker te maken.

25 december 2023 | Het Kantoor 327
Op het Klokhuis Kantoor probeert iedereen zo goed mogelijk met geld om te gaan, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. In Huh?! leggen we uit wat schuld is. Nizar ontmoet Joshua, Jaira en Bobbi. Jonge dansers die meesters zijn in de dansstijl Locking. Maar... wat is het? En kan Nizar het leren? En in Doen Ze Dat Zo? laten we zien hoe jam wordt gemaakt. Mmm, dat wordt smullen voor Serah.

26 december 2023 | Gospel
Oh happy day! Sosha duikt in de wereld van Gospel. Gospelzanger Dwight Dissels treedt op en Sosha gaat mee. Onderweg in de auto zit de stemming er alvast goed in. Joy heeft op sombere dagen altijd een gospelkoor in haar hoofd om haar op te beuren.

27 december 2023 | Leraar
Wat doet een juf of meester allemaal? Tirsa loopt een schooldag mee met Martin, die les geeft aan groep 8. Hoe geeft hij les? Wat doet hij als de leerlingen er niet zijn? En wat vinden zij eigenlijk van meester Martin? Vroeger ging het er in ieder geval heel anders aan toe in de klaslokalen. Tirsa duikt in de geschiedenis. Donnie en Chelsey vragen zich af of één van hen misschien ooit een goeie leraar zou zijn.

28 december 2023 | Dansgroep 155
Sommige bewegingen zijn gewoon hartstikke grappig om te zien, toch? Voor de dansers van 155 is plezier maken en lachen belangrijker dan serieus en perfect dansen. Ze maken voorstellingen waarin ze breakdance combineren met humor, buiten spelen, lol maken, muziek en film... en Pascal doet voor één keer met ze mee! In de sketch een bijzondere auditie bij So You Believe You Can Dance.

29 december 2023 | Gehoorbeschadiging
Lekker naar muziek luisteren, filmpjes kijken, videogamen of naar een muziek concert gaan. Wat is er leuker dan dat? Maar kunnen oren daar wel tegen? Hoe kan het dat je oor iets hoort en hoe hard mag dat geluid staan, zodat het niet slecht is voor je oren? Tirsa zoekt het uit. Ridder William heeft een probleem, want de prinses maakt zich zorgen om zijn oren.

Deel deze pagina met je vrienden!