Maandoverzicht

Maandoverzicht april 2024

Meer

Deze afleveringen worden uitgezonden in april:

1 april 2024 | Het Kantoor 338
Op het Klokhuis Kantoor is er concurrentie tussen meerdere paashazen. Tirsa zoekt uit hoe paaseitjes worden gemaakt. In Boenende Beesten staan de ijzersterke mestkevers centraal: ze ruimen niet alleen de enorme hopen poep van andere dieren op, ze gebruiken het ook nog eens op allemaal vernuftige manieren. In de Slomoshow checken we de elasticiteit van rubber. Wat is de perfecte hoeveelheid water in een waterballon om uiteen te spatten? (op een hoofd)?

2 april 2024 | Autisme
De een is goed in puzzelen, de ander niet maar vindt het wel superleuk. De een leert Frans in drie minuten en een ander nooit. Heb je een wiskundeknobbel, richtingsgevoel of helemaal niet? Dol op uitgaan met veel vrienden of liever heerlijk onder een dekentje met de hond op de bank. Alle hersenen zijn anders en dat maakt ons uniek. Soms werken hersenen net een beetje méér anders. Bijvoorbeeld als je autisme hebt. Janouk onderzoekt hoe dat werkt in je hersenen. Bij de Cowboys zien we hoe lastig het kan zijn als je een bank wil overvallen wanneer je autisme hebt.

3 april 2024 | Algen
Is het een plant? Nee. Is het een dier? Nee. Wat is het dan wel? Pascal duikt in de magische wereld van algen. Wereldwijd zijn er zo veel verschillende soorten, vormen en kleuren dat niet eens bekend is hoeveel algen zijn. Wel dat ze onmisbaar zijn voor het maken van zuurstof: meer dan 70 procent van de lucht die we inademen, komt van deze wonderlijke onderwaterorganismen. Op Texel en in Wageningen leert Pascal hoe een alg groeit en hoe je een ‘superalg’ kweekt. Barry Snotter krijgt een les toverdranken, en leert een bijzonder drankje maken.

4 april 2024 | Moestuin
Eva wil een moestuin. Ze wil haar eigen groenten en fruit kweken, maar krijgt het niet voor elkaar. Alles verpietert. Ze gaat langs bij professioneel tuinder Renée Janssen in Almere. Die legt haar uit wat een zaadje allemaal nodig heeft om uit te groeien tot een sappige vrucht. In de sketch zijn de Vrachtwagenchauffeuses opvallend blij met hun eigen oogst.

5 april 2024 
Vanavond is er geen uitzending van Het Klokhuis

8 april 2024 | Het Kantoor 291
Wouter heeft geen zin in een Klokhuisweekend met Ben en doet alsof hij ziek is. In Huh?! wordt het woord ‘diversiteit’ uitgelegd. Hoe doe je net alsof je ziek bent? Sosha leert het te faken. En in Nee Of Ja: helpt het echt om bloemen schuin af te snijden?

9 april 2024 | Hokjesdenken
Influencers houden van kleding en make-up, motorrijders luisteren naar harde muziek, verpleegkundigen zijn lief. Of klopt hier helemaal niets van? Zonder dat je het door hebt, deel je mensen in hokjes in. Is dat erg? Nizar laat zich verrassen. Donnie en Chelsey moeten allebei even wennen aan een nieuwe look.

10 april 2024 | Bomen snoeien
Wist je dat bomen ook weleens een knipbeurt krijgen? Dat noemen ze snoeien. Snoeien of het kappen van bomen lijkt soms zo makkelijk en stoer maar dat is het niet altijd. Je moet heel voorzichtig te werk gaan om een boom of plant op een zorgvuldige manier te snoeien. Waar moet je allemaal op letten? Pascal loopt een dagje mee met een snoeibedrijf van drie generaties snoeiers. Mermelien wil een nieuwe vliegbezem van een merkboom.

11 april 2024 | Afsluitdijk
Een 32 kilometer lange dijk tussen Noord-Holland aan de ene kant en Friesland aan de andere kant. Maar de Afsluitdijk is niet zomaar een dijk. Ruim honderd jaar geleden begon de bouw van de Afsluitdijk, met de hand! Duizenden mensen werkten eraan. Maar waarom eigenlijk? Pascal zoekt het uit. In de sketch zien we hoe tovenaarsleerlingen een magieloze strijd tegen water voeren.

12 april 2024 | Nationaal Park Weerribben - Wieden
Pascal gaat twee dagen op expeditie in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Hoe zijn al die moerassen daar ontstaan? Pascal overnacht in een hangtent in het moerasbos. Met de kano trekt hij met boswachter Johann door het gebied heen op zoek naar otters. Wendel en Liza maken een vlog over de Weerribben-Wieden en hopen op minimaal 16 likes.

15 april 2024 | Het Kantoor 292
Leonoor wil een weekend naar Valkenburg met Wouter, maar Wouter wil niks plannen. In Doen Ze Dat Zo? laat Janouk zien hoe falafel wordt gemaakt. En wat is ‘actief’, en wat is ‘passief’? In Huh?! wordt dat haarfijn uitgelegd. Kun je een papiertje laten vallen zonder dat het gaat dwarrelen? Eva en Janouk onderzoeken het in Nee of Ja.

16 april 2024 | Broccoli
De een is er dol op, de ander ietsje minder, en het is een van de gezondste groenten die er zijn: broccoli! Serah bezoekt een bedrijf in Noord-Holland waar per jaar acht miljoen broccoli’s worden verbouwd. Ze volgt het hele proces: van zaaien tot oogsten tot inpakken. En ze krijgt antwoord op al haar prangende broccoli-vragen. Wist je dat broccoli familie is van de bloemkool, maar ook van spruitjes, rode kool en paksoi? En waarom laat je van die heerlijke broccoli nou van die ongelooflijk vieze scheten? In Kitchen Time zien we een recept voor een bijzondere taart.

17 april 2024 | Treinmachinist
In je eentje achter het stuur van een machine met honderden mensen achterin. Bij het werk van een treinmachinist komt heel wat kijken. Janouk gaat op pad met treinmachinist Abdu. In de simulator mag ze ook zelf een stukje rijden. In een sketch voorkomt een amateurtreinbestuurder een groot ongeluk.

18 april 2024 | Aluminium
Drinkblikjes, frames van zonnepanelen, fietsen, auto’s, boten, vliegtuigen, lantaarnpalen en natuurlijk folie: allemaal worden ze gemaakt van aluminium. Maar hoe komen we aan al dat metaal? Nizar gaat naar de aluminiumfabriek om uit te zoeken hoe producten van aluminium worden gemaakt, en hoe we aluminium afval omsmelten voor nieuwe producten! Pien en Lobbert gebruiken aluminium om zichzelf te beschermen.

19 april 2024 | Nationaal Park Oosterschelde
Janouk gaat op expeditie in het grootste en natste Nationale Park van Nederland: Oosterschelde. Zij gaat daar snorkelen, duiken en op zoek naar zeepaardjes en sepia’s. Janouk mag blijven slapen in een  wel heel bijzonder bed, midden in het park. Tot zijn verbazing eet De Boze Man oesters uit Nederland.

22 april 2024 | Het Kantoor 293
Ben stuurt bloemen naar zijn exen en Wouter ontdekt tot zijn eigen verbazing dat hij niet meer verliefd is op Leonoor. In Huh?! wordt het woord ‘neutraal’ uitgelegd. Kan Sosha wel net doen alsof ze verliefd is? Een pingpongbal als dop, werkt dat? Janouk en Eva zoeken het uit.

23 april 2024 | Watermeloen
Als je aan een watermeloen denkt dan denk je misschien aan een stuk zoet, tropisch fruit. Maar wist je dat de watermeloen familie is van de komkommer. En sommige groeien zelfs in Nederland! Hoe? Dat gaat Eva uitzoeken.Het Ruimteschip komt een reusachtige watermeloen tegen, waar komt die vandaan?

24 april 2024 | Drummen
In de oertijd werd er al op trommels geslagen tijdens de jacht. En zo’n honderd jaar geleden is dankzij jazzdrummers in de Verenigde Staten het drumstel ontstaan zoals wij het nu kennen. De drums bepalen het ritme en de maat van een nummer. En om een lekker ritme te kunnen spelen heb je natuurlijk een goede drummer nodig. Heeft Eva een beetje gevoel voor ritme? In de sketch heeft Debbie eindelijk haar langverwachte drumstel.

25 april 2024 | Hijskraan
Heb je je wel eens afgevraagd hoe gigantische torens worden gebouwd? Hoe mensen stalen balken, betonplaten en ander materiaal naar boven krijgen? Met de hijskraan! Tirsa klimt erin en leert hoe een hijskraan werkt. De Boze Man is eigenlijk wel klaar met al die verbouwingen overal.

26 april 2024 | Nationaal Park De Biesbosch
Janouk gaat met de kano op expeditie in de Biesbosch. Boswachter Thomas neemt haar mee naar een beverburcht. Ze overnachten in een tentje in een verwilderd bos en de volgende ochtend gaan ze op zoek naar de gigantische zeearend. Bert en Joke doen een quiz over de Biesbosch.

29 april 2024 | Het Kantoor 294
Leonoor gaat tekeer tegen een plastisch chirurg en Timo wil een eight-pack. In Doen Ze Dat Zo? gaat het over havermout. Wat betekent het woord ‘ideaal’ eigenlijk? In Fake It Till You Make It is Sosha gewond. Of toch niet?

30 april 2024 | Breien
Breien is hartstikke hip en bovendien erg duurzaam. Met allerlei speciale nieuwe breimachines en technieken kun je nu zelf leuke ontwerpen bedenken en maken. Janouk duikt in de wereld van textiel en loopt een dagje mee met textiel-ontwerper Borre Akkersdijk. In de sketch leren Wesley en Rodney breien van hun oma.

Deel deze pagina met je vrienden!