Maandoverzicht

Maandoverzicht mei 2024

Meer

Deze afleveringen worden uitgezonden in mei:

1 mei 2024 | Linoleum
In iedere school ligt het, maar je ziet het ook in ziekenhuizen, kantoren, winkels of in huizen: een linoleumvloer. Dat is een harde vloerbedekking die heel sterk is en super lang mee gaat. Maar hoe wordt het gemaakt? Nizar gaat de linoleumfabriek in. In de sketch is Petra, van het spannende televisieprogramma ‘KONFRONT’ een bommenmaker op het spoor.

2 mei 2024 | De Tweede Wereldoorlog
Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Ons land wordt vijf jaar bezet door nazi-Duitsland. Voor de nazi’s was niet iedereen gelijk. Joden, Roma en Sinti, gehandicapten en homoseksuelen werden gediscrimineerd en vermoord. Chris de Leeuw was nog een kind toen de oorlog uitbrak, een doodgewoon meisje van 14 jaar. Hoe heeft zij de oorlog beleefd? Janouk haalt herinneringen op met haar. In een liedje zingt een jongen over zijn oma die de hongerwinter heeft meegemaakt.

3 mei 2024 | Nationaal Park Nieuw Land
Pascal gaat op expeditie dwars door natuurgebied Nieuw Land.  Samen met boswachter Mikal trekt hij met de kano door het moerasgebied op zoek naar de zeearend. Op de grasvlakten ontdekken ze een vossenburcht. En hoe is het om in een jeep  te slapen tussen een kudde Konikpaarden? Freek Vonk laat zien dat de dieren daar agressiever zijn dan je zou verwachten.

6 mei 2024 | Het Kantoor 295
Tot woede van Leonoor mag Timo vloggen over opera. Wouter is bang dat zijn lievelingsglas breekt. Kun je glas breken met geluid? Janouk en Eva zoeken het uit in Nee of Ja. Wat betekent het woord ‘stereotype’ eigenlijk? En Eva zoekt antwoord op de prikkelende vraag: hoe komen de bubbels in frisdrank?

7 mei 2024 | Raoul Deleo
Raoul Deleo is kunstenaar en ontdekkingsreiziger. Als enige heeft hij de bijzondere dieren op het raadselachtige continent Terra Ultima weten vast te leggen. Eva ontdekt hoe wonderlijk Terra Ultima is in zijn prachtige tekeningen. Een Ouwe Fee adviseert om een unieke vakantie bij elkaar te fantaseren.

8 mei 2024 | Acrobatiek
Acrobaten bungelen op grote hoogte aan trapezes, ze dansen op strak gespannen koorden en ze slingeren in een circustent van de ene naar de andere kant. Maar acrobaat word je niet zomaar.  Janouk neemt een kijkje op een van de twee circusscholen in Nederland. Met Marleen leert ze de basis van de ‘static trapeze’. Met Nynke werkt ze toe naar het uiteindelijke doel: optreden voor publiek. Ard en Fjodor openen de Bassie en Adriaan-academie.

9 mei 2024 | Vogelnesten
De meeste vogels bouwen nesten om veilig hun jongen in groot te brengen. Een nest bouwen is een hele kunst, elke vogelsoort gebruikt daar weer andere materialen en technieken voor. Eva en bioloog Auke-Florian gaan op zoek naar vogelnesten in de stad. En die vind je op allerlei plekken! Eva ontdekt dat een meerkoetnest bouwen nog niet meevalt. De Boze Man is ontroerd dat stadsvogels zich zo aanpassen.

10 mei 2024 | Nationaal Park Drentsche Aa
Sosha gaat met boswachters Kees en Lizette op expeditie in Drenthe.  Ze gaan op zoek naar  adders en slapen in een tentje vlakbij een beek. En waar wonen de geheimzinnige dassen? De steenrijke Marie-Louise wil graag de hele Drentsche Aa kopen.

13 mei 2024 | Het Kantoor 296
Wouter heeft een neefje dat alles vastsoldeert en Ben klaagt dat zijn fysiotherapeut tegenwoordig alleen nog dieren behandelt. Nizar gaat in het Dierenziekenhuis langs bij de praktijk van dierenfysiotherapeut Nicole. Wat betekent het woord ‘compromis’ eigenlijk? In HUH?! legt het Klokhuis dat uit. Lassen is DE manier om stukken staal heel stevig aan elkaar vast te maken. Janouk leert hoe het moet.

14 mei 2024 | Bruinvis
Ooit dachten mensen dat de bruinvis bruin was en een vis. Toch is hij grijs en geen vis, maar een zoogdier in de zee. De bruinvis is de kleinste walvissoort die er bestaat en in onze eigen Noordzee zwemmen er zo’n 250.000 rond. Vandaag kijkt Pascal wat je moet doen als een bruinvis aanspoelt en hoe een bruinvis kan herstellen om weer terug de zee in te gaan. In de sketch blijkt een heel bijzondere walvis te leven in de ruimte.

15 mei 2024 | Fosfaten
Fosfaten zijn belangrijk om planten goed te laten groeien. Ook mens en dier hebben fosfaten nodig. Maar we poepen en plassen de meeste fosfaten weer uit! Nizar gaat op bezoek bij de waterzuivering van Amsterdam. Daar proberen ze om de fosfaten weer terug te winnen. Wesley en Rodney zamelen babypoep in voor de fosfaten.

16 mei 2024 | Spiegels
Bijna elke dag kijk je wel even in de spiegel, even checken hoe je outfit staat of hoe je haar zit. Sosha ontdekt dat spiegels al duizenden jaren bestaan, al zagen ze er vroeger heel anders uit dan nu. Maar herkennen alle mensen en dieren zichzelf eigenlijk wel in de spiegel? Klokko presenteert een Wonderspiegel die complimenten geeft.

17 mei 2024 | Nationaal Park De Wadden
Janouk gaat op expeditie op Terschelling met boswachter Joeri. Ze gaan wadlopen, krabben zoeken en slapen op het strand. De volgende ochtend vroeg maken ze een kanotocht om zeehonden te spotten. Zangduo Cor & Hilda legt in hun nieuwe hit uit hoe je de volgorde van de Waddeneilanden kan onthouden.

20 mei 2024 | Het Kantoor 237
Wouter verlangt naar het boerenleven en Timo wil het voetbalshirt van Memphis Depay. Eva gaat op zoek naar de grootste 3D printer. Pater Moeskroen zingt over het verschil tussen hooi en stro en in Vragen van Kinderen zoekt Janouk uit waarom oranje de kleur van Nederland is.

21 mei 2024 | Truffels
Veel mensen vinden truffels heel erg lekker om te eten. Truffels lijken een beetje op ondergrondse paddenstoelen. Ze zijn lastig te vinden, want ze groeien goed verstopt onder de grond en alleen op bepaalde plekken. Daarom zijn truffels vaak heel duur. Lukt het Sosha truffels te vinden met hulp van truffelhond Dexter? Voor wie snel rijk wil worden presenteert Klokko de Home Truffel Grow Kit.

22 mei 2024 | Wingsuitvliegen
Jarno Cordia is wereldkampioen wingsuitvliegen. Hij springt uit een vliegtuig en met een speciaal pak zweeft hij dan als een soort Superman door de lucht. Nizar legt uit hoe vliegen werkt en gaat met Jarno mee de lucht in. Durft hij ook te springen? Liesbeth wil vliegen als een vogeltje, maar Ton laat haar vooral vallen.

23 mei 2024 | Tweede Kamerlid
Habtamu de Hoop was ooit presentator van Het Klokhuis. Nu is hij partijlid in de Tweede Kamer. Maar wat doet de Tweede Kamer eigenlijk? Manon ontdekt hoe Habtamu’s politieke leven eruitziet. Bert doet een Quizz over de Tweede Kamer, zonder Joke.

24 mei 2024 | Nationaal Park Veluwezoom
Pascal gaat op expeditie met boswachters Jamie en José dwars door de Veluwezoom. Ze spotten egels, eekhoorns en wilde zwijnen. Na een avond bij het kampvuur gaat Pascal de volgende ochtend al heel vroeg op zoek naar edelherten en damherten. Bezorgde Ouders Nederland geeft tips wat je kan doen als je kind per se naar de natuur wil.

27 mei 2024 | Het Kantoor 239
Ben neemt zonnepanelen uit gierigheid en Timo interviewt een jonge snowboardkampioen die niet tegen haar verlies kan. We gaan op zoek naar de snelste snowboardster. In Doen Ze Dat Zo? legt Sosha uit hoe zonnepanelen werken, en Huh?! gaat over het moeilijke woord ‘monopolie’.

28 mei 2024 | Bodemdieren
De regenworm, naaktslak, huisjesslak, spin, miljoenenpoot, duizendpoot, kever, mier, mol en het pissebed – dit zijn de bodemdieren die je gewoon in je achtertuin kunt vinden. Pascal gaat op safari met bodemecoloog Isabelle op zoek naar deze Tiny Ten. Waarom zijn deze bodemdiertjes zo belangrijk? In de sketch maken we kennis met een heel bijzondere superheld.

29 mei 2024 | Voltige
Acrobatiek op een galopperend paard, dat is voltige. Nienke gaat langs bij junior wereldkampioen Sam dos Santos, en mag zelf ook voltigeren. De Kassameisjes verlangen terug naar de tijd dat ze paardenmeisjes waren.

30 mei 2024 | Medische tatoeage
Bloemen, teksten of dieren: heel veel mensen hebben indrukwekkende tatoeages op hun lijf als versiering. Maar niet alle tatoeages zijn voor de sier. Eva ontdekt hoe medische tatoeages mensen kunnen helpen, bijvoorbeeld na een operatie. Cowboy Scarface wil juist littekens getatoeëerd krijgen.

31 mei 2024 | Frida Kahlo
Doorlopende wenkbrauwen, kleding in felle kleuren, een bloemenkroon op haar hoofd en een aapje op haar schouder. Dat is de Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954), een van de beroemdste kunstenaars ter wereld. Frida tekent en schildert, vaak zichzelf. Die portretten vertellen veel over haar heftige leven. Janouk zoekt uit waarom Frida nog steeds zo geliefd is. En de Vrachtwagenchauffeuses willen meer aandacht voor vrouwelijke kunstenaars.

Deel deze pagina met je vrienden!