Maandoverzicht

Maandoverzicht juli 2024

Meer

Deze afleveringen worden uitgezonden in juli:

1 juli 2024 | Het Kantoor 244
Wouter is jaloers als Leonoor steeds afspraakjes heeft met Jeffrey. Het Spaanse bloed van Ben is niet overgeslagen op zijn kookkunsten. En Timo zit nu pas in de poep- en piesfase. Helpt knoflook om muggen weg te houden? Eva en Sosha zoeken het uit in Nee Of Ja. Wat heeft DROL met open en dicht te maken? In Snapje?! wordt dat haarfijn uitgelegd. En Habtamu laat zien hoe een gummetje gumt.

2 juli 2024 | Schilderijrestauratie
In het Rijksmuseum hangen schilderijen die al honderden jaren oud zijn. Die schilderijen hebben in al die jaren van alles doorstaan, maar toch zien ze er vandaag de dag nog heel goed uit! Pascal gaat naar het Ateliergebouw naast het Rijksmuseum. Hier werken restauratoren en wetenschappers samen om de eeuwenoude schilderijen zo goed mogelijk te bewaren voor de toekomst. In het Wereldkampioenschap Schilderijen Restaureren zie je wie dat het snelste kan.

3 juli 2024 | Master je mind - Flow
Met de kracht in je kop, een goed getrainde geest kun je echt superveel voor elkaar boksen. Je kunt bijvoorbeeld in een flow raken. Maar hoe doe je dat nou? Je ziet het vandaag in Master je Mind. Sosha ontmoet Hannah, een jonge Canadese online-activiste die jongeren motiveert om hun eigen kracht te vinden. Psycholoog Steven Pont legt uit hoe je kunt uitzoeken waarvan jij in een flow raakt zodat je zelfs vergeet te eten. En de dochter van de familie Amin scoort slecht op school, wat moet er later van haar worden?

4 juli 2024 | Lichaamstemperatuur
Je lichaam is 37,5 graden. Ook als het buiten vriest of juist heel heet is. Hoe kan je lichaam die temperatuur zo goed vasthouden? En waarom heb je het sneller koud als het hard waait? Janouk gaat op één dag van -100 graden Celsius, in een vriescel, naar +110 graden Celsius in de sauna. Ton en Liesbeth komen bij het Klachtenbureau klagen over een zomerjas.

5 juli 2024 | Bionische mens
Als je een arm of een been mist, kunnen bionische ledenmaten ervoor zorgen dat je je toch kunt bewegen. Als je hart het niet meer goed doet, helpt een speciaal kastje ervoor dat hij wel blijft kloppen. Maar tegenwoordig bestaan er ook manieren om je lichaam te verbeteren, zonder dat er iets mis is. Pascal laat een chipje in zijn hand plaatsen, waarmee hij de voordeur kan openen, websites kan bezoeken en zelfs kan betalen zonder pinpasje! In de sketch wil vrachtwagenchauffeuse Babette een telefoon in haar hand laten installeren, dan kan ze hem niet meer kwijtraken.

8 juli 2024 | Het Kantoor 245
Leonoor verzint emo-bingo, maar Ben vindt mensen die van alles voelen een beetje mislukt. In Nee of Ja leren we alles over huilen. Wie heeft de emoji bedacht? En in Waarom? Daarom! waarom lachen we eigenlijk?

9 juli 2024 | Tunnelboor
Hoe boor je een tunnel onder de huizen van de stad door? En hoe houd je tijdens het boren de trillingen in de gaten? Janouk zoekt het uit bij de aanleg van een nieuwe tunnel in Den Haag. Ze mag mee tijdens het boren op een enorme tunnelboor. Deze machine boort, graaft en bouwt tegelijkertijd. Ard en Fjodor graven naar de andere kant van de wereld.

10 juli 2024 | Pianist
Sosha is in het concertgebouw van Amsterdam, een van de beroemdste concertgebouwen van de wereld. Daar krijgt ze een privéconcert van pianiste Iris Hond. Iris is wereldberoemd! Om zo goed te worden moet je heel veel oefenen én in topconditie zijn. Ook Bert en Joke van de Quizz weten alles van pianomuziek.

11 juli 2024 | Zeilmakerij
Zeilen is eigenlijk racen op het water; het zeil is de motor en de wind de benzine. Er bestaan veel verschillende soorten en maten zeilen. Sommigen worden speciaal gemaakt voor wedstrijdboten, maar er zijn ook zeilen waarmee je goed lange afstanden kunt afleggen. Janouk is in een zeilmakerij en zoekt uit hoe die enorme zeilen gemaakt worden. Burt en Danny laten zien wat je allemaal nog meer met zeil kan doen.

12 juli 2024 | Slachtofferacteur
Om te kunnen oefenen hoe hulpverleners moeten handelen in extreme situaties, worden er speciale trainingen georganiseerd. Er worden slachtofferacteurs opgeleid die de situaties zo realistisch mogelijk moeten naspelen. De acteurs leren hoe ze zich moeten gedragen wanneer ze gewond zijn, of in nood. Ook leren ze hoe ze nepwonden moeten maken. Pascal loopt een dag mee tijdens zo’n speciale training. En ook de cowboys werken met slachtofferacteurs.

15 juli 2024 | Het Kantoor 246
Leonoor gaat met haar BFF een stedentripje maken, maar gaat ze echt wel met de trein? Intussen is Wouter volop aan het omdenken. Wanneer schrijf je ‘hé’ en wanneer schrijf je ‘hè’? In Doen Ze Dat Zo? komt Janouk de bagagerobot tegen. En schoenzolen maken van uitgekauwde kauwgom… het kan!

16 juli 2024 | Vierdaagse Nijmegen
De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste wandelevenement ter wereld. Jaarlijks doen er veel deelnemers uit de hele wereld mee. En daar moet heel veel voor geregeld worden. Sosha kijkt backstage bij de blarenprikkers, het weerstation en de controlepost waar precies wordt bijgehouden hoe druk het overal is. Wendel en Liza vloggen over hoe je je op een vierdaagse voorbereidt.

17 juli 2024 | Formule 2
Hoe win je de Formule 2? Alle raceauto’s zijn preciés hetzelfde. Om eerste te worden heb je een heel team van experts nodig. Tijdens de pitstop van de wedstrijd zorgen monteurs bijvoorbeeld dat de wielen supersnel verwisseld worden. Wij gaan een stukje racen met coureur Nyck de Vries en oefenen in een levensechte simulator hoe je bochten moeten nemen. Eva doet ook een poging! Varkentje Rund racet Formule 13, Formule 69 en Formule -1.

18 juli 2024 | Lifeguard
Je hebt ze vast wel eens gezien tijdens een dagje op het strand: de lifeguards. Ze dragen opvallende kleding zodat ze makkelijk te herkennen zijn, en ze helpen mensen in nood op het strand of in de zee. Per ongeluk afdrijven op je luchtbed of je ouders kwijtraken: het kan zomaar gebeuren! Janouk loopt een dag mee met de reddingsbrigade. Dokter Visser is jaloers op lifeguards.

19 juli 2024 | Humanoids
Menselijke robots lijken iets van de toekomst, maar toch zijn ze al overal! Het is best ingewikkeld om robots dingen te laten doen die mensen heel makkelijk vinden. En waarom willen we eigenlijk graag robots die op mensen lijken? Sosha zoekt het uit! Aan So You Believe You Can Dance doet een robot mee.

22 juli 2024 | Het Kantoor 247
Ben is een wondervolwassene, dus hij begrijpt wonderkinderen heel goed. En Leonoor heeft een hele mooie maar wel hele dure jas gekocht. Heeft ze nog wel geld om te eten? In Nee Of Ja zoeken Eva en Sosha uit of je jas binnen echt uit moet. In Snapje? leggen we uit hoeveel dagen de maanden hebben. In Vragen van Kinderen: wanneer klinkt iets vals?

23 juli 2024 | Paardenrusthuis
Net als mensen worden paarden ook bejaard. Janouk gaat langs bij een speciaal paardenbejaardenhuis, waar oude paarden rustig mogen wonen. Er is plaats voor 120 paarden die met pensioen zijn. Ze worden goed verzorgd op hun oude dag. Het paard van Ridder William heeft last van z’n rug.

24 juli 2024 | Slapen
Pascal gaat naar de plek waar we allemaal de meeste tijd van ons leven doorbrengen, namelijk je bed! In het ziekenhuis zoekt hij uit waarom het zo belangrijk is dat we iedere dag voldoende slaap krijgen. Ton en Liesbeth hebben een klacht over hun matras.

25 juli 2024 | Augmented Reality
Augmented Reality combineert echte en digitale beelden met elkaar. Zo kun je dingen in de echte wereld zien die er niet zijn. Habtamu onderzoekt hoe augmented reality mensen kan helpen in hun werk. Bijvoorbeeld door, zonder handleiding, een wiel verwisselen. En artsen gebruiken augmented reality om tijdens een operatie van buitenaf de botten van hun patiënten te zien. In de sketch wacht Kimberley op haar date, ze weet niet hoe hij eruit ziet zonder Snapchat-filters.

26 juli 2024 | Roeien
De Holland Acht, dat zijn de acht sterkste Nederlandse roeiers. Zij trainen voor de Olympische Spelen. Roeien gaat om spierkracht maar vooral om samenwerken. Want hoe zorg je nu dat acht mannen precies hetzelfde doen, op hetzelfde moment? Nizar stapt zelf ook de boot in, en komt erachter dat roeien niet zo makkelijk is als het lijkt. Wesley en Rodney willen ook naar de Olympische Spelen.

29 juli 2024 | Het Kantoor 248
Timo heeft een nieuwe vriendin. Het wordt hoog tijd dat hij volwassen wordt en zich daarnaar kleedt. Ben is juist heel relaxt en draagt tegenwoordig een hoodie. In Doen Ze Dat Zo? zoekt Janouk uit wat er gedaan kan worden om zo schoon mogelijk een stuk weg aan te leggen. In Huh? wat is ‘verantwoordelijk’? En in Topnieuw: hoe maak je van haren een schommel?

30 juli 2024 | Wifi
Je gebruikt het voor je telefoon, je laptop, je tablet, je spelcomputer en je kunt het niet zien: wifi. In 2020 zijn er wereldwijd 50 miljard apparaten die op wifi werken. Maar hoe werkt wifi eigenlijk? En het belangrijkste natuurlijk: hoe zorg je ervoor dat je wifi lekker snel is?

31 juli 2024 | Basgitarist
Geen band zonder basgitarist. De basgitaar is de basis én onmisbaar in veel muziekstijlen. Eva gaat langs bij bassist Nick Kamphuis. We zien hem in actie in zijn studio én in de band van Maan. De mannen van een cowboybandje hadden niet gerekend op een vrouwelijke basgitarist.

Deel deze pagina met je vrienden!