Klokhuis Meet Up

Meet Up Gameverslaving

Meer

Interactieve Klokhuis Meet Up over 'Online verslavingen'

Op dinsdag 15 november organiseerden Het Klokhuis en ZB Bibliotheek van Zeeland weer een Klokhuis Meet Up. Deze keer gingen we met een aantal gasten in gesprek over 'Online verslavingen'. Kinderen uit groep 7 en 8 in heel Nederland konden van 11.00 tot 11.45 uur thuis of op school deelnemen aan de meet-up via een interactieve livestream vanuit de ZB in Middelburg.

Tijdens de Klokhuis-livestream gingen de klassen in gesprek met de gasten over de verslavende werking van games en social media naar aanleiding van de Klokhuis-uitzending Gameverslaving. 

Iedereen speelt wel eens een game. Maar wat als je het online leven in je spel belangrijker vindt dan slapen eten of afspreken met vrienden? Dan spreek je van een verslaving. Dit bestaat niet alleen bij online spelletjes. TikTok, Instagram, YouTube en Snapchat willen ook het liefst willen dat jij zo lang mogelijk blijft scrollen op hun app. Hoe zorg je voor een goede balans tussen de online en offline wereld?

Een van de gasten aan tafel was psycholoog Laurens Veltman, die vroeger zelf gameverslaafd was. Laurens’ leven draaide van zijn 15e tot en met zijn 18e om gamen. Alles leed eronder: hij zakte voor zijn vwo-examen, sportte niet meer en ging nauwelijks met vrienden om. Nu gaat Laurens langs op scholen en begeleidt hij als psycholoog en coach bij Digital Awareness jongeren om hun controle te houden over de digitale verleidingen.

Ook sociale-media-influencer Quinn Bezemer zat in de studio. Quinn en zijn tweelingbroer Aaron plaatsen dagelijks filmpjes op hun TikTok-account, waar ze ruim 800.000 volgers hebben. Quinn geeft voor Bureau Jeugd en Media gastlessen op scholen over sociale media. Filmpjes maken is dan wel zijn werk, maar in de livestream vertelt Quinn ook over de minder leuke kanten van sociale media en laat de leerlingen nadenken over hun eigen gedrag online.

Terugkijken
Kijk hier de aflevering van Het Klokhuis over 'Online verslavingen'.

Deel deze pagina met je vrienden!