Het Klokhuis over Dood en Afscheid

Het Klokhuis over Dood en Afscheid

Meer

Serie over doodgaan, afscheid nemen en rouwen

Als iemand doodgaat, is dat heel verdrietig. Er gebeurt heel veel in korte tijd, en kinderen hebben daar vaak veel vragen over. In de vierdelige Klokhuisserie over dood en afscheid gaat presentatrice Eva op zoek naar antwoorden, en praat ze met kinderen die een sterfgeval hebben meegemaakt.

‘Een leven zonder afscheid bestaat niet’ - Stine Jensen (filosoof)

We beginnen de serie met de vraag: Wat is dood eigenlijk, en wat gebeurt er in je lichaam? In de eerste aflevering bezoekt Eva een mortuarium en vertellen kinderen over hun ervaring met een dood lichaam. Is het eng om een dood iemand te zien en aan te raken? Ook is er aandacht voor wat de dood betekent in verschillende culturen, zoals de Surinaamse en islamitische. En waar je naartoe gaat als je dood bent.

In de volgende afleveringen gaan over hoe je afscheid neemt. Voor de begrafenis of de crematie wordt iemand opgebaard. Hoe gaat dat in z’n werk? Een deskundige geeft aan hoe belangrijk afscheid nemen is voor het rouwproces. Hoe is het om als kind een bijdrage te leveren aan een begrafenis of crematie?

site-Eva en Olivia 2-1

Daarnaast laten we zien hoe begraven en cremeren in z’n werk gaat, en hoe kinderen een begrafenis of crematie beleefd hebben.

‘Rouw is iets waar je mee moet leven, en niet tégen moet leven’ - Jip, 16 jaar

De laatste aflevering gaat over rouw. Hoe voelt het als iemand van wie je houdt, doodgaat? En hoe ga je daarmee om? Er komen deskundigen in rouwverwerking aan het woord, en kinderen geven tips.

Drama
De scenes en liedjes in deze afleveringen vertalen de verschillende emoties rondom dood en afscheid. In een scène is de opa van kassameisje Sharon overleden en vraagt ze zich af waar hij nu heen is. Is hij in de hemel, in het hiernamaals of gewoon dood? Een cowboy wil niet huilen om zijn overleden moeder, want hij is bang voor watervalverdriet. Een gezin kijkt naar een emotionele videoboodschap van hun overleden moeder. En Joy zingt dat ze hoopt dat haar ouders nooit dood gaan.

Website sindsjijdoodbent.nl
Bij de serie verschijnt sindsjijdoodbent.nl. Hier kun je schrijven hoe je je voelt als je iemand verloren hebt. Het is anoniem, dus niemand weet dat het van jou is. En je kunt berichten van anderen lezen en zien dat het heel normaal is om bijvoorbeeld boos of verdrietig te zijn.

Deze serie is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Stimuleringsfonds Rouw.

Afspeellijst

Afspeellijst met video's uit de serie

Bekijk hier de verschillende video's uit de serie 'Doodgaan, afscheid nemen en rouwen'. 

Deel deze pagina met je vrienden!