Bergen

Het Klokhuis in de bergen

Meer

Het Klokhuis in de bergen

Mensen met hoogtevrees opgelet, want Nizar gaat op avontuur in de bergen voor 'Het Klokhuis in de bergen'. Hij beklimt een 3500 meter hoge berg en een enorme stuwdam, gaat naar beneden in een gletsjerspleet en hangt onder een helikopter met de mensen van de bergredding. 

Bergbeklimmen
Nizar klimt naar grote hoogte; hij beklimt de 3500 meter hoge Sonklarspitze. Op die hoogte bestaat de wereld alleen nog maar uit rots, sneeuw en ijs. Maar gelukkig gaat hij niet alleen. Berggids Tomas gaat met hem mee en zorgt ervoor dat ze veilig, gezekerd aan een touw, de top bereiken. En zullen Debbie en Lara ook eindelijk op klimvakantie gaan?

Stuwmeer
Als je weleens in de bergen bent geweest, heb je er waarschijnlijk één gezien: een grote stuwdam, met daarachter een stuwmeer. Ze zijn er niet alleen om elektriciteit op te wekken, maar ook om het te bewaren. Nizar beklimt een stuwdam en gaat heel diep een berg in om te kijken hoe dat werkt. Ome Koos van Varkentje Rund bespeelt een waterorgel met stuwkracht.

Bergredding
Als er hoog in de bergen een ongeluk gebeurt, kan de ambulance daar meestal niet komen. Dus dan komt de bergredding. Bergredder Boris neemt Nizar mee op een training. Nizar speelt een slachtoffer en hangt zelfs aan een touw onder een helikopter, net als een echte bergredder. Greetje wordt door een helikopter van een berg gehaald.

Gletsjers
Een gletsjer is een hele grote plak ijs, die je onder andere in de bergen vindt. Nizar loopt over zo’n gletsjer, samen met berggids Tomas, langs hele diepe gletsjerspleten. Hij daalt er zelfs meters in af. Maar hij ontdekt ook dat er binnenkort bijna geen gletsjers meer zullen zijn. Donnie en Chelsey maken zich zorgen omdat de winters geen winters meer zijn.

Deel deze pagina met je vrienden!