Achter de schermen

De productie van de reportage

Meer

Het voorbereiden van een reportagedraaidag

Wanneer de redacteur samen met de regisseur op locatiebezoek is geweest en een werkverslag heeft gemaakt, gaat dit naar de productie-afdeling. In het werkverslag staat alle informatie die de mensen van productie nodig hebben voor het plannen van een draaidag. De mensen van de productie-afdeling zijn echte regelneven. Zij regelen alles wat er te regelen valt voor het maken van een Klokhuisaflevering.

Zodra de productie het werkverslag heeft, kan het regelen beginnen. Zij maken een callsheet, dit is een overzicht van alle telefoonnummers van de mensen die mee gaan op de draaidag en de locaties waar gedraaid moet worden. Ook is het callsheet een planning voor de draaidag. Het callsheet en het script worden naar alle mensen gestuurd die iets met de aflevering te maken hebben. Dit zijn de camera- en geluidsmensen, de presentator, de redacteur, de regisseur en de betrokkenen van andere organisaties die bij de draaidag aanwezig zullen zijn.

Soms wil de regisseur rekwisieten gebruiken tijdens de opnames. Rekwisieten zijn voorwerpen die nodig zijn bij een scène. Moet de presentator iets aanwijzen op een wereldbol? Of laten zien waar de longen van een mens zitten? De productie-afdeling zorgt ervoor dat het voorwerp er voor de draaidag is. In het gebouw waar de redactie van Het Klokhuis zit, is ook een groot rekwisietenhok, waar de productie alle rekwisieten bewaart om later nog een keer te gebruiken.

De productie van de dramascène

Hoe werkt een drama-draaidag?

Voor een dramascène heb je heel veel mensen nodig: acteurs en actrices, een regisseur, de cameraman, een geluidsman, een decor- en kledingontwerpen, de grimeur, figuranten en soms nog veel meer! De productie regelt dat al deze mensen op de set aanwezig zijn. Het is een lastige puzzel om al die mensen bij elkaar te verzamelen, want iedereen moet kunnen op dezelfde dag. Daarvoor moet je veel bellen en e-mailen. Ook de locatie, de plek waar we gaan draaien, wordt uitgezocht door de productie. Soms spelen de scènes zich af op gekke plekken, zoals een paardenstal, bioscoopzaal of een heel chique landgoed. Dan is het even zoeken!

Op de draaidag zorgt de productie ervoor dat alles goed gaat. Iedereen moet zich aan de afgesproken tijden houden, want anders wordt het een zooitje. Deze tijden staan op het callsheet, bijvoorbeeld de starttijd van de draaidag, de opbouwtijd van de camera, het licht en geluid, welke acteur er wanneer wordt geschminkt, hoe laat elke scène wordt opgenomen, wanneer de lunch plaatsvindt en de verwachtte eindtijd van de draaidag. De productie heeft dit van te voren heel precies uitgestippeld.

Deel deze pagina met je vrienden!