Achter de schermen

De regie

Meer

Regisseur in actie

Het decor staat klaar, de presentatoren of acteurs zjin opgemaakt en de camera- en geluidsmannen staan in te startblokken. Wie geeft het startsein? Dat doet de regisseur. "En... Actie!". De camera staat aan, het opnemen kan beginnen. De presentator of acteur begint met zijn tekst. "Stop maar!", de regisseur ziet dat er een lamp niet goed staat. De lichtman zet de lamp op zijn plek en we beginnen weer van voor af aan. "En.. Actie!". De presentator of acteur zegt zijn tekst opnieuw. "Stop!". De camera staat niet goed, filmen vanuit een andere hoek geeft een mooier beeld.

De rol van een regisseur

De regisseur geeft de leiding aan de acteurs of presentatoren en de filmploeg. Elke regisseur doet dit op zijn manier en heeft zijn eigen voorkeur voor de techniek en stijl van het filmen. Voordat de opnames beginnen, heeft de regisseur het script nog een keer goed doorgelezen. Hij of zij ziet het verhaal helmaal voor zich en maakt er in het hoofd al een scène van. Op de draaidag probeert hij of zij het zo mooi mogelijk te maken.

Een reportage of dramascène wordt meerdere keren opgenomen. Er zijn bijvoorbeeld close-up beelden, dan zie je een gezicht of voorwerp van heel dichtbij, en er zijn long shot beelden, dan zie je een persoon van ver weg. Omdat we bij Het Klokhuis meestal filmen met één camera moet de scène al twee keer gedraaid worden om dit allemaal op te nemen. Het is de keuze van de regisseur welke camerastanden gebruikt worden. Dit overlegt de regisseur natuurlijk wel met de cameraman. 

Het resultaat van de draaidag zijn heel veel korte filmpjes. Deze worden in de montage geknipt en geplakt en bij elkaar gevoegd tot één mooie scène. Ook daarin heeft de regisseur een belangrijke rol. Kort gezegd: de regisseur zorgt ervoor dat alle onderdelen: het verhaal, het presenteren of het acteren, de filmtechnieken en het licht en geluid samen een mooi filmpje vormen.

Deel deze pagina met je vrienden!