Achter de schermen

Grime en kleding

Meer

De kleding

Heksen, prinsessen, cowboys en piraten! In de toneelstukjes van Het Klokhuis spelen allerlei verschillende figuren mee. Maar helaas, sprookjes bestaan niet, dus waar toveren we al deze typetjes vandaan? Of beter gezegd: hoe toveren we onze acteurs en actrices om in geloofwaardige figuren?

Onze kledingontwerpster, Monica Petit, krijgt twee weken van te voren het script thuisgestuurd. Per scène die we op de draaidag gaan opnemen, is er een breakdown gemaakt. Dit is een schema waarin staat welke acteurs er meespelen, hoe ze eruit zien en wat voor bijzonderheden er zijn. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan een extra hoed of regenlaarzen. Monica gaat dan op zoek naar de ideale outfit. Tot in het kleinste detail denkt ze hier over na. Als ze alle kleding heeft verzameld, vertelt ze de kleedster welke kleren iedereen per scène gaat dragen. De kleedster laadt alles in de auto en neemt het mee naar de draaidag. Zij zorgt ervoor dat iedereen er op de draaidag perfect uitziet.

De grime

Met alleen de kleding zijn we nog niet klaar! Want heksen hebben een puntneus en piraten hebben rotte tanden. Wie maakt die? Dat doet onze grimeur, Arjen van der Grijn. Hij bestudeert, net als de kledingontwerpster, de breakdowns heel nauwkeurig. Wanneer Arjen weet hoe iedereen eruit moet zien, verzamelt hij pruiken, neuzen en make-up die hij nodig heeft voor de typetjes. Soms is dat alleen een poedertje, bijvoorbeeld bij Said & Jonathan. Dat is is nodig, omdat ze er anders heel wit uit zien op televisie.


Bij de sketches van bijvoorbeeld het koningshuis is het meer werk dan alleen een poedertje. Koningin Beatrix, Maxima en Willem-Alexander moeten er heel echt uit zien. Dan is de grimeur wat langer bezig. Iedereen ziet er mooi uit? Dan is het tijd om de sketch op te nemen. De grimeur staat tijdens de opnames altijd met zijn kwast in de aanslag. Ook de kleedster staat paraat. Soms zit er een pruik scheef, staat er een gulp open of glimt het gezicht van een acteur toch een beetje. Dan grijpen de grimeur en de kleedster meteen in en blijft iedereen er mooi uit zien.

Deel deze pagina met je vrienden!