Achter de schermen

De speurtocht

Meer

Research voor een onderwerp

Is het onderwerp eenmaal gekozen, dan is het een kwestie van informatie verzamelen voor het eerste Klokhuisonderdeel: de reportage. De redacteur gaat naar bibliotheken, belt met bedrijven of instanties, zoekt op internet, noem maar op. Alles om zoveel mogelijk informatie over het onderwerp bij elkaar te sprokkelen!

Soms is de informatie verstopt op plaatsen waar je het niet zou verwachten: bij een piepklein bedrijfje, in een achterkamertje van de universiteit of bij een fanatieke hobbyist. Een slimme redacteur heeft daar een goede speurneus voor.

Ondertussen houdt de redacteur de regisseur op de hoogte van zijn vorderingen, want de regisseur moet het verhaal uiteindelijk in beeld gaan brengen. Samen beslissen ze wat ze gaan filmen en waar ze dat gaan doen. Als dat eenmaal afgesproken is, wordt het tijd voor een locatiebezoek. Dit noemt een redacteur ook wel een werkbezoek.

Het locatiebezoek

Locatiebezoek

Voordat er ergens gefilmd wordt, nemen de redacteur en de regisseur meestal eerst een kijkje op de plek waar ze uiteindelijk gaan opnemen. De locatie, zoals dat heet in filmtermen. Na een locatiebezoek weet je natuurlijk pas hoe alles er precies uit ziet. 

Je kunt meteen kijken waar je een camera neer kunt zetten om alles zo mooi mogelijk op te nemen. Is er toevallig een trap of een ladder waarvan je een gek camerastandpunt kunt maken? Ook kijken de redacteur en regisseur of er stroom is voor de apparatuur, hoe ver ze moeten sjouwen met de spullen en of er bergschoenen mee moeten voor de cameraman. In veel afleveringen komt een deskundige aan het woord. Tijdens het locatiebezoek wordt dan even kennis gemaakt en worden de vragen nog even doorgesproken.

Van dit locatiebezoek schrijft de redacteur een werkverslag. In dit werkverslag staat alle informatie die tijdens het locatiebezoek is verzameld. Dit werkverslag komt ook in de handen van de productie-afdeling. Zij kunnen dan alles gaan regelen wat er te regelen valt. Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk!

2144071915

Deel deze pagina met je vrienden!