Achter de schermen

Het script van de reportage

Meer

Het script voor een draaidag

De filmploeg heeft maar één of twee dagen om een onderwerp op te nemen. Zo'n dag heet de draaidag. Voor er gedraaid wordt, moet er dus wel een goed plan zijn. Daarom wordt er van tevoren een script gemaakt door de regisseur. 

Het werkverslag dat tijdens het locatiebezoek is gemaakt, wordt door de regisseur tot een goedlopend script verwerkt. In dat script staat precies waar er gedraaid wordt en wat er door de presentator gezegd moet worden. Alle teksten staan uitgeschreven om blunders te voorkomen. Bovendien wordt in het script pas duidelijk hoe het verhaal verteld wordt. Wat is het begin? En hoe eindigt het? Het moet zo spannend mogelijk, want iedereen moet natuurlijk blijven kijken.

Het script is opgebouwd uit scènes en bestaat uit twee kolommen. Eén voor het beeld en één voor het geluid. Het is natuurlijk maar de vraag of alles dat in het script staat in de praktijk ook zo gefilmd wordt. Dat zal pas blijken op de draaidag...

Het script van de dramascène

Het script

De schrijver van een dramascène maakt ook een script. Hij beschrijft alles wat er te zien en te horen is in de scène, tot in het kleinste detail. De schrijver stuurt zijn script naar de drama-afdeling van Het Klokhuis. Zij gaan het script bestuderen en overleggen of de scène leuk is. Ze kijken ook of de scène wel opgenomen kan worden. Stel je voor dat het toneelstukje zich afspeelt in de Sahara met allemaal kamelen, dat is wel heel moeilijk om na te maken! Meestal wordt er nog wel iets veranderd aan de tekst. De schrijver gaat zijn script dan herschrijven. Soms gebeurt dit wel twee of drie keer. Zodra het script goedgekeurd is, kan de productie aan de slag!

Deel deze pagina met je vrienden!