Achter de schermen

De draaidag van de reportage

Meer

Hoe gaat een draaidag?

Dan is het zover: er gaat gefilmd worden. Binnen één of twee dagen moet alles op de band staan. Een draaidag begint meestal heel vroeg in Hilversum. Alle spullen worden gecontroleerd, in de auto geladen en worden meegenomen naar de locatie. En op de locatie moet alles weer uitgeladen en klaargezet worden.

Dan wordt de reportage scène voor scène opgenomen. Vaak begin je ergens halverwege het verhaal en wordt het begin van de reportage pas aan het eind van de dag opgenomen. Het is dus een enorm gepuzzel om er voor te zorgen dat het verhaal blijft kloppen. Dat is de taak van de regisseur. Hij moet dus ook aan iedereen duidelijk maken op welke manier een scène gedraaid moet worden. Waar moet de camere staan? En wat zegt de presentator? 

Alle teksten moeten een paar keer opnieuw gezegd worden en meestal gaat er wel iets mis op zo'n draaidag. Een machine blijkt kapot te zijn, een deskundige is ziek of het wordt opeens slecht weer. Ondanks alles moet de regisseur toch thuis komen met een goede reportage. Aan het eind van de dag is er ongeveer 2 uur aan beeld opgenomen. En daar moet de regisseur dan een reportage van 8 minuten van maken! Dat is nog knap lastig...

De draaidag op locatie

Op locatie filmen

Bij een aantal dramascènes is het mooier om op locatie te filmen. Daar bedoelen we mee dat we een plek uitzoeken die van zichzelf geschikt is voor de scène. Neem bijvoorbeeld een script met een wandelende opa en oma door een woonwijk. Dan heb je allemaal huizen, tuintjes en auto’s nodig voor het decor in de studio. Een echte woonwijk is veel beter! Op locatie filmen kan dus buiten zijn, maar ook binnen. Bijvoorbeeld Vader & Zoon, dat is in een keuken gefilmd van iemand die bij het klokhuis werkt. Of het koningshuis, dat is in een mooi landhuis opgenomen. Die ruimte huren we dan voor een dag om deze koningshuisfilmpjes te maken.

Dat betekent meestal dat er buiten gefilmd moet worden. En dat is soms nog best spannend! Er zijn allerlei omstandigheden waar je nooit zeker van bent. Is het weer bijvoorbeeld wel goed? Het kan plotseling heel hard gaan regenen. Vliegen er niet te veel vliegtuigen door de lucht? Want dan horen we de acteurs niet meer! Laatst ging de buurman van het landhuis zijn grasveld maaien. Toen moesten we even vragen of hij misschien kon stoppen en dat deed hij gelukkig. Door op locatie te filmen ziet de scène er heel realistisch uit, dat betekent dat het echt lijkt.

De draaidag in de studio

Decor en Licht

De studio is een lege ruimte met aan het plafond heel veel lampen. Deze kunnen in allerlei posities gedraaid worden om de set zo goed mogelijk te belichten. In een studio kunnen verschillende decors gebouwd worden. Een decor is een gemaakte ruimte met behulp van nepmuren en spullen. Kijk maar naar de foto’s, daar zie je het decor van de huiskamer van Mimi & Aafke en het decor voor de operatiekamer van de chirurgenscènes.

De decorontwerper heeft dit al ruim van te voren verzonnen en laten maken. Eén dag voor de draaidag wordt het naar de studio gebracht zodat de decorontwerper het op kan bouwen. Ook de lichtman is dan al van de partij. Hij heeft het lichtplan voor de scènes uitgestippeld en hangt de lampen op de goede plek. Het decor is nu goed te zien. De draaidag kan beginnen!

Scènes opnemen

Het is 07.00 uur, de productie arriveert als eerste bij de studio. Zij houden nauwkeurig de klok in de gaten, want op tijd beginnen is het halve werk! Al snel volgen decorontwerper en de lichtman om nog een laatste keer naar de set te kijken. Om 07.30 uur bereiken de grimeur en kleedster de studio. Zij zetten alles klaar zodat ze meteen kunnen beginnen als de acteurs en actrices binnen komen. En daar zijn ze al! Ook de regisseur loopt binnen en bekijkt de set. De cameraman en de geluidsman arriveren om 08.30 uur en installeren de apparatuur. In de make-up ruimte worden er nog wat teksten geoefend en dan kunnen we beginnen. Het is 09.00 uur. En…..Actie!

Voor elke dramascène is er een korte repetitie, daarna gaan de camera’s aan. De scène wordt een paar keer gespeeld totdat het helemaal leuk en goed is, maar ook omdat er verschillende camerastanden worden gebruikt (meer hierover kan je lezen bij het onderdeel regie). Meestal duurt het een uur voordat het erop staat.

We nemen 4 tot 8 scènes per dag op, dat ligt aan de serie. Tussendoor worden nieuwe rekwisieten neergezet, andere kleren aangetrokken en pruiken verwisseld. En soms is er ook nog een figurant aanwezig die geschminkt en gekleed moet worden. Een figurant is iemand die geen echte rol heeft, maar wel heel belangrijk is om de scène zo echt mogelijk te laten lijken. Bijvoorbeeld de mensen die in de bioscoopzaal zitten als een scène zich in de bioscoop afspeelt. Na de draaidag wordt het decor uit elkaar gehaald en opgeslagen in een opbergruimte zodat we het makkelijk kunnen hergebruiken.

Deel deze pagina met je vrienden!