Ouders

Wat is Het Klokhuis?

Meer

Sinds 1988

Tutududutudutu... ken je het bekende deuntje? Het is de intro van Het Klokhuis dat al sinds 1988 op de televisie is. Het Klokhuis is een informatief jeugdprogramma van de NTR dat iedere schooldag wordt uitgezonden om 18.40 uur op NPO Zapp (NPO 3). Kinderen tussen de zeven en twaalf jaar leren elke dag iets over de wereld om hen heen, in de breedste zin van het woord. 

Leerzame én grappige stukjes

In de tv-uitzending van Het Klokhuis staat één onderwerp centraal. Dat kan van alles zijn. Zwaartekracht, de schoenmaker, ijs. Of zelfs iets kriebeligs als oorwurmen! De aflevering bestaat uit reportage- en dramastukjes, die afgewisseld worden. In de reportages legt de presentator het onderwerp duidelijk uit, zodat kinderen het goed begrijpen. Tussendoor zie je de dramafragmenten, die worden gespeeld door acteurs. Meestal zijn dat grappige toneelstukjes of liedjes, waarin het gaat over de gevoelens, het 'goed-of-kwaad' of de problemen in de maatschappij die met het onderwerp te maken hebben. Door deze stukjes ga je als kijker nadenken over het gedrag en de gewoonten in onze samenleving. Het afwisselen van reportage- en dramastukjes wordt de 'sandwich'-formule genoemd. Doordat de aflevering op deze manier gestapeld wordt, krijgt het onderwerp diepgang, omdat het van meerdere kanten wordt belicht.

Overzicht drama

Onderwerpen kiezen

Kinderen zijn nieuwsgierig en willen de wereld om hen heen begrijpen. Dat betekent dat wij, als makers, niet om moeilijke onderwerpen heen kunnen. En dat willen we ook niet: wij willen kinderen niet alleen maar amuseren. We willen hen ook informatie en gereedschap geven om met de lastige dingen van het leven om te gaan. Daar krijgen we van kinderen ook veel vragen over. De afgelopen jaren maakten wij bijvoorbeeld een serie over kanker, over oorlogen, de dood en over pesten.

Wanneer deze 'moeilijke' programma's worden uitgezonden krijgen wij altijd veel complimenten, maar we krijgen ook kritiek. Er zijn ouders die vinden dat Het Klokhuis hun kinderen niet moet lastig vallen met die zware onderwerpen. Die ouders vinden dat zij hun kinderen moeten beschermen en zetten de televisie snel uit als er een aflevering langs komt die bijvoorbeeld gaat over cremeren of over kanker. Een vader drukte het heel treffend uit: "Ik kijk liever met mijn kind naar een aflevering over hoe lollies gemaakt worden".

Het Klokhuis maakt natuurlijk óók graag afleveringen over lollies. Maar wij lopen niet met een bocht om de moeilijke onderwerpen heen. Wij denken bij die onderwerpen wel heel goed na over hoe we het verhaal vertellen. Wij zijn voorzichtig, maar ook realistisch. We vertellen het verhaal op een manier die past bij de vragen die kinderen stellen, en die past bij hun ontwikkelingsniveau.

Wij hebben bijvoorbeeld een serie gemaakt over kindermishandeling. Er zullen zeker ouders zijn die vinden dat Het Klokhuis hun kind niet moet lastigvallen met dit zware onderwerp. Toch hebben wij er voor gekozen om kinderen wel te informeren over kindermishandeling, omdat veel kinderen er mee te maken hebben. Wij vonden het niet kunnen dat er nooit eerder een serie voor kinderen is gemaakt die hen informatie en gereedschap biedt om met dit probleem om te gaan. De serie bestaat uit vier programma’s, een uitgebreide website en een lespakket. De serie heeft als doel om slachtoffers en omstanders te helpen om hun 'handelingsverlegenheid' te overwinnen.

Meer dan radio en tv

Website: altijd wat te doen

Terwijl kinderen op televisie bediend worden met hapklare informatie, worden ze op onze website uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan. Dat noemen we: van consumeren naar creëren! Veel onderwerpen kun je goed uitleggen met een filmpje, maar sommige onderwerpen moet je 'zelf doen' om ze te kunnen begrijpen. Dat is precies waar de Klokhuiswebsite voor wordt ingezet. Voorbeelden zijn de Klokhuis Game Studio, waarin kinderen zelf games kunnen bouwen en De Dierenzoeker, waarbij kinderen zelf actief aan de slag gaan met het herkennen van dieren. Daarnaast zijn er ook nog de maakprojecten van de Klokhuis Studio. Hier vind je projecten die er helemaal voor gemaakt zijn om zelf mee aan de slag te gaan. En je kunt ook nog elke maand meedoen aan wedstrijden! 

Logo-op-beeld

In het land

Het Klokhuis organiseert jaarlijks een Klokhuis Vragendag. In samenwerking met een universiteit of museum probeert Het Klokhuis kinderen met wetenschappers in contact te brengen. Kinderen mogen vragen stellen die worden beantwoord door iemand die er écht verstand van heeft.

Daarnaast vinden er ook nog regelmatig andere events van Het Klokhuis plaats, zoals bijvoorbeeld de Klokhuis Nationale Parken Dag. Houdt voor deze events onze socials en website in de gaten.

MF34148

Deel deze pagina met je vrienden!