Zwaartekrachtsgolven

10.09.2019

Al in 1915 voorspelde Albert Einstein dat zwaartekrachtsgolven bestaan. In 2015 werden ze ontdekt. Nienke rent langs de drie kilometer lange tunnels van het zwaartekrachtsgolvenlab in de buurt van Pisa.

Klokhuis over zwaartekrachtsgolven

Nienke in Italiƫ

Albert Einstein voorspelde in 1915 de aanwezigheid van zwaartekrachtsgolven. Niemand geloofde hem, maar in 2016 zijn ze tóch voor het eerst waargenomen. Onderzoeksinstituut Nikhef gunde Het Klokhuis een uniek kijkje in de werking van de 'Virgo interferometer'. En dus vloog Nienke de la Rive Box naar Italië om te zien hoe dit kilometerslange meetapparaat er van binnen uitziet. 

Virgo heeft twee armen, allebei 3 kilometer lang. Door het passeren van een zwaartekrachtsgolf worden de armen een miljoen miljardste van een millimeter korter of langer. Deze minuscule verandering wordt gedetecteerd door gebruik te maken van twee laserstralen. Door ze na splitsen elk een andere arm in te sturen en ze na weerkaatsing weer samen te brengen, kan de passerende golf gemeten worden.

In deze aflevering van Het Klokhuis wordt duidelijk uitgelegd wat zwaartekrachtsgolven precies zijn, waar ze vandaan komen en hoe we ze hebben kunnen meten.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Nikhef

(Let op: de zwaartekrachtsgolfontdekking is gedaan door interferometers in o.a. Amerika, niet in Italië. Maar het is wel eenzelfde apparaat)

de Virgo interferometer

Afspeellijst Varkentje Rund

Varkentje Rund kijken tot je er knorrig van wordt..

Varkentje Rund kijken tot je er knorrig van wordt!