Gehoorbeschadiging

29.12.2023

Lekker naar muziek luisteren, filmpjes kijken, videogamen of naar een muziek concert gaan. Wat is er leuker dan dat? Maar kunnen oren daar wel tegen? Hoe kan het dat je oor iets hoort en hoe hard mag dat geluid staan, zodat het niet slecht is voor je oren? Tirsa zoekt het uit. Ridder William heeft een probleem, want de Prinses maakt zich zorgen om zijn oren.

Tips om gehoorschade te voorkomen!

Het is erg belangrijk om te proberen gehoorschade te voorkomen. Want wanneer je eenmaal gehoorschade hebt is dit niet meer te verhelpen of te genezen. De trilhaartjes in je oor zijn dan beschadigd en deze groeien niet meer terug. Als je eenmaal gehoorschade hebt, moet je ermee leren om te gaan.

Het is dus goed om te proberen gehoorschade te voorkomen, hiervoor hebben we een aantal tips:

  • Gebruik een goede koptelefoon of geluidsoordopjes om naar muziek te luisteren.
  • Het is goed om te wennen aan zacht geluid via de koptelefoon of geluidsoordopjes. Je moet het net horen, dan is het hard genoeg.
  • Maak afspraken over hoe lang achter elkaar je muziek mag luisteren of gamen met een koptelefoon op. Neem bijvoorbeeld na 30 minuten een zogeheten gehoorpauze, even helemaal geen geluid
  • Stel een maximale geluidssterkte in op je telefoon of tablet, zodat je er niet per ongeluk overheen gaat. Zet de volumebegrenzer van de muziekspeler aan. Deze zorgt dat het geluid niet boven de 85 decibel uitkomt. En dat is meer dan hard genoeg, want al vanaf 80 decibel kan je gehoorschade krijgen. Zit deze functie er niet op? Zet dan het volume op maximaal tweederde van het maximum.
  • Als je bij een concert of festival bent, zorg dan dat je niet te dicht bij de boxen gaat staan, hoe dichter je bij de boxen staat. Hoe harder het geluid natuurlijk is.
  • Het is altijd goed om op te letten hoe hard het geluid is om te meten hoe lang je daarin kan blijven staan. Je kan het zelfs een decibelmeter erbij pakken om te weten hoelang je erin mag blijven staan. Geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag 'veilig' horen. Elke 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluid, waardoor 83 decibel nog maar 4 uur per dag veilig is. Er zijn zelfs apps voor op je telefoon waarmee je het volume kan meten.
  • Gebruik gehoorbescherming, het liefst natuurlijk oordopjes speciaal voor jou oren gemaakt. Maar oorkappen werken ook al.
  • En af en toe is het natuurlijk ook heerlijk rustig om even naar niks te luisteren.