Het Klokhuis over AI

Het Klokhuis over AI

Meer

Het Klokhuis over AI

Van telefoons tot game consoles en zelfs stofzuigers; artificiële intelligentie (AI) is steeds meer aanwezig in ons leven. Toch is er maar weinig informatie over beschikbaar. Hier brengt Het Klokhuis over AI verandering in, met vier afleveringen gepresenteerd door Tirsa, een interactieve online tool én een lespakket. Vanaf 7 maart iedere donderdag om 18:40 op NPO Zapp (NPO 3), in de klas en online. 

Het Klokhuis over AI bereidt je voor op een toekomst met steeds meer intelligente apparaten. De mogelijkheden en beperkingen van AI worden uitgebreid besproken. De processen dieplaatsvinden in de computer worden creatief verbeeld, waardoor je ook gaat snappen hoe ervooroordelen in AI’s terecht komen. Door zelf met AI te spelen, ervaar je hoe het werkt en wat het doet. 

Presentator Tirsa With: “Het was super om in de te gekke wereld van AI te stappen. AI wordt vaak gezien als een soort persoon, maar het blijft een computerprogramma. Het is geen mens, maar wel mensenwerk. Dat laat deze serie goed zien; je leert hoe AI werkt en hoe we hier allemaal samen aan bijdragen.”


De eerste AI-sketch in Het Klokhuis
Het Klokhuis benadert onderwerpen niet alleen feitelijk, maar ook met een knipoog. Daarom werd er voor deze serie iets bijzonders gedaan. Voor de aflevering over Taal liet de redactie een AI chatbot een compleet nieuw script genereren voor de sketch De Cowboys, onder toeziend oog van Jurrian van Dongen, de schrijver van de sketches. 

Jurrian: “Ik dacht: als de computer een sketch kan schrijven, hou ik ermee op. ChatGPT kwam een heel eind. Maar toen we vroegen om het grappiger te maken, kregen we een versie waarin alle cowboys ineens een rode clownsneus op hadden. Abstract denken en humor vindt de chatbot dus nog moeilijk. Ik was opgelucht. Maar niemand kan voorspellen waar we over een paar jaar zijn.”


Spelenderwijs doorleren na de uitzending

Er is nog niet veel lesmateriaal over AI, terwijl digitale geletterdheid een bouwsteen in het nieuwe curriculum van het Nederlandse basisonderwijs is. Om dit gat te vullen ontwikkelde Het Klokhuis een lespakket bij deze serie. Ook is er een interactieve online tool: de Klokhuis AI Studio. Hierin leren kinderen hoe AI werkt en kunnen ze spelen met een aantal AI’s. Het lespakket en de AI Studio werden ontwikkeld in samenspraak met leerkrachten van diverse groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. 


Meet Up
Op dinsdag 5 maart 2024 organiseren jeugdprogramma Het Klokhuis en de ZB een interactieve Meet Up over Artificial Intelligence, oftewel AI. Dit gebeurt naar aanleiding van de vier Klokhuis-uitzendingen over dit onderwerp. Presentator Tirsa With spreekt van 13.15 tot 14.00 uur met gasten en leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van scholen uit het hele land. Iedere school kan de livestream volgen via een digibord in de klas.

Deel deze pagina met je vrienden!