Het Klokhuis over AI

Het Klokhuis over AI

Meer

Het Klokhuis over AI

Van telefoons tot game consoles en zelfs stofzuigers; artificiële intelligentie (AI) is overal. Toch is er maar weinig informatie over beschikbaar. Hier brengt 'Het Klokhuis over AI' verandering in, met vier afleveringen, de AI Studio, een Meet Up én een lespakket. Vanaf 7 maart iedere donderdag om 18:40 op NPO 3.

Presentator Tirsa staat vrolijk tussen technologieën die ondersteund worden door AI, zoals een robot en zelf rijdende auto.

Het Klokhuis over AI bereidt je voor op een toekomst met steeds meer intelligente apparaten. De mogelijkheden en beperkingen van AI worden uitgebreid besproken. De processen die plaatsvinden in de computer worden creatief verbeeld, waardoor je ook gaat snappen hoe er vooroordelen in AI’s terecht komen. Door zelf met AI te spelen, ervaar je hoe het werkt en wat het doet. 

Presentator Tirsa With: “Het was super om in de te gekke wereld van AI te stappen. AI wordt vaak gezien als een soort persoon, maar het blijft een computerprogramma. Het is geen mens, maar wel mensenwerk. Dat laat deze serie goed zien; je leert hoe AI werkt en hoe we hier allemaal samen aan bijdragen.”

De eerste AI-sketch in Het Klokhuis
Het Klokhuis benadert onderwerpen niet alleen feitelijk, maar ook met een knipoog. Daarom werd er voor deze serie iets bijzonders gedaan. Voor de aflevering over Taal liet de redactie een AI chatbot een compleet nieuw script genereren voor de sketch De Cowboys, onder toeziend oog van Jurrian van Dongen, de schrijver van de sketches. 

Jurrian: “Ik dacht: als de computer een sketch kan schrijven, hou ik ermee op. ChatGPT kwam een heel eind. Maar toen we vroegen om het grappiger te maken, kregen we een versie waarin alle cowboys ineens een rode clownsneus op hadden. Abstract denken en humor vindt de chatbot dus nog moeilijk. Ik was opgelucht. Maar niemand kan voorspellen waar we over een paar jaar zijn.”

Lees hier het hele persbericht van 'Het Klokhuis over AI'.

Deel deze pagina met je vrienden!