Onderwijs

Klokhuis in de klas

Het Klokhuis maakt geschiedenis

De oudere generaties weten ze zich meestal nog goed te herinneren: de schoolplaten die vroeger in de klas hingen. Platen van tekenaars als Isings en Jetses, met prachtige afbeeldingen uit de 'vaderlandsche geschiedenis', waarbij de meester of juf zulke spannende verhalen wist te vertellen. Verhalen die ze zich tot op de dag van vandaag nog herinneren.

 

Vensterplaat Entoen.nu blaast deze beproefde traditie nieuw leven in met een serie 'Vensterplaten' bij de vijftig vensters van de canon van Nederland, die bruikbaar zijn als 'vertelplaat' maar ook als interactieve 'ontdekplaat'. De vensterplaten komen beschikbaar in aansluiting op de reeks Het Klokhuis maakt geschiedenis. Deze reeks wordt gemaakt met steun van het Nationaal Historisch Museum.

 

Vensterles 

Op basis van deze Klokhuisafleveringen en Vensterplaat ontwikkelt entoen.nu telkens een 'Vensterles', die geschikt is voor groep 5 t/m 8 rn vooral is toegesneden op gebruik van het digibord. Elke les begint met het klassikaal bekijken van de Klokhuisaflevering, gevolgd door het klassikaal (of in groepjes achter de computer) bekijken en bespreken van verschillende onderdelen van de interactieve Vensterplaat. Juf of meester kan er ook voor kiezen om de verschillende onderdelen zelf te verwerken in een verhaal. Vervolgens gaan de kinderen aan de slag met een werkblad waarop verschillende onderdelen van de Vensterplaat van vragen en opdrachten zijn voorzien. Bij elke les hoort ook een docentenhandleiding.

 

De bijbehorende Vensterplaten en Vensterlessen komen via entoen.nu beschikbaar.

 

OverblijfTV

Speciaal voor klassen die overblijven tussen de middag, maakt Het Klokhuis elke schooldag OverblijfTV. Via het digitale schoolbord kan de klas tijdens het broodje eten een Klokhuis-aflevering (klein kwartier) bekijken. En daarna buiten spelen! 

Als er die dag iets is gebeurd of het een speciale dag of week is proberen we hiervoor goede afleveringen uit te zoeken. Soms is er niets bijzonders, dan zoeken we gewoon een leuke aflevering uit! :) 

Het Klokhuis bouwt het KlokHUIS

Op een lege vlakte in Almere werd vanaf april 2010 gebouwd aan een echt KlokHUIS. Een huis dat ontworpen is door kinderen! Dat gebeurde in thema's: Slapen, eten, wassen, relaxen... Bij elk thema maakte Het Klokhuis ook een lesbrief. Hieronder staan ze nog een keer, samen met de afbeeldingen die bij de les vertoond kunnen worden (bijvoorbeeld op het digiboard).

Projectbrief
Lesbrief 1: Slapen 
Lesbrief 2: Wassen en plassen
Lesbrief 3: Spelen en niksen
Lesbrief 4: Koken en eten
Lesbrief 5: De Buitenkant

In september 2010 werd 'Het Klokhuis bouwt het KlokHUIS' vervolgd. Het huis werd toen echt gebouwd en dit is 3 maanden lang op tv te volgen geweest.

Deel deze pagina met je vrienden!