Oceanen

Het Klokhuis over oceanen

Meer

Vijf afleveringen vol oceanen!

Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Ze vervoeren warmte via zeestromen, herbergen duizenden - misschien wel een miljoen - soorten zeedieren en organismen en zorgen voor de aanlevering van zuurstof. In de vijfdelige serie Het Klokhuis over Oceanen laat Janouk zien hoe groot en belangrijk oceanen zijn voor mens en dier. En ze ontdekt dat oceanen kwetsbaar zijn en gevaar lopen door ons gedrag! 

31 maart 2022  Oceanen: Oceaanstromen
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde en zijn altijd in beweging. Warmte en leven worden door de oceanen vervoerd via zeestromen; het zijn de rivieren van de oceaan. Maar hoe ontstaan die stromen? En wat gebeurt er als deze rivieren worden verstoord door de opwarming van de aarde? Deze stromen zijn belangrijk voor het klimaat op aarde. In de sketch gebruiken Wesley en Rodney de oceaanstromen voor flessenpost. 

7 april 2022       Oceanen: Biodiversiteit
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Koraal nog geen 0,1% van de oceaanbodem. Toch zijn veel zeedieren helemaal afhankelijk van koraalriffen. Er komen méér verschillende dieren en planten in voor dan in een regenwoud. Maar koraal wordt bedreigd. Door vervuiling. Door klimaatverandering. Door plastic. Janouk duikt bij tropisch Bonaire de oceaan in om te zien hoe bijzonder de koraalriffen zijn. Ze mag zelfs op het strand geboren babyschildpadjes veilig naar het koraal in zee begeleiden! De Ober rekent niet alleen de vis op het menu maar ook wat die vis gegeten heeft.

14 april 2022     Oceanen: Diepzeeonderzoek
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Toch weten we er maar weinig over. Want Oceanen zijn diep! Kilometers diep. Daar is het koud, donker en de waterdruk is zo hoog dat je er niet kan zwemmen in een duikpak. Dat maakt onderzoek naar de zeebodem heel lastig, maar ook spannend. Er leven namelijk hele rare en onbekende dieren. Janouk loopt een dagje mee met Hans van Haren en helpt hem meetapparatuur te maken voor op de zeebodem. Hans meet daarmee nóg iets heel bijzonders: onderwatergolven! Jesse zingt over hoe klein je je kan voelen bij zo’n eindeloze oceaan.

12 mei 2022      Oceanen: Plankton
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. En ze zitten vol met leven. Heel groot leven, zoals walvissen. En heel klein leven: plankton! En juist plankton is enorm belangrijk voor al het leven op onze planeet. Want dat is voedsel voor veel zeedieren en het maakt ook 50% van alle zuurstof die we inademen. Janouk gaat plankton vissen op de Azoren, midden in de Atlantische Oceaan! Ze komt erachter dat er zoveel soorten plankton zijn, dat er steeds nieuwe ontdekt worden. En dat klimaatverandering ook gevolgen heeft voor plankton. En daarmee voor al het leven op aarde.

19 mei 2022      Oceanen: Klimaat
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Al zijn ze enorm groot, oceanen hebben last hebben van ons. Van onze CO2-uitstoot waardoor het oceaanwater opwarmt en verzuurt. En van alle troep die we in de oceaan gooien. Janouk gaat duiken om met eigen ogen de gevolgen zijn: plankton, een belangrijke voedselbron voor oceaanleven, gaat achteruit. Koraalriffen sterven af. En…  ons klimaat verandert. Toch is er ook goed nieuws. Want oceanen kunnen de planeet helpen herstellen. Maar dan moeten we ze daartoe wel de kans geven.

Deel deze pagina met je vrienden!