Je lijf is van jou
Verantwoording
MeerWaarom deze aflevering?
Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een serieus maatschappelijk probleem. Ook kinderen krijgen er helaas mee te maken. Soms al op jonge leeftijd, maar ook later, in hun puberteit. Zij durven er zelf vaak niet over te praten, worden onder druk gezet om erover te zwijgen of begrijpen nog niet goed wat er aan de hand is. Ook veel volwassenen praten er liever niet over. Hierdoor voelen kinderen die dit meemaken zich vaak heel alleen. Als kinderen onveilige situaties leren herkennen en de drempel om erover te praten lager wordt, kan misbruik stoppen en nieuw misbruik voorkomen worden.
Reden voor Het Klokhuis om over dit moeilijke onderwerp een tv-aflevering te maken. Om zowel kinderen als volwassenen te helpen hierover te praten, en om duidelijk uit te leggen wat wel en wat niet mag, als het gaat om je lichaam en aanraken. De titel van de aflevering is daarom ook: Je lijf is van jou.
De aflevering is met de grootst mogelijke zorg gemaakt. Iva Bicanic van Centrum Seksueel Geweld en Elsbeth Reitzema van Rutgers (Kenniscentrum seksualiteit) zijn nauw betrokken geweest bij de totstandkoming ervan, evenals Pauline Barendregt, die vertelt over wat zij heeft meegemaakt als kind. Het onderwerp wordt op een voor kinderen begrijpelijk niveau besproken, met beeld en taal die bij hun ontwikkelingsleeftijd past. De prachtige plaatjes en animaties in de aflevering zijn gemaakt door Jip van den Toorn, Pauline’s dochter.
Iva Bicanic, klinisch psycholoog, Centrum Seksueel Geweld
"Er is nog weinig kindertelevisie gemaakt over dit onderwerp. Het onderwerp ligt gevoelig, maar het is belangrijk dat kinderen leren over misbruik, met name over het web van loyaliteit, angst en schuld waarin je als kind verstrikt raakt. En die belangrijke boodschap krijgen, namelijk dat het misbruik niet hun schuld is.”
Dr. Cees Hoefnagels, psycholoog en expert preventie van kindermishandeling:
"Als mensen horen over seksueel geweld, wordt er vaak afwerend gereageerd. En die afweer is nog sterker en begrijpelijk als het dichtbij is, in your backyard, en helemaal als het om kinderen gaat. Omdat het zo ernstig en akelig is, willen we het niet weten. Maar dit probleem is niet gebaat bij een cultuur van het zwijgen, bij afweer of ontkenning. Het is gebaat bij de erkenning ervan. Het komt voor, ook in de wereld van kinderen. Het Klokhuis kiest het perspectief van kinderen en, na de serie over kindermishandeling in 2013 en 2015, helpt Het Klokhuis met deze uitzending het onderwerp bespreekbaar te maken. Dat is wat dit onderwerp nodig heeft en daar heb ik intens veel waardering voor."
Elsbeth Reitzema, Rutgers Expertisecentrum Seksualiteit
"Voor een gezonde seksuele ontwikkeling is het belangrijk dat alle kinderen leren praten over seksualiteit, over de leuke maar ook over de niet leuke kanten. Het is belangrijk kinderen bewust te maken van hun eigen lichaam, en ze te leren dat ze daar de baas over zijn."
Meer weten
Op Zapp zijn er meer programma’s over grenzen en wensen.
Klik hier om ze allemaal te zien.
Meer informatie voor ouders over seksueel grensoverschrijdend gedrag, is beschikbaar op de website van nji.nl en Dance4life.nl.
Het Klokhuis maakte eerder afleveringen over moeilijke onderwerpen. Lees hier waarom Het Klokhuis dat belangrijk vindt.