Het script

Het script

Het script

De filmploeg heeft maar één draaidag om een onderwerp op te nemen. Voor er gedraaid wordt moet er dus wel een goed plan zijn.. Vandaar dat er van tevoren een script wordt gemaakt.

In dat script staat precies waar er gedraaid wordt en wat er door de presentator uitgelegd wordt. Alle teksten staan uitgeschreven om blunders te voorkomen. Bovendien wordt pas in het script duidelijk hoe het verhaal verteld wordt. Wat is het begin? Hoe eindigt het? En dan natuurlijk zo spannend mogelijk want iedereen moet natuurlijk blijven kijken. 

Het script is opgebouwd uit scènes en bestaat uit twee kolommen. Eén voor het beeld en één voor het geluid. Het is natuurlijk nog maar de vraag of alles dat in het script staat in de praktijk ook zo gefilmd wordt. Dat zal pas blijken op de draaidag……

Jan Pieter vertelt

Ik vind het script schrijven het allervervelendste klusje. Het is soms net een grote puzzel waarvan alle stukjes precies moeten passen. Je moet aan alles tegelijk denken. Je zit uren achter de computer terwijl je eigenlijk gewoon lekker buiten met de camera aan de slag wilt gaan.

(Jan Pieter is regisseur)

Deel deze pagina met je vrienden!