Vogeltrek

Het Klokhuis over vogeltrek!

De aflevering over vogeltrek

Ieder jaar weer is er in ons luchtruim sprake van een massale verhuizing: vogeltrek. Vanuit het hoge noorden arriveren veel vogels in Nederland om hier te overwinteren. Andere vogels vertrekken juist weer naar warmere streken. Met een high-speed camera kunnen we zien hoe die vogels hun vleugels gebruiken om enorme afstanden af te leggen. Lisa krijgt te zien hoe die vogeltrek in kaart wordt gebracht. Met de ouderwetse methode van vogelringen, maar ook met supermoderne minizenders die elke vliegbeweging kunnen volgen.

 

Bekijk de aflevering van dinsdag 23 oktober hier terug:


Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Vliegkunstenaars

Vliegkunstenaars

vliegkunstenaars

 

In de Klokhuisaflevering over vogeltrek zijn ze te zien: de vliegkunstenaars uit de lucht. Vogels maken namelijk hele mooie sierlijke bewegingen met hun vleugels, maar dat zien we niet zo goed met onze eigen ogen.

 

De Universiteit van Wageningen doet daarom onderzoek naar hoe dieren vliegen. Niet alleen vogels, maar ook insecten. Ze gebruiken hier een speciale camera voor, een highspeedcamera. Deze camera maakt heel veel beeldjes per seconde. Die beeldjes spelen ze dan in slow motion af en dan kun je heel mooi zien hoe sierlijk een vogel zijn vleugels beweegt. En dat is niet alleen heel mooi om te zien, ook kunnen onderzoekers daar veel van leren!

 

ganzen3_420

 

Wist je bijvoorbeeld dat:


-        

Kleine vogels veel vaker met hun vleugels moeten slaan dan grote vogels.

 

-

Het voor kleine vogels niet zoveel zin heeft om in een V-vorm te vliegen, maar voor grote vogels juist wel. Ze zitten dan een beetje in elkaars luchtstroom, zodat ze hun energie sparen.

 

-

Onderzoekers erachter gekomen zijn dat het heel belangrijk is dat vogels hun vleugels goed kunnen buigen. Tijdens de vlucht klappen ze hun vleugels bij iedere vleugelslag even in. De vogel maakt zich dan klein om makkelijker hoger in de lucht te komen en minder moe te worden. 

 

Vogelroute

Volg de vogels Astrid, Hanna-Luise, Harald, Lea, Mathilde, Pierre en Tineke!

 

Raymond, die in de aflevering te zien is, onderzoekt waar de grauwe kiekendief (dat is een soort roofvogel) in de winter naartoe vliegt. Dat doet hij met speciale zenders die hij aan de vogel vastmaakt. Raymond is er met zijn onderzoek achtergekomen dat de vogels in de winter helemaal naar Afrika vliegen. Een van de vogels, Hanna-Luise, heeft zich laatst nog verplaatst van Mali naar Niger en weer terug naar Mali. Dat zijn twee landen, helemaal in Afrika! Ben je benieuwd waar de grauwe kiekendieven van Raymond’s onderzoek nu zijn? Kijk hier.

  satellietroute grauwe kiekendieven

Nog meer weetjes!

Wist je dat:

 

vogel4

 

-     

Sommige vogels tijdens hun trektocht in één keer vliegen en sommigen onderweg stoppen.

 

-

Sommige vogels wel 10.000 km in één keer vliegen zonder te stoppen.
  

-

Vogels voordat ze gaan vertrekken naar de zon heel veel eten en vet opslaan.

 

-

Sommige trekvogels een soort klein kompasje in hun hoofd hebben en dat andere de eerste paar jaar met hun ouders meevliegen om te leren waar ze heen moeten.

 

-

Tegenwoordig mensen in vliegtuigjes met jonge vogels meevliegen om ze de route te leren.

 

-

Slechts een kwart van alle trekvogels de barre tocht naar het zuiden overleeft.

 

Vogels spotten!

Dierenzoeker

dierenzoeker2_420

 

Vind je het leuk om vogels te spotten en wil je weten welke vogel het is? Ga dan naar de Dierenzoeker en vul de eigenschappen van de vogel in die je net hebt gespot. Klik hier!

Deel deze pagina met je vrienden!