De draaidag

De draaidag

Een draaidag

Dan is het zo ver; er gaat gefilmd worden. Binnen een dag moet alles op de band staan. Een draaidag begint meestal heel vroeg in Hilversum. Alle spullen controleren, in de auto laden en dan op weg. Op de locatie alles weer uitladen en klaarzetten.

Dan wordt scène voor scène het script opgenomen. Vaak begin je ergens halverwege het verhaal en wordt het begin van de reportage pas aan het eind van de dag opgenomen. Het is dus een enorm gepuzzel om er voor te zorgen dat het verhaal blijft kloppen. Dat is de taak van de regisseur. Hij moet dus ook aan iedereen duidelijk maken op welke manier een scène gedraaid moet worden. Waar moet de camera staan? Wat zegt de presentator?

Alle teksten moeten natuurlijk drie keer opnieuw gedaan worden en meestal gaat er wel iets mis op zo'n draaidag. Een machine blijkt kapot te zijn, een deskundige is ziek of het regent opeens pijpenstelen. Ondanks alles moet de regisseur toch thuis komen met een reportage, want een lege aflevering is ook maar niks! 

Meestal is er na zo'n draaidag 2 uur video opgenomen, waar uiteindelijk maar 8 minuten van gebruikt wordt. De regie-assistent heeft gelukkig bijgehouden waar de goede stukjes op de band staan. Dat scheelt een hoop zoeken in de montage.

P3180074

Achter de schermen: toiletpotten filmen! Klik hier voor de aflevering.

Rob vertelt

We zouden een onderwerp gaan maken over wilde dieren in Nederland. We hebben een hele dag op de Veluwe rondgesjouwd, maar er was geen hert te bekennen. Uiteindelijk zijn we maar op een stil plekje gaan zitten wachten. Na een paar uur schoot er een hert voorbij, maar op dat moment bleek dat de batterij van de camera leeg was….. '

(Rob is regisseur)

Deel deze pagina met je vrienden!