Zoek het uit! Taal

Zoek het uit! Taal

28 november: Zoek het uit! Taal

Taal, je gebruikt het iedere dag. Om te praten, te schrijven, te lezen. Maar hoe is taal ontstaan? Bart zoekt uit wat het verschil is tussen mensen- en dierentaal. Hij ontdekt door naar apenskeletten te kijken hoe oermensen klonken. En hij komt er achter wat slurpen, slijm en slobberen met het ontstaan van taal te maken heeft.

 

abc_420

 

Deze aflevering is te zien op 28 november om 18:23 uur op Nederland 3!


Heb je het gemist? Kijk de aflevering hier terug:


Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Hebban Olla Vogala!

De oudste Nederlandse zin!

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda tu wat unbidan we nu?

Dit is dus een van de alleroudste zinnetjes die in het Nederlands geschreven is. De zin is bijna duizend jaar geleden opgeschreven door een monnik. De zin betekent: ‘Alle vogels zijn al aan het nestelen, behalve jij en ik; waar wachten we nog op?’ Zoals je misschien al denkt: deze zin is de eerste zin van een Oud Nederlands liefdesliedje! Het Klokhuis heeft een eigen versie van dit lied gemaakt. Zing je mee?

Wist je dit al?

Wist je dit al?

woordenboek420

 

Hoeveel talen kan een mens leren?

Dat is nog onbekend, maar op dit moment lijkt het erop dat de Libanees Ziad Fazah de recordhouder is. Hij kan 58 talen spreken. Super knap toch!?

 

&teken420_2

 

Waar komt het teken & vandaan? 

De ‘&’ is een van de weinige tekens uit het stenografische alfabet die op dit moment nog door veel mensen wordt gebruikt. Al in de vierde eeuw werd dit teken door monniken gebruikt om het woord 'en' af te korten. In die tijd was het gebruikelijk om woorden die veel voorkwamen af te korten met tekens, zodat het minder tijd kostte boeken over te schrijven.  

 

dankjewel

 

Waarom zijn er verschillende talen?

Dat komt omdat de aarde heel groot is. Als twee groepen ver van elkaar opgroeien, ontstaan er onder andere verschillen in de uitspraak. Als je heel lang wacht, krijg je verschillende talen. Ook ontstaan er nieuwe woorden voor nieuwe dingen die in die lange tijd zijn ontstaan. Zo ontstaan er verschillende talen. 

Deel deze pagina met je vrienden!