Zoek het uit! Aliens

Zoek het uit! Aliens

5 december: Zoek het uit! Aliens

planeten_420

 

Bestaat buitenaards leven? En hoe onderzoek je dat? Nienke gaat op zoek naar aliens! Ze speurt de hemel af met een telescoop, zoekt uit hoe je bewoonbare planeten kunt ontdekken en luistert naar signalen uit de ruimte. Zitten er buitenaardse wezens tussen en lukt het Nienke contact te maken?

 

Deze aflevering is te zien op 5 december 2012 om 18:23 uur op Ned. 3!


Kijk de aflevering terug:


  Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Doe mee aan onderzoek naar buitenaards leven!

Bestaat buitenaards leven?

Misschien zijn er wel ergens in de ruimte aliens druk op zoek naar ander leven. En sturen ze de hele dag berichten het heelal in: ‘joehoe! We zijn hiehier!’.

 

Het is dus best wel interessant om heel goed de hemel af te speuren of er ergens vreemde signalen vandaan komen.

En dat is precies wat er gebeurt! In het ‘zoektocht naar buitenaardse intelligentie’-programma SETI. Met enorme telescopen kijken ze naar de hemel, en wachten ze op vreemde signalen. Alleen komen er ongelooflijk veel signalen binnen, want sterren en stofwolken die in de ruimte zweven, geven ook signalen af. Het is dus heel veel werk om alles uit te zoeken.

 

radiotelescoop_420

 

Om al die signalen te controleren, bestaan er computerprogramma’s.  Maar er komen zoveel gegevens binnen voor de wetenschappers, dat zij niet genoeg computers hebben. Jij kunt hen daar bij helpen!

 

Je leent daarvoor je computer af en toe uit aan de wetenschappers door middel van een computerprogramma dat je op jouw computer kunt installeren. Je hebt vast wel eens dat je computer aanstaat en je hem even niet gebruikt. Dat is natuurlijk zonde! In die tijd kan het ‘buitenaards leven zoekprogramma’ mooi even gebruik maken van de rekenkracht van jouw computer!

Hoe werkt dat?

Er werken verschillende telescopen mee. Een van die telescopen is de Arecibo telescoop. Deze zie je hieronder op de foto.

 

arecibo_telescoop

 

Alle signalen die de telescopen verzamelen, worden in kleine stukjes geknipt, die over de hele wereld verspreid worden over een netwerk van miljoenen computers. Zo pluist iedere computer een klein stukje van een signaal uit. Dat ziet er zo uit.

 

SETIscreensaver_420

 

Als tussen al die signalen een gek signaal gevonden wordt, zoals hieronder, gebeurt er meteen van alles.

 

SETI_smileface_420

 

Eerst controleren ze of de data klopt. Ook gaat er meteen een seintje naar verschillende telescopen over de hele wereld. Die gaan dan naar het plekje kijken waar het signaal vandaan kwam. En dan maar hopen dat er meer berichten binnenkomen en dat we ze kunnen ontcijferen.

Het zonnestelsel

Maak zelf een eetbaar zonnestelsel!

Onze aarde is onderdeel van het zonnestelsel. De zon vormt het centrum van dit stelsel en om de zon draaien de planeten Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Pluto is een uitzondering. Heel lang werd gedacht dat het een planeet was, maar in 2006 kwamen ze erachter dat hij niet alle eigenschappen had van een planeet. Daarom noemen ze Pluto ook wel een dwergplaneet.

 

zonnestelsel_420

 

Onze planeten worden al heel lang bestudeerd en daardoor weten we al best veel eigenschappen van hen. Bijvoorbeeld hoe groot ze zijn en hoe ver ze van de zon staan.

 

De zon is de grootste van allemaal, deze is wel 1,4 miljoen kilometer groot! Groot hè!?

 

Met de gegevens van de planeten kun je zelf thuis in het klein onderzoeken wat de verhoudingen zijn tussen de zon en de andere planeten in het heelal.

 

In dit proefje doen we alles op schaal van 1 cm op 10 miljard. Dus wat in het klein 1 cm is, is in het echt 10 miljard centimeter. Wij doen voor jou het rekenwerk. Nieuwsgierig hoe we dat hebben gedaan? Een voorbeeld: de zon is 1 400 000 000 kilometer groot, dat is in centimeters 1 400 000 x 1000 x 100 = 140 000 000 000 cm. Als je dat deelt door 10 miljard kom je op 14 cm uit. Je hebt dus iets nodig van ongeveer 14 centimeter. Toen dachten wij aan een: meloen!

 

Wat heb je nodig?

Een meloen, cherrytomaatje, druif, twee rozijnen (de een wat groter dan de ander), twee erwtjes (hier ook weer een wat groter dan de ander), peperkorrel, suiker- of peperkorreltje, maanzaad.

 

Zoals we hierboven al lieten zien: de meloen stelt de zon voor. Voor de andere planeten hebben we het volgende bedacht:

 

Meloen = de zon

Cherrytomaatje = Jupiter

Druif = Saturnus

Rozijn groot = Uranus

Rozijn klein = Neptunus

Groot erwtje = Aarde

Klein erwtje = Venus

Peperkorrel = Mars

Suiker- of peperkorrel = Mercurius

Maanzaadje = Pluto

 

Als je de planeten op volgorde legt van groot naar klein, krijg je onderstaand plaatje.

 

Van groot naar klein

zonnestelsel_groot-klein

 

De zon is eigenlijk vergeleken met de andere planeten héél groot! En Pluto en Mercurius zijn vergeleken met de zon heel klein. Op de foto kun je ze bijna niet meer zien, zó klein zijn ze. (Als je op het plaatje klikt, zie je het misschien iets beter, maar nog steeds zijn ze heel klein.)

 

Op de goede volgorde

zonnestelsel_goedevolgorde

 

De planeten draaien niet in volgorde van groot naar klein rond de zon. Het dichtst bij de zon staat planeet Mercurius en Pluto staat het verst van de zon vandaan. Op het plaatje hierboven zie je de goede volgorde van de planeten in het heelal.

 

Maak nu zelf je eigen zonnestelsel!

Nu kun jij zelf ook zo'n leuk én lekker zonnestelsel maken! Je kunt het precies hetzelfde als ons doen, maar je kunt natuurlijk ook andere etenswaren gebruiken van ongeveer dezelfde grootte! Wat zou jij doen? Stuur ons een foto op van jouw zonnestelsel! Mail naar: webredactie.hetklokhuis@ntr.nl

Deel deze pagina met je vrienden!