tijdcapsuleoud

Wat is een tijdcapsule?

Wat is een tijdcapsule?

Een tijdcapsule is een klein doosje of blikje waar je iets in doet. Het wordt een tijdcapsule als je 'm afsluit, ergens goed bewaart, en pas héééél veel jaren later weer openmaakt. Je kan 'm bijvoorbeeld begraven in je tuin. Of verstoppen op zolder.

tijdcap_inh1 tijdcapsule_watiseen tijdcapsule_watiseen2De tijdcapsule die jij naar Het Klokhuis hebt opgestuurd, wordt 10 jaar bewaard in het archief van Beeld en Geluid. In 2023 krijg je 'm terug!

Klokhuisaflevering

Bekijk hier de Klokhuisaflevering over Tijdcapsule terug.

Wat moet je doen?

STAP 1: Het doosje!

doosje

Je begint een tijdcapsule natuurlijk met een doosje. Hierin ga je jouw spullen bewaren.

Omdat alle doosjes netjes opgestapeld moeten worden, is het belangrijk dat iedereen precies hetzelfde doosje opstuurt. Dit is het standaard postdoosje 2, verkrijgbaar bij de postwinkel. (Afmetingen: 200 x 140 x 80)

Je hoeft GEEN postzegels te kopen voor het doosje, want opsturen is gratis!

STAP 2: Kies een thema

In de Klokhuis Tijdcapsule mag je twee dingen bewaren:


OF Bewaren: dingen die je graag wilt bewaren voor later. Dingen die je nu mooi vindt, of een foto van mensen die je lief vindt, een tekening van wat je leuk vindt om te doen.. Iets waarvan je hoopt dat het er over 10 jaar nog is.  

OF Toekomst: dingen die er nu nog niet zijn, maar waarvan je hoopt dat ze er over 10 jaar wel zijn. Uitvindingen dus! Toekomstplannen. Goede ideeën. Oplossingen voor problemen, verzin het maar!


En als je niet kan kiezen, mag het ook allebei :)

STAP 3. Wat stop je er in?

Welk thema je ook kiest, je mag van alles in jouw tijdcapsule stoppen: Briefjes, foto's, speelgoed, ontwerpen, poppetjes, knutselwerken, tekeningen, gebruiksvoorwerpen, geluidsbandjes, videobandjes.. Wat jij goed vindt passen bij wat je wilt bewaren, of wat je in de toekomst wilt zien.

Ook de doos mag je versieren, beplakken, verven... Je kunt er een kijkdoos van maken, een kluis of een cadeautje; alles mag!

 

tijdcap_watstopjeerin2 tijdcap_watstopjeerin1 tekening

                                                                                                                                        De tekening is gemaakt door Patricio

Maar let op!
- Stop je tijdcapsule niet propvol met dingen. En stop er niet meer dan 1 A4'tje (tekening of brief) in.
- Stop er geen dingen in die kunnen bederven, zoals appels of andere etenswaren.
- Stop er geen batterijen in. Die kunnen gaan lekken.
- En plak geen dikke dingen op de buitenkant. Je mag het doosje wel versieren, maar ze moeten wel vlak blijven. De doosjes worden namelijk op elkaar gestapeld.

STAP 4: Toestemming van je ouders

Voordat je je doos afsluit en opstuurt, moet er nog iets in: De Toestemmingsbrief van je ouders of verzorgers. Het Klokhuis mag jouw capsule niet in het archief stoppen als deze brief er niet bij zit. Belangrijk dus!! Je ouders moeten het er mee eens zijn, en zij moeten jullie gegevens opschrijven, zoals een e-mailadres. Anders kunnen we jullie niet terugvinden over 10 jaar! Ook geven zij toestemming aan Het Klokhuis om het doosje te bekijken. De mooiste komen namelijk in de tentoonstelling bij Beeld en Geluid.

Niet vergeten dus, deze brief. Hieronder vind je de Toestemmingbrief. Print de brief, laat 'm invulen door je ouders, en stop 'm in je tijdcapsule. 
 

** TOESTEMMINGSFORMULIER **

STAP 5: Opsturen

Is je tijdcapsule helemaal af? Zit het toestemmingsformulier er ook in? :) Dan kan je 'm opsturen. 

Stuur je tijdcapsule voor 16 februari 2013 naar:

Het Klokhuis Tijdcapsules
Antwoordnummer 1144
1200 VB Hilversum

Dat het adres een Antwoordnummer is, betekent ook dat het opsturen gratis is. Er hoeven dus GEEN postzegels op. 

 

Inspiratie

Inspiratie voor jouw tijdcapsule

1. Voorbeelden BEWAREN
Vind je nog steeds dezelfde dingen lekker over tien jaar? Stop je favoriete recepten in de tijdcapsule. Of bewaar foto's van een mooie plek of van je dierbaarste vrienden. Stop de dingen waar je trots op bent in je capsule of schrijf een brief aan iemand, die deze pas over tien jaar mag lezen.

2. Voorbeelden TOEKOMSTVOORSPELLING
Ontwerp een huis voor de toekomst of laat zien hoe we straks reizen in de toekomst. Wie ben jij over tien jaar? Waar denk je dan te wonen of wat voor kleding draag je in de toekomst? Wat ga je worden? Hoe zie jij de toekomst voor jezelf of voor de wereld?

Voor scholen

Tijdcapsule met je klas

Speciaal voor docenten en op school is er een lesbrief ontwikkeld om in de klas een tijdcapsule te maken. De lesbrief kan je hier downloaden.

**LESBRIEF**

Deel deze pagina met je vrienden!