Sketches en liedjes

Sketches en liedjes

Achter de schermen: Toiletpotten deel 4

De sketches en liedjes in Het Klokhuis worden 'drama' genoemd. Ze worden pas geschreven als er een heleboel reportagefilmpjes klaar zijn. Die krijgen de schrijvers op een videoband thuisgestuurd. Ze bekijken de video's en bedenken hoe ze het onderwerp hun eigen wending kunnen geven. Dat doen de schrijvers thuis, achter hun computer of op een kladblok.

 

De schrijvers kunnen een beetje de spot met het onderwerp drijven. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een situatie om te draaien of door iets heel erg te overdrijven. Bij het ene onderwerp is dat wat makkelijker dan bij het andere. Een gekke sketch maken bij een reportage over een kunstenaar is bijvoorbeeld best moeilijk. Je maakt iemand al snel belachelijk en dat is niet de bedoeling. Hoewel een onderwerp soms saai klinkt, bijvoorbeeld twee afleveringen over asfalt, kan je daar vaak toch iets leuk bij bedenken.

 

Sommige schrijvers hebben vaste figuren bedacht die regelmatig terugkomen, zoals To en Ta of Becky en Malika.

 

Als de sketch af is wordt hij opgestuurd naar de dramaredactie. Die bekijkt of alle sketches goed zijn en in de uitzending passen. Zo niet, dan kan de schrijver er nog iets aan veranderen. Al die getypte sketches bij elkaar is een heel boekwerk van pakweg zo'n 80 pagina's. De rollen worden verdeeld en het script wordt opgestuurd naar de acteurs.

Schrijvers

Op dit moment werken er zo'n 15 schrijvers voor Het Klokhuis die samen het werk verdelen. De schrijvers hebben natuurlijk ook nog ander werk. Ze publiceren bijvoorbeeld kinderboeken, schrijven liedjes of maken toneelstukken.

Jan Riem

Ik had dagenlang zitten broeden op een idee voor een leuke sketch bleek een andere schrijver precies hetzelfde idee te hebben gehad.

(Jan Riem is schrijver)

Ta en To

Ta en To zijn bedacht door Jan Riem. Zijn eigen moeder en zijn tante stonden model voor de inmiddels beroemde televisie-dametjes.

Deel deze pagina met je vrienden!