De repetitie

De repetitie

Achter de schermen: Toiletpotten deel 5

Eens in de twee maanden krijgen de acteurs een dikke stapel sketches door de brievenbus. Dan is het een kwestie van blokken. Ze moeten alle teksten van hun rollen uit het hoofd leren.

 

Voordat de sketches worden opgenomen in de studio repeteren de acteurs een week lang in een klein zaaltje, ergens in Amsterdam. Zonder kostuums of decors. Een tafel is bijvoorbeeld een toonbank en een rij stoelen is een trein. Bij de repetities is naast de acteurs ook de dramaredactie aanwezig want in de repetitie blijkt pas of de tekst van de schrijver werkt zoals hij het van te voren bedacht had. Zo niet, dan kan er nog wat aan veranderd worden. Soms wordt een sketch iets ingekort of wordt het slot verbeterd.

Joost Prinsen

Het is iedere keer weer een worsteling om alle acteurs bij elkaar te krijgen voor de repetitie. Alle acteurs doen naast hun werk voor Het Klokhuis nog tal van andere voorstellingen. Als je dan een scene met meerdere acteurs moet repeteren heb je een probleem. De ene moet 's ochtends repeteren voor z'n nieuwe toneelstuk, de andere moet juist 's middags weer filmopnames maken. Het is soms net een puzzel.

(Joost Prinsen is acteur en zit in de drama-redactie)

Deel deze pagina met je vrienden!