In de studio

In de studio

Studiodagen

Eens in de twee maanden wordt er een studioweek georganiseerd. In zo'n studioweek worden in één keer 50 sketches opgenomen. Dat zijn er dus wel zo'n acht per dag.

 

Zo'n opnamedag begint al 's ochtends om 7.00 uur. Eerst worden decors neer gezet en de rekwisieten geplaatst. Ondertussen verkleden de acteurs zich en druppelen de eersten binnen bij de schmink. De cameramensen zetten hun camera's klaar en de belichters lichten het decor uit. Ondertussen repeteren de acteurs de sketch in het decor. De cameramensen kunnen dan meteen de bewegingen oefenen die de camera moet maken om de acteurs goed in beeld te brengen.

In de studio wordt alles altijd met drie camera's tegelijk opgenomen. De eerste neemt het totaalbeeld op; dan zie je dus alle acteurs. De tweede camera neemt bijvoorbeeld een close-up van de acteur die praat terwijl de derde camera de reactie van de tegenspeler opneemt.
De beelden uit de drie camera's worden niet apart op een bandje opgenomen maar gaan direct naar de schakelkamer. Daar zit de dramaregisseur die voortdurend uit één van die drie beelden kiest. Hij schakelt als het ware van de ene camera naar de andere. Zo worden de goede beelden meteen achter elkaar opgenomen op de band. Zo'n sketch is dus heel gauw klaar.


Meestal moet het nog wel een keertje over omdat er altijd wel iets verkeerd gaat. Een acteur krijgt de slappe lach (komt vaak voor) of een cameraman maakt een verkeerde beweging. Als de scène er goed op staat schrijft de regieassistente precies op hoelang de sketch duurt en op welke band hij staat. Ondertussen rijden de camera's naar de volgende set en gaan de acteurs zich verkleden voor de volgende sketch.

Making of

Deel deze pagina met je vrienden!