Juli 2016
Maandoverzicht juli 2016
Deze afleveringen worden in juli 2016 uitgezonden:
1 juli - Marten en Oopjen
In 1634 maakt Rembrandt de huwelijksportretten van een pasgetrouwd stel: Marten Soolmans en Oopjen Coppit. De twee trotse Amsterdamse burgers laten zich levensgroot schilderen in dure kostuums naar de laatste Franse mode. Dat is bijzonder in die tijd. In januari 2016 worden de huwelijksportretten voor 160 miljoen euro aangekocht door het Louvre in Parijs en het Rijksmuseum in Amsterdam, waar ze om de beurt samen te zien zullen zijn. Bart neemt alvast een kijkje in het Louvre om te zien wat ons in Nederland te wachten staat. In een dramascène zien we Rembrandt van Rijn in zijn Rembrandtfabriek, waarin het ene na het andere schilderij wordt gemaakt.
4 juli - Het Kantoor 64
Vandaag kom je in Het Klokhuiskantoor van alles te weten over verkeersborden, blaren en brandnetels. En natuurlijk is er op de Klokhuisredactie ook weer van alles aan de hand.
5 juli - Bosbouw
Elk stukje bos in Nederland heeft een functie. Zo is er ook bos ingericht om er planken van te maken. Dolores gaat op bezoek bij Staatsbosbeheer en krijgt te zien hoe dat gaat. Welke bomen worden gekapt en welke bomen moeten juist blijven staan? We zien hoe de 'harvesters' in het bos tekeer gaan en hoe in de zagerij elke stam eindigt als een stapel planken.
6 juli - Veelkleurig Nederland
In Nederland leven ongeveer 190 verschillende nationaliteiten naast en door elkaar. Klokhuispresentatoren Dolores en Mustafa leggen samen met hun ouders uit hoe Nederland zo veelkleurig is geworden. De moeder van Dolores vertelt waarom ze vanuit Suriname naar Nederland kwam. En Mustafa gaat samen met z’n vader naar de kaasfabriek waar hij als gastarbeider heeft gewerkt.
7 juli - Sprookjesillustratie
Voor een nieuwe uitgave van de sprookjes van de gebroeders Grimm zijn maar liefst 450 nieuwe tekeningen gemaakt. Ze zijn van sprookjesillustrator Charlotte Dematons.
8 juli - Stenen
Wat is steen? Hoe ontstaat steen en wat voor steensoorten zijn er zoal? Maurice doet een ontdekking: zand blijkt te bestaan uit allemaal superkleine steentjes. In Limburg legt hij uit hoe daar kalksteen is ontstaan. De stenenzoektocht van Maurice eindigt in de Belgische Ardennen. Daar maakt hij gebruik van de ‘tik-lik-loep’-methode om stenen te bekijken en ruikt hij aan stinkstenen.
11 juli - Het Kantoor 65
Vandaag gaat het in het Klokhuiskantoor over jeuk, puistjes en vuilcontainers. En natuurlijk volgen we het wel en wee van Ben, Timo, Wouter en Leonoor op de Klokhuisredactie.
12 juli - Sportprestatiemeting
Het Klokhuis EK-voetbalweek! Vandaag is Bart te gast bij Ajax. Bart ontdekt op trainingscomplex De Toekomst dat de Amsterdammers een hypermodern trainingssysteem hebben. Tijdens de training worden de spelers gevolgd met camera’s en zender. Zo wordt heel precies de conditie van de Ajaxspelers gemeten. Verder worden met de gegevens ook animaties gemaakt om te kijken of iedere speler vanuit z’n positie goed speelt. Speler Siem de Jong en trainer Frank de Boer vertellen wat ze van het systeem vinden en Bart krijgt een pittige training! Is zijn conditie goed genoeg voor Ajax?
13 juli - Statenbijbel
In 1637 verschijnt in Nederland voor het eerst de Statenbijbel; een Bijbel die in het Nederlands geschreven is. De taal van de Statenbijbel heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling van het moderne Nederlands. Er staan uitdrukkingen in die we nu nog gebruiken, zoals ‘Een lust voor het oog’, ‘wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in’, ‘de inwendige mens versterken’. Bijna 600 jaar na de uitvinding van de boekdrukkunst worden er nog steeds Bijbels gedrukt. Dolores gaat op bezoek bij de grootste Bijbeldrukkerij van Nederland. Hier worden aan de lopende band, 24 uur per dag, Bijbels gedrukt die de hele wereld over gaan.
14 juli - Radio maken
Ooit begonnen thuis begonnen met het maken van programma’s, en presenteert hij één van de best beluisterde ochtendshows op de radio: Giel Beelen. Elke werkdag maakt hij een vier uur durende show op 3FM. Dolores kijkt achter de schermen bij Giel Beelen. Wat doet z’n redactie allemaal tijdens de uitzending? En wie zoekt eigenlijk de muziek uit. En natuurlijk krijgt Dolores een lesje radio maken van Giel.
15 juli - Pissebedden
Lisa maakt een natuurdocumentaire in de achtertuin. Onderwerp? De pissebed. Van pissebeddenonderzoeker Matty krijgt ze alles te horen over de wondere wereld van dit intrigerende beestje. Waarom heeft een pissebed, net als een vis, kieuwen? Hoe ademen pissebedden en hoe kun je zien of ze zwanger zijn? Rare naam trouwens; pissebed. Of bestaan er nog andere namen?
18 juli - Het Kantoor 66
Hoe maken ze borstels? Wat is een scheet? En waarom worden mannen kaal? Het antwoord op al deze vragen krijg je weer in Het Klokhuiskantoor. En natuurlijk volgen we het wel en wee van Ben, Timo, Wouter en Leonoor op de Klokhuisredactie.
19 juli - Boswachter
Lisa volgt boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten van Landgoed De Braak in Groningen. Ze maken samen een paddenpoel schoon en snoeien struiken. Hoe kunnen koeien de boswachter helpen bij natuurbeheer? Verder zien we het kleinste natuurgebiedje van boswachter Bart: de binnentuin van het Martiniziekenhuis. Ook legt hij kronkelende beekjes aan, om ervoor te zorgen dat de stad Groningen bij heftige regen droge voeten houdt.
20 juli - Vincent van Gogh
Tegenwoordig komen miljoenen mensen uit de hele wereld zijn schilderijen bewonderen. Tijdens zijn leven maakte hij 1700 schilderijen, maar verkocht er maar drie. Wat is het verhaal van de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh, hoe gaat hij te werk en welke rol speelt zijn broer Theo in het leven van Vincent? En hoe komt het dat hij tijdens zijn leven maar zo weinig schilderijen verkocht? Mustafa brengt een bezoek aan kunstschilder Wim Schot die hem laat zien hoe Vincent van Gogh te werk ging.
21 juli - Dampkring
Bart hangt een camera aan een heliumballon. Zo wil hij onderzoeken hoe de dampkring eruit ziet. Maar hoe vindt je ballon en camera terug en zijn de beelden bruikbaar? Wat komt Bart met camera, KNMI-ballon en camerabeelden te weten over de dampkring?
22 juli - Handboogsport
Maurice traint mee met de Olympische ploeg handboogschieten. De kampioenen leggen precies uit hoe en met welke spullen ze de pijlen in de roos schieten. Ze zijn allemaal trefzeker maar slow-motion opnames bewijzen dat hun pijlen helemaal niet recht gaan! Hoe zit dat?
25 juli - Het Kantoor 67
Vandaag in Het Klokhuiskantoor: Hoe maak je een fiets? Waarom moet je kotsen? Wat is de grootste krab ter wereld? Natuurlijk is er op de Klokhuisredactie ook weer van alles aan de hand met Ben en zijn medewerkers.
26 juli - Mondharmonica
Mondharp, scheurijzer, allemaal andere benamingen voor één van de leukste muziekinstrumenten die er bestaan: de mondharmonica! De bluesmuziek zou niet zonder kunnen. De internationaal bekende mondharmonicaspeelster Hermine Deurlo laat Dolores zien en horen hoe je muziek krijgt uit dat stuk ijzer met gaatjes.
27 juli - Indonesië
Van 1815 tot 1949 was Indonesië een kolonie van Nederland. Men sprak toen over Nederlands-Indië. Dolores zoekt uit wat de goede en minder goede kanten van de kolonisatie waren. Verder komt ze te weten hoe het leven in Indonesië was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel mensen kwamen in gevangenkampen terecht en hadden het daar heel zwaar. Tot slot legt ze uit hoe Indonesië in 1949 weer een onafhankelijk land werd en waarom veel Indische Nederlanders naar ons land kwamen.
28 juli - Astronaut
Het Klokhuis volgt André Kuipers tijdens zijn voorbereidingen op zijn bijzondere ruimtereis. Zo komt Lisa alles te weten over het astronautenpak en legt André uit wat voor onderzoeken ze in de ruimte doen. Verder valt Lisa op dat astronauten er voor vertrek een rare gewoonte op nahouden.
29 juli - Postzegels
De postzegel gaat met z’n tijd mee. Dolores showt nieuwe zegels, zoals een 3D postzegel. Verder komt ze in het Museum voor Communicatie alles te weten over de postzegelgeschiedenis. Voor één keertje wordt voor Het Klokhuis de oudste en duurste zegel van de wereld uit de kluis gehaald. Lisa gaat naar de postzegeldrukkerij. Ze volgt het hele proces, van ontwerpen tot drukken. Het kleine postzegelplaatje blijkt uit superkleine kleurenstippen te bestaan.