Marten en Oopjen

Wie zijn Marten en Oopjen?

Portret Oopjen

Wie is Oopjen?

Oopjens familie heeft altijd veel geld gehad. Haar grootvader is schatrijk geworden met de handel in graan en buskruit. Oopjens vader heeft gestudeerd en dat kan niet iedereen in die tijd

Zo rijk als Oopjen is Marten niet. Sommige mensen denken dan ook dat hij haar om het geld is getrouwd. Want zo knap is ze toch niet?

Maar in de zeventiende eeuw is het schoonheidsideaal anders dan nu. Oopjen heeft een witte huid, pluizig haar, en een hoog voorhoofd: helemaal Gouden Eeuw!
De families willen in elk geval graag dat de twee trouwen, maar misschien zijn ze ook wel heel erg verliefd!

Op 9 juni 1633 gaat het paar in ondertrouw in Amsterdam. Oopjen is dan 22 jaar, Marten 20 jaar. Dat is heel erg jong, ook voor die tijd. Marten woont dan nog op het Rapenburg in Leiden, Oopjen bij haar ouders in Amsterdam.

Wie is Marten?

Nederland is in de 17de eeuw een van de rijkste en machtigste landen op aarde. Daarom noemen we deze periode De Gouden Eeuw. De Verenigde Oost-Indische Compagnie wordt opgericht en Amsterdam is het centrum van de handel. Vanuit deze stad varen schepen de hele wereld over om graan, kruiden en specerijen te halen. Het geld stroomt binnen.

Ook de Nederlandse wetenschap bloeit. En de kunst! In Amsterdam wonen de mensen die dure schilderijen kunnen betalen. 

In die tijd leven Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Twee jonge mensen uit succesvolle families. De vader van Marten, Jan Soolmans, komt uit Antwerpen. Hij is een rijke koopman.
Kort na 1585 wordt de stad ingenomen door de Spaanse troepen, en Jan vlucht naar het noorden, naar Amsterdam. Daar zijn ze blij met hem want hij neemt zijn kapitaal mee. Hij wordt eigenaar van een suikerfabriek, waarmee hij veel geld verdient.

Maar Jan is ook een vechtersbaas. Hij scheldt er vaak hevig op los en maakt veel ruzie. Ook zijn vrouw, de moeder van Marten, krijgt klappen.

Marten is nog maar dertien jaar als zijn vader doodgaat. Hij erft de fabriek en is rijk. Hij maakt snel carrière. Op zijn vijftiende jaar al gaat hij rechten studeren in Leiden.

 

Portret Marten

Marten en Oopjen trouwen

Het huwelijk is een bevestiging van de vereniging van twee families.

Na de bruiloft trekt Marten bij Oopjen en haar familie in. Oopjen is al snel zwanger van hun eerste kind, een zoontje. Maar hij overlijdt al voordat hij één jaar oud is. Ook een later zusje, Cornelia, sterft. In die tijd gebeurt het vaak dat kindjes doodgaan. Er zijn nog niet zoveel goede dokters.

Van een mooie carrière is het bij Marten nooit gekomen. Zijn studie heeft hij nooit afgemaakt en het echtpaar verhuist naar Naarden. Maar Marten en Oopjen hebben in elk geval genoeg geld.

Er volgt nog een tweede zoontje maar Marten ziet hem niet opgroeien. Hij overlijdt acht jaar na hun huwelijk. Marten is dan nog maar 28 jaar.

Oopjen vindt een nieuwe man en hertrouwt. Met hem krijgt ze krijgt ze ook nog een zoon. Ze overlijdt in 1689, als ze 78 jaar is. Dat is voor die tijd heel oud. Ze is vijftig jaar ouder geworden dan haar man.

Een interactief luisterverhaal

Beleef de Nachtwacht

Rembrandt van Rijn voltooide in 1642 een groots meesterwerk: De Nachtwacht. Een absoluut topstuk vol geheimen en verhalen. Ter gelegenheid van het Rembrandtjaar in 2019 n.a.v. zijn 350ste sterfdag, ontwikkelden omroep NTR en het Rijksmuseum samen deze interactieve ontdekkingstocht door De Nachtwacht. Nooit eerder was het mogelijk om zo dichtbij dit wereldberoemde schouwspel te komen.

Klik op de foto en beleef de tour van Het Klokhuis.  DeinteractiveNachtwacht

Een spannend luisterverhaal

 

Wie staan er allemaal op de Nachtwacht? En kun jij Rembrandt zelf vinden in het schilderij? Een spannend interactief luisterverhaal van 10 minuten over het beroemdste schilderij van Rembrandt.

Beleef het zelf: beleefdenachtwacht.nl/klokhuis/

Deel deze pagina met je vrienden!