Augustus 2016

Maandoverzicht augustus 2016

Deze afleveringen worden in augustus 2016 uitgezonden:

1 augustus - Het Kantoor 68   Afl. "Vieze vragen"
Waarom laten we boeren en waarom stinken ze soms? Waarom is plas geel? En hoe wordt een sterretje in een autoruit gerepareerd? De antwoorden op al deze vragen worden weer voorbereid door de helden van ons Klokhuiskantoor onder de bezielende leiding van Ben!

2 augustus - File
Op de snelweg wil je lekker doorrijden, maar helaas staan er ook vaak files. Hoe ontstaat een file? En wat is een spookfile? Bart test met zendpalen langs de weg en snelheidsmetende apparatuur in de auto hoe je een (spook)file kan voorkomen.

3 augustus - Spinoza
Spinoza is de beroemdste filosoof uit onze geschiedenis. Hij vroeg zich van alles af en is bekend geworden om zijn gedachtes. Spinoza’s boeken waren 400 jaar geleden verboden. In zijn tijd kon je namelijk niet altijd zeggen wat je dacht, of schrijven wat je van iets vond. Samen met filosoof Bas Haring en een groepje kinderen gaat Lisa filosoferen. Ze komt er achter wie Spinoza was, wat zijn ideeën waren en waarom zijn boeken werden verboden.

4 augustus -Reclamefotografie
Waar moet je op letten als je reclamefoto’s maakt? Het moet in één keer duidelijk zijn wat je wilt verkopen! Dolores mag helpen bij het maken van reclamefoto’s.  Ze is model voor een reclamecampagne van snelle roze sportschoenen. Hoe leg je snelheid vast op een foto?

5 augustus - Vierspan
Paardenmenner IJsbrand Chardon is  meervoudig Nederlands- en wereldkampioen vierspan rijden. Hij is één van de beste in de vierspansport! Bart bezoekt een training en gaat mee naar een belangrijke wedstrijd. Wat doet IJsbrand met z’n paarden om goed voorbereid aan de wedstrijd te beginnen? En belangrijk: zal IJsbrand met zijn mensen en paarden winnen?

8 augustus - Het Kantoor 69: Bot
Hoe komen eieren netjes in een doosje? Hoe kom je aan slechte adem? En hoe weten archeologen welk bot bij welke dinosaurus hoort?  Dat leidt natuurlijk tot grote verwarring bij Ben en zijn medewerkers op het Klokhuiskantoor.

9 augustus - Animatiefilm
Mustafa mocht tijdens de opnamen van de speelfilm ‘Patatje Oorlog’ een kijkje achter de schermen nemen. Bijzonder aan deze film is dat het een combinatie van live-action en animatie is. Zo’n mengvorm met acteurs en animatie komt niet vaak voor. Mustafa ziet hoe Mascha Halberstadt en Huub Kistemaker de animatiescènes maken. Hoe laten zij bijvoorbeeld een muis smelten in een magnetron?

10 augustus - Kinderarbeid
Zo’n 150 jaar geleden was kinderarbeid in ons land normaal. Tienjarige kinderen werkten soms al veertien uur per in bijvoorbeeld textielfabrieken om wollen dekens te maken. In het Textielmuseum in Tilburg gaat Mustafa aan de slag in de wolfabriek en laat zien hoe zwaar en gevaarlijk het werk was. Verder legt hij uit wat er in 1874 veranderde met ‘het kinderwetje van Van Houten’.

11 augustus - Zeehonden
Lisa gaat naar de zeehondenopvang van Ecomare op Texel. Waarom worden zeehonden daar opgevangen en hoe worden ze verzorgd? Lisa mag mee als er drie genezen zeehonden de opvang verlaten en worden uitgezet op het strand.

12 augustus – Recycle muziekinstrumenten
Je kan natuurlijk een mooie gitaar kopen in de muziekwinkel. Maar kunstenaar Harm Goselink Kuiper doet het anders. Hij maakt zelf zijn instrumenten van oude materialen. Van Harm hoeft het allemaal niet technisch perfect, hij wil zoals hij zelf zegt ‘met een charmant en krakkemikkig  instrument m’n ziel laten spreken’. Lisa gaat kijken en luisteren of dat lukt. Harm schrijft speciaal voor Lisa een liedje en speelt het op één van zijn recycle instrumenten.

15 augustus - Het kantoor 70
Wat is hoofdpijn? Waarom moet je wel eens spugen? En hoe worden vliegtuigmaaltijden bereid? De mensen van Het Klokhuiskantoor geven het antwoord op al deze vragen!

16 augustus - Autobotslab
In het autobotslab in Helmond wordt de veiligheid van auto’s getest. Bart laat zien wat voor soorten botsproeven er zijn en wat er dan precies getest wordt. Verder legt hij uit hoe een kreukelzone werkt.

17 augustus - Christiaan Huygens
Hoe draait aarde om de zon? Wat zijn al die lichtjes die je ’s nachts ziet? Al eeuwenlang proberen geleerden het zonnestelsel in kaart te brengen. Eén van die geleerden is Christiaan Huygens. Hij is misschien wel één van de beste wetenschappers uit de 17e eeuw. In 1695 schrijft hij één van de eerste boeken over de ruimte en buitenaards leven. Bart gaat op zoek naar dit bijzondere boek Cosmotheoros. Ook komt hij van alles te weten over de vele ontdekkingen en uitvindingen die Christiaan Huygens gedaan heeft.

18 augustus – Uilen
Lisa laat zien hoe uilen jagen. Daarvoor heeft ze twee dingen nodig: een speciaal getrainde uil én een highspeed camera! Dat levert prachtige en spectaculaire vliegende actieshots van uilen op! En hoe train je jonge uilen?

19 augustus - Snoep
Wat is het recept van snoep? En wat voor soorten en smaken snoep zijn er allemaal wel niet? Margreet gaat naar een plek waar we allemaal wel eens rond willen kijken: de snoepfabriek! Hoe worden bijvoorbeeld nieuwe smaken getest?

22 augustus - Het Kantoor 71
Wat zijn slapers in je ogen? Waarom heeft een hond een staart? Hoe wordt golfkarton gemaakt? Je komt het allemaal te weten in Het Klokhuiskantoor.

23 augustus - Koala
Nienke gaat aan de oostkust van Australië op zoek naar koalaberen. Een zeldzaam dier met een uiterst kieskeurig dieet; de jonge blaadjes van de eucalyptusboom. Nienke gaat het bos in met ranger Martin die een bijzondere manier heeft om de koala’s te spotten. Met geluid.

24 augustus - Eise Eisinga
Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker is het grootse en oudste werkende planetarium ter wereld. Eise Eisinga heeft er zeven jaar over gedaan om deze ‘mini-hemel’ op schaal na te bouwen op het plafond van zijn woonkamer! Waarom bouwt iemand een planetarium in zijn woonkamer en hoe is het hem gelukt om zo’n enorm bouwwerk te maken?  In deze aflevering gaat Bart op zoek naar het geheim van de werking van het  planetarium van Eise Eisinga. En hij ontdekt dat het planetarium na meer dan 230 jaar nog steeds werkt.

25 augustus - Gezichtsreconstructie
Kan je opgegraven skeletten hun gezicht teruggeven? Lisa gaat met die vraag naar een onderzoekster van menselijke skeletten. Met speciale technieken maakt ze een gezichtsreconstructie van twee mensen uit de middeleeuwen. Een ridder en zijn vrouw komen er weer levensecht uit te zien!

26 augustus - Veldrijden
Je kan wielrennen op de weg, maar ook in het bos en de weilanden. Dit onderdeel van de wielersport heet veldrijden. Bart leert veldrijden en volgt kampioene Daphny van den Brand tijdens een belangrijke wedstrijd. Wat is de goede techniek bij het veldrijden om te klimmen en te dalen? En wat is de juiste bandenspanning voor een veldfiets?

29 augustus - Het Kantoor 72
Hoe worden hondenbrokken gemaakt? Waarom plas je soms in je broek van het lachen? Hoe wordt de frikandel gemaakt? Het antwoord op al deze vragen krijg je in Het Klokhuiskantoor!

30 augustus - Dierentuinmenu
Dolores gaat eten klaar maken in de dierentuin. Dat doet ze samen met de mensen van het voedingscentrum van Burger’s Zoo. Een hele klus, want dagelijks moeten tienduizend dieren te eten krijgen. Wat staat er bij welk beest op het menu? Dolores helpt met het voeren van de zeekoeien en de leeuwen. En wat is het verschil tussen een herbivoor en een carnivoor?

31 augustus – Gasbel
In 1959 wordt in het Groningse Slochteren onder het land van boer Kees Boon een enorme hoeveelheid aardgas ontdekt. In korte tijd wordt heel Nederland van aardgas voorzien. Nederland verdient er veel geld mee. Hoe komen we aan al dat aardgas? En wat gebeurt er als het aardgas opraakt? Er worden nieuwe manieren bedacht om net als aardgas energie op te wekken. Zoals bijvoorbeeld windenergie en zonne-energie. Er is nog een andere manier om energie op te werken: biogas. Mustafa gaat op bezoek bij een boerderij waar ze met behulp van koeienmest gas produceren.

 

DOWNLOADKNOP

 

Deel deze pagina met je vrienden!